Hüseyin KANBER (AA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2014 15:35
Antalya'da Japon bir bilim kadını tarafından açılan restoran, Roma dönemine ait 2 bin yıl öncesinin yemekleri ile dikkati çekiyor. Restoranda, tarifleri eski kaynaklardan alınan "Antik Perge Lagane", "Galenus Volkan Köfte", "Attalia Lagane" gibi yemekler bulunuyor.
Yemek kültürü denilince akla ilk olarak, Türk, İtalyan, Fransız, Japon mutfağı şeklinde ülkelere ve toplumlara ait öne çıkan yemekler ve damak tatları geliyor. Fakat okuduğu bir kitaptan etkilenen Japon bilim insanı Kaori Goto, sıra dışı bir çalışmaya imza atmaya karar verdi.
Kaori, Anadolu'da 2 bin yıl önce yenen yemekleri günümüze taşıyarak farklı bir anlayış ortaya koydu. Kaori Goto, yaklaşık 6 ay önce Antalya'da açtığı restoranda müşterilerine binlerce yıl öncenin damak tatlarını sunuyor.
Japonya'da Gunma Üniversitesi Anatomi ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaori Goto, bilimsel çalışmalar sırasında ismine rastladığı Bergamalı hekim Galenos'un kendisine ilham kaynağı olduğunu söyledi.
Galenos'un insanları iyileştirmenin yanı sıra keşfettiği şifalı bitkileri sağlıklı insanların yemesini tavsiye ettiğini, bunları kendisinin de yemek haline getirerek insanlara sunduğunu anlatan Kaori, bu anlayıştan yola çıkarak araştırmalar yaptı. Kaori, 2011'de Türkiye'ye gelerek Galenos'un yaşadığı Bergama'da araştırmalar yaptığını, yaşadığı bölgedeki bitkileri incelediğini belirterek, eski kaynakları inceleyerek yaptığı yemeklerin tariflerini öğrendiğini ve yapmaya çalıştığını ifade etti.
KARADENİZLİLER 2 BİN YILDIR BU SOSU KULLANDI Araştırmalarında yemeklere lezzet veren bir sos tarifini fark ettiğini anlatan Kaori, şöyle devam etti:
"Bu sos 2 bin yıldan bu yana kullanılagelmiş. 'Garum sos' diye kaynaklarda ismi geçiyor. Yapılışını öğrendikten sonra Türkiye'ye geldiğimde Trabzonlu Havva Bahadır ile tanıştım. Havva hanıma sosun tarifini vererek yapmasını istedim, oldukça başarılı şekilde de yaptı. 2 bin yıllık sos, 50 yıl öncesine kadar Karadeniz bölgesinde yapılan bir çeşniymiş."
Karadeniz'de yemek kültürünün babaannelerden, anneannelerden çocuklara, torunlara aktarılarak günümüze kadar geldiğini dile getiren Kaori, antik kitaplarda tarifini aldığı bazı yemeklerin Karadeniz'de hala yapıldığını kaydetti. Kaori, "Bu çok ilginç bir durum. Bence bu, Dünya Kültür Mirası'na alınmalıdır" dedi.
Kaori, 2 bin yıl öncesine ait
yeme içme kültürünü de uygulamaya çalıştığını kaydederek, açtığı Yemek Doktoru (Galenus Farm) adlı restoran ile günümüze taşınan yemekleri insanların damak tadına sunduklarını söyledi.
Yemekleri özel yapılan toprak kaplarda pişirildiklerini vurgulayan Kaori, "2 bin yıl öncesinde zeytinyağı, balık, balıkyağı, su teresi gibi yiyecekler yoğun olarak kullanılıyordu. Restorandaki yemekler genel olarak Roma dönemi mutfağından oluşuyor. Çalışmalarımı tamamlayınca Japonya'da da bir restoran açmayı düşünüyorum" diye konuştu.
İSTANBUL VE ANKARA'DAN MÜŞTERİLER GELİYOR Kaori Goto'nun tarifleriyle 2 bin yıllık yemekleri yapmayı öğrendiğini anlatan Havva Bahadır ise "İstanbul'dan, Ankara'dan sadece burada yemek yemek için gelen müşterilerimiz var. Şimdilik yemekleri deneme aşamasındayız. Birkaç ayda yeni bir yemeği insanların damak zevkine sunuyoruz. 'Antik Perge Lagane', 'Galenus Volkan Köfte', 'Attalia Lagane' gibi antik yemeklerin yanı sıra Osmanlı mutfağından 'Kavunlu mulfy dolması' en çok tercih edilen yemekler arasında" diyor.
GALENOS KİMDİR? Bergamalı hekim Galenos 129'da doğdu. Dönemin ünlü hekimlerden tıp öğrenimi alan Galenos, İskenderiye'de hekimlik yaptı. Daha sonra Roma'ya yerleşen ve 168'deki veba salgınında etkin görev alan Galenos, saray hekimliği görevinde de bulundu.
Galenos'un günümüze aktarılabilen eserlerinden, anatomi üzerine araştırmalar yaptığı anlaşılmaktadır. Araştırmalarında kendisinden önce gelen Hipokrates, Aristoteles gibi bilim adamlarının görüşlerinden yararlanan Galenos, felsefe, dil ve doğa bilimleriyle de ilgilendi.