Güncelleme Tarihi:
1- G7 ZİRVESİNDEKİ DÜNYA LİDERİ BALONLARI
5 Haziran 2015 günü Almanya'nın Münih kentinde G7 Liderler Zirvesi toplanırken, dışarıdaki kalabalık elinde bu balonları tutuyordu. Dünya liderlerinin portrelerinden hazırlanan balonlara bir de bildiri eşlik ediyordu: "Sevgili G7, boşa laf kalabalığı yapmayın. Dünyadaki yoksulluğu bitirmek için hemen şimdi harekete geçin." Protestonun sebebi, küresel yoksulluk ve eşitsizliğe dikkat çekmekti.
2- KADINA YÖNELİK ŞİDDET
12 Haziran günü Ankara'da, Özgecan Aslan cinayeti nezdinde kadına şiddete karşı durmak için yürüyüş düzenlendi. Kadınlar, kendi portrelerinden oluşan resimleri ikiye bölüp yürüdüler.
3- EŞCİNSEL HAKLARI İÇİN 'Sİ' (EVET)
Haziran ayında İtalya'nın Milan kentinde toplanan 50 bin aktivist, eşcinsellerin eşit muamele görmesi için protesto yürüyüşü düzenledi. 'Si' (evet), basit ve net bir mesajdı.
4- SANAT PROTESTOSU: KANLI AYNA
Haziran ayında sanatçı Jordan Eagles, yeni eseri 'Kanlı Ayna'yı sergilemeye başladı. Resimde gördüğünüz heykelde, 9 eşcinsel erkeğin kanı bulunuyor. Söylenmek istenen ise; Amerika'da uygulanan 'eşcinsel erkeklerden kan alma' yasağının adaletsizliğini vurgulamak... Bilmeyenler için söyleyelim: 1977 yılından beri (yani AIDS salgını başladığından beri) Amerika'da eşcinsel erkeklerin kan bağışı yapması yasak. Bu heykelden 5 ay sonra, Amerika'daki kan bağışı yasağının maddeleri yumuşatıldı. Artık eşcinsel erkeklerin kan bağışı yapabilmeleri için 1 yıl cinsel ilişkiye girmemiş olmaları yeterli sayılıyor.
5- BOĞA GÜREŞİNİ PROTESTO ETTİLER
İspanya'nın meşhur San Fermin Festivali'nde yapılan Boğa Koşusu, bu yıl da hayvan hakları savunucularının radarındaydı. Haziran ayında aktivistler kendilerini kırmızıya boyayıp, boğa güreşinin yapıldığı Pamplona sokaklarına uzandı. Amaçları, bu tarihi eğlencenin hayvanlara ne kadar zarar verdiğini anlatabilmekti.
6- PARİS'TEKİ ZAFER TAKI'NIN ÇEVRESİNE GÜNEŞ ÇİZDİLER
Greenpeace aktivistlerinin 2015 yılı içinde yaptıkları en yaratıcı eylem buydu. Paris'in meşhur Zafer Takı, 11 Aralık günü İklim Konferansı sırasında güneş olup açtı. Konferans sürerken 12 gün boyunca gösteri düzenleyen protestocular, bisiklet kullanarak caddeleri boyadı.
7- SİYAHİ HAKLARI
Siyahilere yönelik eşitsizliği ve şiddeti protesto eden BLM adlı grubun vermek istediği mesaj çok güçlü ve aslına bakarsanız, acildi de... Geçtiğimiz yıl Michael Brown adlı siyahi bir genç, Ferguson kasabasında polis kurşunuyla vurularak öldürülmüştü. Böylece 'Ferguson protestoları' başlamış oldu. Yıl boyunca protestocular, polisin acımasızlığını ve şiddetini vurgulamak için Amerika'yı gezdiler; ülkenin hemen hemen her kentinde gösteri düzenlediler. Yukarıdaki fotoğraf; tam da Michael Brown'ın ölüm yıldönümü olan 9 Ağustos'ta, onun öldüğü yer Ferguson kasabasında yapılan protestolar sırasında çekildi.
8- BOŞ AYAKKABILAR
Paris'te düzenlenen İklim Konferansı sırasında Özgürlük Meydanı'nda toplanan aktivist ve avukatlar, etrafı ayakkabılarla doldurdu. Bu kadar etkili olmasının asıl sebebi şuydu: 13 Kasım'daki terör saldırısının hemen ertesiydi ve Fransız yetkililer geniş ölçekteki protestoları yasaklamıştı. Protestocular birebir gelmemişlerdi ama ayakkabıları oradaydı. Her çift bir kişiyi temsil ediyor ve geniş kapsamlı, güçlü bir iklim anlaşması talep ediyordu. Papa Francis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un da ayakkabıları oradaydı.
9- GÖÇMENLERİN AĞZI DİKİLEREK KAPATILDI
23 Kasım günü yapılan bu gösteri, Yunanistan ve Makedonya sınırında gerçekleşti. Göçmenler ve mültecilerden oluşan bir grup, 'hiçkimsenin yeri' olan bu bölgede ağızlarını diktiler. Birçok Avrupa ülkesinin reddetmesinden sonra, kimseye ait olmayan o sınırda kalakalmışlardı.
10- ÇAMURLU PROTESTO
16 Kasım günü Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki protestocular, Vale karargahının dışındaki çamura uzanıp iki barajın açılmasını protesto ettiler. İki baraj kısmen Vale'ye aitti. Baraj açılınca çamurlu su yerleşim yerlerine kadar ulaşmış; geride 10 ölü ve zehirli su bırakarak çevreyi harap etmişti.
11- TEMİZ HAVA İÇİN PLASTİK POŞETLER
16 Aralık günü Belçikalı protestocular, başlarına plastik poşetler geçirip Brüksel'deki Avrupa Konseyi önünde toplandılar. İklim Konferansı'nın hemen ertesinde yapılan gösterinin amacı, hükümet yetkililerinin dikkatini tekrar iklim sorunlarına çekmekti.
12- PAKETLENMİŞ İNSAN ETİ!
Bir grup hayvan hakları savunucusu 20 Mart Uluslararası Et Yememe Günü'nde Mexico City sokaklarında toplandı. Aktivistler et paketlerinin içine girip üzerlerine 'insan eti' yazarak; 'et yeme'ye farklı bir bakış açısı getirdiler. Protesto, insanları etsiz beslenmeye teşvik etmeyi amaçlıyordu.
13- SLOVENYA-HIRVATİSTAN SINIRINDA TOKALAŞMA
Slovenya’nın göçmen ve mülteci geçişlerini engellemek amacıyla Slovenya- Hırvatistan sınırını dikenli metal tellerle çevirmesi, protestocuları 19 Aralık'ta bir araya getirdi. Sınır üzerindeki telleri balonlar ve bayraklarla süsleyen göstericiler, karşı sınırlardan tokalaşarak tepki gösterdiler.
14- 2 MART ADALETİ
ABD'de 13-21 Nisan tarihlerinde 9 gün boyunca bir grup protestocu yürüyerek suçlulara adalet reformu için protesto yürüyüşü yaptı. “2 Mart Adaleti” adını verdikleri zorlu yürüyüş, New York'tan Washington DC’ye kadar sürdü. Protestocuların kongreye sundukları “adalet paketi”, ırkçı ayrımcılığı engellemek, polis kuvvetinin silahsızlandırılması, gençlik konseyine yatırım yapılması ve suç işlemeyi engelleyici düzenlemeleri kapsıyordu.
15- KEŞMİR HÜKÜMET ÇALIŞANLARI
Keşmir hükumet çalışanları Hindistan’ın Srinagar kentinde sözleşme istikrarı sorunu ve bütün bir yıl boyunca alamadıkları maaşları için yaz ayları süresince pek çok gösteri yaptılar. Güvenlik görevlileri tazyikli mor suyla şehrin geneline yayılan göstericileri püskürtmeye çalıştı. Polisin sıktığı mor su göstericileri püskürtmeye ve morallerini bozmaya yetmeyince protestocular tutuklanmaya başlandı.
16- MÜLTECİLERİ TEMSİL EDEN CESET TORBALARI
İngiltere’nin Brighton şehrinde Uluslararası Af Örgütü tarafından düzenlenen gösteride yaklaşık 200 eylemci, kumsalda ceset torbalarının içinde uzanıp eylem yaptı. Protestonun yapılma amacı, Ege bölgesinde meydana gelen göçmen ve mülteci krizine karşı İngiltere’nin yetersiz kalan ilgisine tepki çekmek oldu.
17- TAYVANLI HÜKÜMET ÇALIŞANLARININ PROTESTOSU
Tayvanlı işçiler Taipei kentinde bulunan hükumet binasının dışındaki sokaklara yüzlerindeki beyaz maskelerle uzandılar. Eylemciler, hükumetin işçilere karşı acımasız tutumlarını ve kontratlı-geçici işçilerin toplu işten çıkarılmasını protesto ettiler. İşçilerin sessizliğini temsil eden beyaz maskeleriyle sokakta uzanan eylemciler, yıllık maaşlarının ödenmesini talep etti.