Güncelleme Tarihi:
Kral Juan Carlos’un tahtından feragat edeceği haberi dün İspanya Başbakanı Mariano Rajoy tarafından duyurulmasının ardından birkaç saat içinde gerçeğe dönüştü. 76 yaşındaki Kral’ın ilk olarak Rajoy’a gönderdiği mektup, Başbakanlık’a ait resmi Twitter sayfasında yayınlandı. Akabinde basın mensuplarının karşısına çıkan Kral Carlos, yaptığı kısa konuşmasında görevini layıkıyla yerine getirmeye gayret ettiğini ve sağlık sorunları nedeniyle hizmet görevini oğluna teslim edeceğini ifade etti. İspanyol halkına ve ‘her zaman destekçisi olan’ eşi Kraliçe Sofia’ya teşekkür eden Kral, oğlu müstakbel Kral Felipe’nin de halka en iyi şekilde hizmet edeceğine emin olduğunu vurguladı. Kral’ın, tahttan ayrılma gerekçesi hemen tartışmalara yol açtı. İngiliz haber ajansı Reuters, Kral’ın ayrılığında sağlık sorunlarından ziyade siyasi nedenlerin rol oynadığı iddiasına yer verdi. Saray kaynaklarına dayandırılan iddiaya göre, Kral ‘geleceğin zorunlu kıldığı dönüşümün sağlıkla inşa edilebilmesi için, genç neslin daha fazla rol oynaması gerektiğine’ inancı için tahttan feragat etti. İspanyol halkının da Kral’ın bu kararından büyük ölçüde memnun olduğu belirtiliyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden El Mundo’nun internet üzerinden yaptığı bir ankete göre, halkın yüzde 85’i, Kral’ın ayrılığını doğru buluyor. Müstakbel Kral Felipe’yle ilgili olumlu fikre sahip olanların oranı ise yüzde 66.4.
HALK SEVİYOR AMA ZİMMET İDDİASI VAR
Her ne kadar demokratik ilkelere bağlılığıyla halkın saygısını kazanmış olsa da Kral Carlos, son yıllarda ekonomik çalkantılarla boğuşan ülkesinde hem monarşinin giderleri hem de ailesi ve kendisiyle ilgili skandallarla gündeme gelerek bu saygıyı sarsıcı izler uyandırdı. Zira, Kral, 2012’de Botswana’da fil avına çıktığı haberleri üzerine o dönem her dört kişiden birinin işsizlikle boğuştuğu ülkesi başta olmak üzere dünya çapında tepki çekti. Bu skandal sonrası Kral’n Onursal Başkanı olduğu dünyanın en etkili çevre örgütlerinden Dünya Vahşi Yaşam Fonu’ndaki (WWF) görevine de son verilmişti. Kızı Prenses Cristina ve damadı Palma Dükü İnaki Urdangarin’in karıştığı bir yolsuzluk davası da Kraliyet ailesine tepkileri güçlendiren bir rol oynadı. Mahkemede ifade vermesine kadar uzanan kara para aklama ve vergi kaçakçılığı davasında Cristina, eşinin yolsuzluklarına göz yummakla suçlanıyor. Prenses ile eşinin ortak hissedar olduğu şirketin, kâr amacı gütmeyen bir vakıf aracılığıyla 1 milyon euro’nun üzerindeki kamu parasını zimmetine geçirdiği iddia ediliyor.
BOYU 1.98, EŞİ TELEVİZYONCU
Görevi haziran ortasında teslim alacağı belirtilen müstakbel Kral Felipe de Borbon’un tahta geçtikten sonra 6’ncı Felipe olarak anılması bekleniyor. Asturias Prensi olan 1.98 metre boyundaki Felipe’nin, ailesinin diğer üyelerinin aksine sicilinde daha önce bir Norveçli iç çamaşır modeliyle birlikteliği dışında herhangi bir skandal yer almıyor. Felipe’nin hukuk ve uluslararası ilişkiler eğitimi var. Eski televizyon sunucusu Prenses Letizia Ortiz’le (41) evli olan Felipe, annesi Yunanistan Kralı I. Paulos’un kızı Kraliçe Sofia de Grecia’nın yerine eşi Letizia’ya da kraliçelik yolu açtı. Letizia, İspanya tarihinde kraliyet kanı taşımayan ilk kraliçe olma ünvanını da elde etmiş olacak. Daha önce başından bir evlilik geçen Letizia, İspanya halkının kraliyet ailesi üyeleri arasında en sevdiği isimler arasında. Felipe ve Letizia çiftinin iki kız çocuğu var. Bu arada Kral Juan Carlos’un tahttan feragatı, Avrupa’daki kraliyet rejimlerinde son yıllarda yaşanan feragatlar zincirine eklenen son halka oldu. Zira, en son geçen yıl eski Hollanda Kraliçesi Beatrix 33 yıl taşıdığı tacını oğlu Willem-Alexander’e bırakmıştı. Yine Belçika’da da Kral 2’nci Albert, geçen temmuzda sağlık sorunlarını gerekçe göstererek tahtını oğlu Philippe’ye teslim etmişti.