Güncelleme Tarihi:
Alan Turing'in 19 yaşındaki Alan Murray birlikteliğinin ortaya çıkmasının ardından, ünlü matematikçi 'genel ahlaksızlık suçundan' yargılanarak 1 yıl boyunca kimyasal hadım yöntemine maruz kalmıştı. Yaşadığı dönemde homoseksüellik İngiltere'de yasadışıydı ve bir akıl hastalığı olarak kabul ediliyordu.
Neredeyse 60 yıl önce yaşanan bu olay Turing'in sonunda pes ederek intiharı seçmesine neden olmuştu.
CİDDİ BİR İLİŞKİYE İHTİYACIM VAR
Mektuplar, geçen yıl hayatını kaybeden ünlü yazar ve edebiyat eleştirmeni Nick Furbank'e yazılmış. İkilinin sıkı dostluklarının sonucunda, Turing bütün mirasını Furbank'e bırakmıştı. 1950 tarihli bu mektuplarda, Turing homoseksüel dürtülerinin bastırılması için kendisine uygulanan tedavinin etkilerini şu sözlerle dile getiriyor:
"İçinde heteroseksüel olmaya meylettiğim rüyalarım var. Ama uyanık olsam da olmasam da, bundan mutluluk duyamıyorum. Şimdi yanımda olan ve bana tedavi süresince destek olan annemle ilgili de bir rüya gördüm. Ona 'Bir erkekle yatmaya gidebilir miyim?' diye soruyordum. Karşılığında bana 'Tamam ama geçen sefer yaptığın gibi çıplak yürüyerek gitme' diye bir cevap veriyordu."
Turing, arkadaşına gelecek planlarından da şöyle bahsediyor:
"Korfu Adası'na gitmek, güneşin altında uzanarak Fransızca ve Yunanca konuşmak ve sevişmek istiyorum. Artık hayatımda ciddi bir ilişki olsun istiyorum."
KRALİÇE AİLESİNDEN ÖZÜR DİLEMİŞTİ
Bu mektupların ve daha fazlasının yer alacağı 'Prof: Alan Turing Decoded' adıyla basılacak kitabın yazarlığını, Turing'in avukat yeğeni Sir Dermot Turing yapacak. Amcasının mektuplarını 'oldukça çarpıcı' diyerek tanımlayan Dermot Turing, ünlü matematikçinin aynı zamanda terapi gördüğünü ve bu süreçte annesiyle ne kadar uyumlu ve sevgi dolu bir süreç geçirdiğini vurguluyor. Dermot şunları söylüyor:
"Furbank'in ona yazdığı ilerleyen zamanlardaki mektuplarından yola çıkarak, anne-oğul ilişkisinin oldukça karmaşık olduğu sonucuna varıyorum."
Nazi kodlarını kırarak binlerce insanın hayatını kurtaran, modern bilgisayar biliminin babası kabul edilen Turing, 41 yaşında intihar etmiş, 2013 yılında da İngiltere Kraliçesi, Birleşik Krallık adına Turing ailesinden özür dilemişti.
HAYATI BEYAZPERDEYE AKTARILDI
Alan Turing ve arkadaşlarının II. Dünya Savaşı sırasında Bletchley Park'ta gizlenerek Nazi kodlarını kırma çabalarını anlatan film The Imitation Game, aralarında 'en iyi uyarlama senaryo' Oscar'ı da olmak üzere 50'den fazla ödül kazanmıştı.
Filmde Alan Turing'i Benedict Cumberbatch canlandırıyordu.
ZEHİRLİ ELMAYI ISIRARAK ÖLDÜ
8 Haziran 1954’te temizlikçisi onu Manchester'deki evinde ölü buldu. Bir gün önce, yatağının kenarında bıraktığı yarı-yenmiş zehirli elmayı yiyerek öldüğü açıklandı. Elmanın kendisi nedense hiçbir zehir testine tabi tutulmadı. Ölüm sebebinin zehirlenme olması iddiasına rağmen naaşına post-mortem yapılmadı. Hala ölümünün ardında suikast düzenlenmiş olması kuvvetli bir ihtimal olarak görülüyor.
Turing'in elma ısırarak hayatına son vermesi ise ölümünün ardından çok büyük bir dünya markasına ilham kaynağı oldu: Apple şirketi. İlginç bir şekilde Apple'ın ilk logosu da LGBT renklerini taşımasıyla Turing'in eşcinsel hayatına bir gönderme niteliğindeydi. Ve ilginç bir şekilde bugün Steve Jobs'un ardından Apple'ın başında dünyanın en meşhur ve güçlü eşcinseli bulunuyor. Apple yöneticileri her ne kadar Turing'le ilgili bir logo ya da renk tercihinde bulunmadıklarını iddia etseler de, söz konusu 'şehir efsanesi' gerçek olarak kabul ediliyor.