Güncelleme Tarihi:
Günlerdir pasaportumu bekliyorum. Tık yok. Halbuki ne umutlarla vatandaşlık başvurusu yapmıştım. Gelmiyor haber. Tıpkı benim gibi bir heves bekleyen 470 bin kişiye gelmediği gibi... Çiçeği burnunda Asgardia devletinin kapısında ağaç olduk.
Zararı yok, vaktimiz bol. Bekleriz. İşin ucunda ilk uzay devletinin ilk kayıtlı vatandaşlarından biri olma fırsatı duruyor. O kadar Star Wars, Uzay Yolu, Battlestar Galactica izledim; uzay hakkında ‘dünya kadar’ tecrübem var. Boşa mı gitsin yani...
Gitmeyecek. Aksine, tam 11 gün önce beliren ışık giderek kuvvetlenirse, biz gideceğiz uzaya. En azından kâğıt üstünde! Durum şu: 12 Ekim’de Paris’te bir basın toplantısında ‘ilk uzay devleti’nin kurulduğu açıklandı. İsmi Asgardia. Amacı, barışı teşvik etmek, uzay teknolojisine çağ atlatmak, bir de biz dünyalılara yeni bir çatı sunmak! Sığınmak isteyen sığınsın, hayal kurmak isteyen yan gelip yatsın diye düşünmüşler. Bu yeni vatanın sakinlerini dünya işleri bağlamıyor; bizim hukuk orada geçmiyormuş mesela. ‘Tarafsız bölge’ olacak diyor devletin internet sitesi; “Her şey sıfırdan kurulacak.” Bir nevi Vahşi Batı... Üstelik mekân düşünülürse; sadece batı değil her yön sizin!
Projenin hedeflerinden biri, hatta en önemli olanı diyelim, gelecek sene uzaya bir uydu göndermek. İçinde insan olmayacak ama sonuçta boşlukta bir yer kaplayacak. Devlet dedikleri de ilk planda, o uydunun kendisi işte. Bir nevi uydu devlet! Ama kimsenin uydusu değil. Tam bağımsız ve dünyanın her ülkesine eşit mesafede. Hep pembe hayaller kurmayalım elbette bir de sıkıntı var: Dakika bir, gol bir, savaş çıkmış. Yetkilileri, Asgardia’nın an itibariyle siber saldırı altında olduğunu açıkladı. Belli ki Asgardialılar’ın sabrını test ediyorlar.
Savaş düşkünleri unutmasın; işin içinde hayır hasenat faktörü de var. Bu sıfır kilometre devlet, dünyaya çarpması muhtemel meteorlara karşı bir kalkan üretmeye; giderek baş ağrıtan uzay çöpü sorununu sıfırlamaya da çalışacak. Alın size yeni sürüm uç beyliği! Hem daha ne kadar uçta olabilirsiniz ki?
IGOR BİZİ DE UZAYA GÖTÜR!
Başvuru çok kolay; öyle ikametgâh ilmühaberine, adli sicil kaydına falan gerek yok; açıyorsunuz başvuru formunu; “adın soyadın milliyetin”, bu kadar... Yeter mi ki? Beni şüphelendiren de bu zaten. Ayrıca, çılgın bilim adamıyla tonton apartman yöneticisi karışımı proje lideri, Azerbaycan kökenli Rus girişimci Igor Ashurbeyli insanda “Igor, bizi de uzaya götür” dedirtecek coşkuyu açıkçası yaratmıyor.
Igor Ashurbeyli
Ashurbeyli, “Bavulunuzu hazırlayın, 2020’de Mars’tayız” diyen, Jules Verne karakteri havasındaki işadamı Elon Musk kadar karizmatik değil. Ama Hulusi Kentmen’vari babacan görüntüsüyle güven veriyor. Bu işlerin arkasındaki ‘Aerospace International Research Center’ın kurucusu o; Unesco’nun ‘Uzay Bilimi Komitesi’nin de başkanı. Uzay ve havacılık teknolojileri, yazılım, savunma sanayi alanlarında çalışmış; akademik araştırmalar yapmış; çalışma odasını ödüllerle donatmış bir adam... Birdenbire gündemimize düşmesi elbette biraz tuhaf ama ne yapalım; an itibariyle 470 bin kişi onun devletinde çifte vatandaşlık kovalıyor.
MACERA GELİYORUM DİYOR
Bizim açımızdan zurnanın zırt dediği yer de burası zaten. Sitedeki istatistiklere göre, biz baskıya girerken, dünyanın türlü ülkesinden 470 bin vatandaşlık başvurusu yapılmıştı. Birinci sırada Çin (125 bin başvuru), ikinci sırada ABD’liler (52 bin başvuru) var. Bilmem şaşırır mısınız ama üçüncü sırada, 35 bin başvuruyla biz varız. Yani, hadi ‘kaçmak’ demeyelim ama şansını bir de uzayda kovalamak isteyen milletler sıralamasında üç numarayız. Bir de nüfusa oranlayarak bakalım: 1.4 milyarlık Çin, 320 milyonluk ABD’yle karşılaştırınca ilk sıradayız! Bizim kadar yoğun şekilde “Gidelim buralardan” diyen başka halk yok.
İngiliz Guardian gazetesine “Hele bir 100 bini geçelim BM’ye başvuracağız. BM’ye girince bu vatandaşlığın çok prestijli olacağını düşünüyorum” diye bir açıklamada bulundu Ashurbeyli. “Buralar bir zaman hep asteroiddi arkadaş, şimdi ne piyasa yaptı” deyip dizinizi dövmek ya da torunlarınızı “Dedeme nineme, şurada bir arsa vermişler, ‘Uzay çöplüğü’ demiş vazgeçmiş” hayal kırıklığını miras bırakmak istemiyorsanız, bu işi bir düşünün.
Zaten şu an vizyon sahibi herkes bunu düşünüyor. Dünya gailesi yüzünden yeterince farkında değiliz ama uzay çağı açıldı. Mars her zamankinden daha yakın. Kuyrukluyıldızın kanadına makine takıyoruz... İnsan gelecekte uzayda da yaşayacak; bu belli. Han Solo ile Chewbacca arasındaki koltuğa belki biz de sıkışacağız. Macera “Ben geliyorum” diyor. Bir de pasaport gelse...
Asgardia’ya vatandaşlık başvurusu Top 10
1) Çin
2) ABD
3) Türkiye
4) Brezilya
5) İngiltere
6) İtalya
7) Hindistan
8) Rusya Federasyonu
9) İran
10) Meksika