Haber: Yorgo Kırbaki, İpek İzci, Güliz Arslan, Serkan Ocak, Savaş Özbey<br>Fotoğraflar: Sebati Karakurt, Levent Kulu, Murat Şaka, Selçuk Şamiloğlu, Didar Karataş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2015 12:46
Mülteci Aylan’ın kıyıda bulunan minik bedeni, kurduğumuz medeniyetin suratında şamar etkisi yaptı. Bütün dünya donakalmış durumda. Eğer sonuç buysa, bir yerlerde bir şeyleri yanlış yapıyor olmalıyız. Kirli bir sektör bu dram üzerinden para kazanırken; devletlerin yapabileceklerinin yanında, bizlerin, tek tek dünya vatandaşlarının da elinden gelebilecekler var.
TÜRKİYE'YE GELİR GETİREN KANLI EKONOMİ
Sorun, dünyadaki eşitsizlikle ilgili. AB, eskisine göre çok daha büyük gemilerle, silahlarla sert bir şekilde ‘pushback’ (geri püskürtme) yapıyor. Ama göçmenler konusunda polisiye tedbirler artırıldığında iki sorun ortaya çıkıyor: Kaçakçıların aldıkları ücret artıyor yani piyasa yükseliyor ve ölümler artıyor. Ölümlerin içinde de kadınların ve çocukların oranı yükseliyor. İşin hiç konuşulmayan karanlık bir tarafı var; Türkiye’nin bu işten ‘kara gelir’ sağlaması. Türkiye huni gibi... Bir tarafı çok açık. Gana, Çad, Afganistan vs... Bu insanlar ülkeye kolay giriyor. Bilinçli bir şekilde sokuluyor. Çünkü bu, büyük bir ekonomi yaratıyor. Göçmenler, kaçak oldukları için normal bir turist gibi normal fiyatlardan harcama yapamıyorlar. Kişi başına 10 bin Euro’ya kadar kandırılarak Yunanistan’a doğru gönderiliyorlar. Kanlı bir çark dönüyor, zalim bir rant ve ekonomi oluşuyor.
Yolculuk sırasında kalınan yer ahır da olsa, herkese yatacak yer olmadığı için, uyumak bile vardiya usulü. Ama gel de bunu bir türlü uykuya dalmayan çocuklara anlat...
Savaştan kaçan çocuk sınıra, son bir kez evine bakıyor. Bu kamyonla gideceği yerden belki bir daha asla geri dönemeyecek...
Adalardan her gün Atina’ya getirilen 3 binden fazla mülteci, tren ve otobüslerle önce Selanik’e, oradan da Makedonya sınırına gidiyor. Yunan-Makedon sanırındaki tarafsız İdomeni mevkiinde her gün izdiham yaşanıyor.
Yılın başından beri Avrupa’ya geçen mültecilerin sayısı 350 bin. Bu sayı, geçen yıl 219 bindi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre, Suriye mülteci sorununu çözmek için 5.5 milyar dolar gerekiyor. Ancak bu paranın sadece yüzde 24’ü toplanabilmiş durumda.
ÖLÜLERİN ARTMASININ 4 NEDENİ
Suriye’deki durumun düzelmemesi ve dönüş umudunun kaybedilmesi.
Sığındıkları ülkede (Türkiye) kalıcı bir çözüm için sağlanan koşulların kötü olması.
Harekete geçen insanların AB’nin insan hakları anlayışına uygun olmayan tedbirlerle karşılaşması.
AB’nin en büyük kötülüğü ‘pushback’ önlemlerini artırması. Kırklareli ve Edirne’ye duvarlar çekildi. Kara sınırları kapatıldı. İnsanların tek seçeneği daha riskli olan denizyolu.
Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 1 Ocak - 14 Ağustos arasında gerçekleştirdiği 909 arama-kurtarma operasyonu sonucu kurtarılan göçmen sayısı 33 bin 180. Bu sayı geçen yılın tamamında 12 bin 884’te kalmıştı.
Midilli Adası’na günde yaklaşık 5 bin mülteci geliyor. Her gün 2-3 bin mülteci Midilli’den Atina’ya naklediliyor. Belediye Başkanı Spiros Galinos, Midilli’de olağanüstü hal ilan edilmesini istedi.
Yunan topraklarına vardıklarında ekonomik durumu nispeten iyi olanlar motellerde kalıyor. Gecelik fiyatlar 10-15 Euro. Kamplarda kalmayanlar liman çevresindeki sokaklarda yatıyor. Eğer sokakta yatmak istemezlerse kişi başı 5 Euro’ya bir Yunanlının evinin avlusunda kalmak mümkün.
Alınan ihbarlara göre Yunanistan’a ulaşan mültecilerden cep telefonlarını şarj edebilmeleri için bazı Yunanlıların talep ettikleri ücret 2 euro.
BİZ NE YAPABİLİRİZ?
EN ORGANİZE KURULUŞ: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER YÜKSEK KOMİSERLİĞİ “Mülteciler gerçek insanlar ve onların da gerçek ihtiyaçları var” sloganını kullanan kuruluş, en kapsamlı yardım hareketlerinden birini yürütüyor. Bağış için: TR34 0006 2000 1700 0001 2010 89
DENİZDE YARDIM: MIGRANT OFFSHORE AID STATIONMOAS 2013’te Malta’da genç bir çift tarafından kuruldu. MOAS ekibi bir gemi aracılığıyla denizdeki mültecilere yardım götürüyor. Bağış için: DE48200505501002211801
BAĞIŞ YA DA İMZA: INTERNATIONAL RESCUE COMMITTEE 80 yıllık kuruluş, maddi yardım ve kampanyalarına imza bekliyor. Bağış için: engage.rescue.org/donate/emergencies İmza kampanyası için: change.org
GÖNÜLLÜ OLABİLİRSİNİZ: HAYATA DESTEK İNSANİ YARDIM DERNEĞİ 2012’den beri Suriye krizi mağdurları için projeler yürütüyor. Bağış için: bagis.hayatadestek.org Gönüllü olmak için:
info@hayatadestek.orgBESLENME VE EĞİTİM YARDIMI: HAND IN HAND FOR SYRIASuriye içinde de faaliyet gösterebilen nadir kuruluşlardan olan dernek medikal, beslenme, su, eğitim alanlarında yardım yapıyor. Bağış için: handinhandforsyria.org.uk/donate
4 BİN MÜLTECİYE ULAŞTILAR: RELIEF INTERNATIONALKuruluş bugüne kadar bir kısmı kamplarda, bir kısmı kamp dışında olmak üzere 4 bin mülteciye yardım etti. Bağış için: ri.org/donate/donate-syria.php
BİR ÇOCUĞA SPONSOR OLABİLİRSİNİZ: SAVE THE CHILDREN Bu kuruluş aracılığıyla ihtiyacı olan çocuklara acil yardım ulaştırılmasına destek verebilir, bir çocuğun sponsoru da olabilirsiniz. Bağış için: secure.savethechildren.org
SAĞLIK İHTİYAÇLARI İÇİN: INTERNATIONAL MEDICAL CORPS Kuruluş, Suriyeli mültecilerin sağlık ihtiyaçlarını gidermeye yönelik faaliyetler yürütüyor. Bağış için: internationalmedicalcorps.org/
TEK SEFERDE YA DA DÜZENLİ OLARAK: MERCY CORPS Organizasyon Suriyeli mültecilerin barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılıyor. Tek seferlik ya da düzenli bağış seçenekleri bulunuyor. Bağış için:
www.mercycorps.org.uk
DÜNYA NELER YAPMALI?
Bu ölümlerde AB politikalarının çok büyük bir etkisi var. Korunmaya muhtaç insanlara yasal koşulların yaratılması gerekiyor. Mültecileri denize yani ölüme sürüklemeyecek yöntemler mutlaka bulunur.
AB daha fazla sorumluluk almalı. ABD, Kanada, Rusya, Çin ve Körfez’deki Arap ülkeleri gibi AB de bu sorumluluktan kaçıyor. Suriye’nin sınırındaki ülkelere sorumluluk bırakılmış durumda. Uluslararası hukuka göre, korumaya ihtiyacı aşikâr olan Suriyelilerin sınırdan geri çevrilmesi açık bir insanlık hakkı ihlali.
‘Pushback’ (geri püskürtme) politikası eskiden beri devam ediyor. Şu anda görünür olmasının sebebi hacminin artması, sadece Türkiye’deki mülteci sayısı yaklaşık 2 milyon...
Avrupa Birliği’nin savaştan kaçanlara güvenli bir yol açması gerekiyor.
TÜRKİYE İLE BİRLİKTE
HAREKETE GEÇMELİYİZ
Simi (Sömbeki) Belediye Başkanı Lefteris Papakalodukas
Aylan’ın fotoğrafını gördünüz mü?
Duydum ama bakamadım. Böyle bir fotoğrafa bakmaya yüreğim dayanmadı.
Sömbeki’ye kaç mülteci geldi?
Sayıyı tam bilmiyorum ama her gün en az 200-300 kişi geliyor. Geçen yıllarda 10-15 kişi geliyordu. Gelenler 1-2 gün kalıp Rodos Adası’na naklediliyorlar.
Çözüm ne olabilir?
Türkiye’deki AB ülkeleri ve ABD konsoloslukları, hiç değilse sadece Suriye vatandaşları için doğrudan vize versin. Savaştan kaçan bu insanların bir de Ege’de, Akdeniz’de yaşam savaşı vermelerini engellemiş oluruz.
Önümüz kış...
Eğer Türk sahillerinden adalara geçiş aynı tempo ile devam ederse, kış mevsiminde pek çok mülteci hayatını kaybedecek. Asıl büyük trajediler kışın yaşanacak. Şunu da söylemek istiyorum: Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB ve ABD’ye niye “Siz bombaladınız, savaşları siz çıkarttınız ama şimdi bu yükü omuzlarımıza yüklüyorsunuz” demiyor?
Turizm etkilendi mi?
Hem Türkiye hem de Yunanistan’ın turizmi büyük zarar gördü ve görmeye de devam edecek. Turistleri İspanya’ya kaçırıyoruz. Türkiye ile birlikte harekete geçmeliyiz.
Mültecilerin adalara geçişlerinde kullanılan şişme bot ve teknelerin motorları ‘meçhul’ kişiler tarafından sökülüp karaborsada 300-500 Euro’ya satılıyor. 2 AYDA 157 BİN MÜLTECİ
Yunanistan’da geçici seçim hükümetinin Denizcilik Bakanı Hristos Zois’in 3 Eylül’de yaptığı açıklamaya göre geçen yılın ilk 8 ayında 17 bin 500 mülteci ülkeye girdi. Bu sayı, 2015’in ilk 8 ayında 230 bini geçti. Sadece temmuz, ağustosta 157 bin mülteci. Yunan Sahil Güvenlik Kuvvetleri’nin denizde kurtardıkları mülteci sayısı 50 bin.
Yunan görevliler, topraklarına ulaşan mültecilerin daha yolda ‘Türk korsanlar’ tarafından soyulduğunu, değerli eşyalarının çalındığını ve yaralandığını iddia ediyor.
Ambalaj köpüğünden hazırlanmış çakma can yeleğinin fiyatı. Kaliteli can yeleklerinin fiyatı 75 liradan başlıyor.
Simi Adası açıklarında, geçen hafta Yunan Sahil Güvenlik Kuvvetleri ile Türk vatandaşı iki göçmen kaçakçısı arasında çatışma çıktı. 17 yaşındaki bir Suriyeli hayatını kaybetti.
Halihazırda dünyadaki en fazla mülteciyi barındıran ülke Türkiye’nin, evsahipliği yaptığı Suriyeli mültecilerin oranı yüzde 45. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin 29 Ağustos 2015 verilerine göre Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısı 1 milyon 938 bin 999.