Güncelleme Tarihi:
Kavram Sohbetleri nasıl doğdu?
Aşkım Kapışmak: Bu, uzun yıllar verdiğim seminerlerde dokunmaya çalıştığım bir başlık. Kavramları yüzeysel yorumlamak, toplumların zihinsel çöküşünü başlatır. Herkes görünürde bir arada ama sohbetlerini derinleştiremedikleri için mutsuz. Kavramların gerçek anlamlarından ziyade o an ne hissettirdiğiyle ilgileniyorlar. Aynur’la çok yakın dostuz. Hayata, insanlığa dair çok sohbet ederiz. Klasik dünyayı kurtarma çabaları bizim de dostluğumuzda var.
Aynur Tartan: Aşkım’la her buluştuğumuzda sanki televizyon programı çekiyoruz. “Bu sohbetler aramızda kalmasın, geniş kitlelerle paylaşalım” dedik ve tüm ekibi topladık. Televizyonlarda, işyerlerinde, okullarda, sokaklarda, kafelerde, evlerde lütfen herkes kendi sohbetinin içeriğine bir baksın. Kavramları hakkıyla yaşayamayan insanlar, sadece başlıklardan etkilenip popülist söylemlerle ilgileniyorlar.
‘Kavram Sohbetleri’nin üstbaşlığı ‘Kalbin Anahtarı.’ Ne demek bu?
A.K.: ‘Kalbin Anahtarı’, son kitabımın adı. Sohbetlerimiz halkla buluşacak ve herkesin kalbine dokunacaksa bu başlık güzel olur diye düşündük. Kalbin anahtarı ‘gerçekten anlamak’tır. Çünkü bir kavramı anlamak için içselleştirmek gerek. Aşkı, ölümü, aileyi, korkuyu, vefayı kalbine alamamışsan sadece aklınla bildiğini sunarsın. Kalbi kırılmış, kalbi yaralı bir toplumuz. Söylemlerden, şiddetten, kaygılardan yara almış kalplerin iyileştirici sohbetlere ihtiyacı var. Terör, cinayet ve siyasi çekişmeler uzun zaman içinde korkularımızı arttırdığı için anlık haz olan magazin, hızlı yemek ve dürtüsel ihtiyaçların peşine düşüyoruz. Aşk, iş, gelecek, aile, kariyer, dostluk, inanç gibi kavramlar bu dönemde bizim için sadece gelir geçer başlıklar olmuştu. Zayıflayan algılar yüzünden güvenimiz azalmıştı. Şimdi her şeyi yeniden inşa etme zamanı.
Tam olarak ne izleyeceğiz?
A.K.: Aynur soracak, ben anlatacağım. Birlikte yorumlayacağız. İzleyiciler de sahneye ve sürece katılacaklar, onlarla iletişim halinde olacağız. Kavramları içselleştirebilecekleri küçük dramalar, egzersizler yapacağız. Soru-cevap bölümümüz olacak. Yazılı ve sözlü farkındalık ödevlerimiz olacak. Sohbet sonunda hayatlarında kullanabilecekleri anahtarlar vereceğiz.
Programı niye seyretmeli?
A.K.: Bir sürü gelişim kitabı okuduğunuz halde hâlâ uygulayamıyorsanız, işiniz, hayatınız bir şekilde devam ettiği halde adını koyamadığınız bir eksiklik duygusu varsa, “Ne yapmam gerektiğini biliyorum ama yapamıyorum” diyorsanız, “Çok arkadaşım var ama tatmin olamıyorum” diyorsanız, “Derin sohbetler yapmayı özlüyorum, ara ara ilişkilere motivasyonum azalıyor” diyorsanız kavram sohbetlerinin ilk durağında bekleniyorsunuz.
Bir yazınızda “Daha iyi bir biz mümkün mü” diye sormuştunuz. ‘Kavram Sohbetleri’, bize dair ne söyler?
A.T.: ‘Ben’, ‘biz’den ayrılınca gurbete düşüyor. Para da mevki de olsa yalnızlık çekiyor. Çünkü insan insanlarla tamamlanıyor, geri kalan her şey aksesuvar. Amacımız tüm Türkiye’yi dolaşmak. Her kalple buluşmak, her kalbe ulaşmak noktasında belediyelerin de desteği büyük. Henüz çok yeni bir proje olmasına rağmen büyük ilgi var. Herkes iyileşmek istiyor. Herkes memleketi, hemşerisi, dostu, kardeşi iyileşsin istiyor.