Hayat kadınlarının dramını anlatıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Hayat kadınlarının dramını anlatıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2007 00:00

"Kadıncıklar" adlı tiyatro oyununun provaları Sadri Alışık Kültür Merkezi’nde başladı.

Hayat kadınlarının dramını konu alan oyunun başrol oyuncuları Kerem Alışık ile Nurseli İdiz’i ilk prova günlerinde ziyaret ettik. Bu kez rollerinin onları çok zorladığını belirten iki oyuncu, "Oradaki kadınların dramı inanılmaz, hepsinin ayrı bir cehennemi var" diyor.

Kadıncıklar oyununun provasındasınız. Kimin oyunu ve konusu nedir? Kerem Alışık: Tuncer Cüceneoğlu’nun kitabından uyarlandı. Yönetmen Galip Erdal. Kostümleri Çolpan İlhan ve Faruk Saraç birlikte hazırlıyor. Oyun genelevde geçiyor ve oradaki kadınların dramlarını anlatıyor. Zor bir oyun.

Nurseli İdiz: Yıllar önce bir haber programı yaparken özel izinle Zürafa Sokak’a girmiştim. Oradaki kadınlar beni kurtarıcı gibi görüp yaklaştılar. Mikrofonlara yapıştılar. Oradaki izlenimlerimi hiç unutamıyorum, etkisinde çok kaldım.

n Bu oyunda üstlendiğiniz karakteri çıkarmak adına faydalı oldu mu o izlenimler?

N.İ:
Evet, ama yine de o karakterleri yakalamak çok zor. O kadar uzak bir dünya ki...

K.A: Oradaki kadınların dramı inanılmaz... Hepsi ekmek parası için bu işi yapıyor. Hayat onlara bir takım darbeler vurmuş, belli yerlere düşürmüş, hepsinin ayrı bir cehennemi var. Ama keyfinden yapan yok; kızını, oğlunu büyütmek, ailesine bakmak için yapıyorlar.

n Oyunda canlandıracağınız karakterlerden söz eder misiniz?

K.A:
Ben Parlak diye bir karakteri oynuyorum. Parlak, oyuncu olmak için uzun süre figüran kahvelerinde beklemiş, dikiş tutturamamış ve sonunda genelevde çaycılık yapmaya başlamış bir adam. İnci’ye (Songül Öden) aşık ama o kadın da genelevde çalışıyor, böyle çelişkili bir durum.

N.İ: Ben de hayatımda ilk kez bir fahişeyi oynuyorum. Neriman kavgacı, cazgır bir kadın. Eli maşalı bir tip ve bu yüzden müşterileri kaçırıyor. Bir kızı var yatılı okuyan, onu büyütmeye çalışıyor.

n Genelevden gelin çıkar mı?

K.A
: Çıkar, çok da çıkmıştır...

n Peki aşık olsaydınız siz genelevden çıkardığınız bir kadınla evlenir miydiniz?

K.A: Evet evlenirdim, ne olacak! Tövbe edecek, hamamda kırklanacak, namusuyla hayatına devam edecek. Bu olmayacak şey değil.

N.İ: Oradaki pek çok kadının tek umudu bu... Bir helal süt emmiş gelecek de kendisini oradan kurtaracak... Ben de oyunda dostuma "Hani beni buradan kurtaracaktın" diye bağırıyorum zaten.

n "Kartallar Yüksek Uçar" dizisinin yeni versiyonuna gelelim; orada da rol arkadaşı olmuşsunuz...

K.A: Evet... Ben Banazlı İsmail’in oğlunu, yani Can Gürzap’ın rolünü oynuyorum.

N.İ: Ben de Hanımağa’yı yani Selda Alkor’un oynadığı karakteri canlandırıyorum. Abdullah Oğuz çekiyor. 29 Eylül’de Fox’ta başlıyor.

n Bu arada ikinci şiir kitabınız çıkıyormuş diye duydum Kerem Bey...

K.A: Evet, adı da "Alışık Değilim". "Odam dört duvar/ Hiç güneşe çıkmadım/ Hiç denizi görmedim/ Öyle sever gibi bakma bana/ Alışık değilim" diye devam ediyor şiir...

n Kim bu alışık olmadığınız kişi?

K.A:
Birisi ya da birileri, söylemem. 28 Ekim’de kitapçılarda...

Songül Öden ilk provaya katılmadı

n Oyunda İnci karakterini Songül Öden oynayacak, ama ilk provada yok. Eşi Canberk Uçucu ile süren
/images/100/0x0/55eaab5cf018fbb8f88f2a0c
boşanma davası ve yaşadığı tatsızlıklar nedeniyle mi aranızda değil?


K.A: Evet, bugün aramızda değil. Annesinin tansiyon sorunu olduğu için bugün provaya gelemedi.

n Onun rolünden söz eder misiniz?

N.İ:
Çok genç ve zarif bir kız İnci... Bir adama kapılıyor. Ailesi "Evlenme" diyor, ama kız dinlemiyor. Adam İnci’den zevkini alıyor, nikáh da yapmıyor, kızı sokağa atıyor. Ve geneleve düşüyor İnci.

K.A: Ama hep bir korku var aileden yana, bir gün bulup onu vuracaklar korkusu... Parlak’la birbirlerine aşıklar ama bu sorunu aşamıyorlar. Ayrıca tam aşk yaşayacakları zaman bir müşteri geliyor ve kız "kocacım" diye müşteriye gidiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!