Güncelleme Tarihi:
İran, soyu yok olmak üzre olan Asya çitalarını kurtarmaya çalışıyor. Dünyanın soyu tükenmekte olan en kritik hayvan türlerinden olan Asya çıtalarını doğaya kazandırmak için büyük çaba sarfediliyor.
Önceleri, Afrika'daki kuzenlerinin aksine Kızıldeniz ve Hindistan arasında yaşayan Asya çıtasının popülasyonu hızla düşmeye devam ediyor. İran'ın doğusunda 50 ila 70 Asya çıtasının bulunduğu tahmin edliyor. 1990'lı yıllarda sayılarının 400 civarı olduğu, geçen zaman zarfında avlanma sebebiyle popülasyonun düştüğü belirtiliyor.
Hüseyin Harati Kuzeydoğu Miandasht vahşi yaşam sığınağında çevre departmanı başkanı. Çıtaların yaşadığı alanlarda sürülerini otlatmak isteyen çobanların çıtaları arabalarla öldürdüğü dile getiriyor.
Koushki adı verilen çıtanın annesi yedi yıl önce bir avcı tarafından öldürülmmüş. İran Cheetah Derneği Müdürü Murtaza Eslami de bu yavrunun bakımını üstlenmiş.
İran, nadir görülen bu kedilerin yardımıyla turizmi canlandırmak istiyor. Birleşmiş Milletler'den aldığı destekle kurtarma çalışmalarına hız veriyor. 2006 yılında beri 31 Ağustos'u da 'Çıta Günü' olarak kutluyorlar.
Sembolik de olsa, İran verdiği göstermek için dünya kupasına çıta tasarımlı bir formayla çıktı.
Çıtaların yaşadığı koruma bölgesi gece görüş kameralarıyla donatılmış, her türlü tehdide karşı 7/24 izleniyor. Ayrıca çıtalarda GPS cihazları da mevcut.
Asya çıtalarının ceylan avında kullanılmak üzere kral ve imparatorlar için eğitildiği söylenir.