Hayallerdeki İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Hayallerdeki İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2004 10:03

Geleceğin fikir liderlerine vizyon sağlamayı hedefleyen Young Guru Academy’e (YGA) yaklaşık beş bin öğrenci arasından seçilen 16 genç, bütün dünyaya ‘Ölmeden muhakkak İstanbul’u görmeliyim’ dedirtecek yaratıcı fikirler üretmek için kampa girdi. Gençler, ürettikleri projeleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a sunacak.

Kız Kulesi’nde bir semazen heykeli ‘Gel, ne olursan ol gel’ diyerek tüm dünyayı İstanbul’a davet etse, yılbaşında dünyaca ünlü sanatçılar Boğaziçi Köprüsü’nde konser verse, çizgi film kahramanlarının dev balonları gökyüzünde gezinse...

Bunlar, gençlerin İstanbul’u dünyaya tanıtmak için oluşturdukları fikirlerin birkaçı. Dünyaya yön verecek fikir liderleri yetiştirme hedefiyle kurulan Young Guru Academy’nin (YGA) bu yılki atölyesine katılan 16 guru adayı, 21-25 Haziran arasında Saklıköy’de katıldıkları kampta İstanbul için projeler ürettiler. Öğrenciler, ‘Bütün dünyanın ilgisini çekecek, ‘dünyanın neresinde olursa olsun ölmeden muhakkak İstanbul’u görmeliyim’ dedirtecek projeler üretmek için çalıştılar.

Beş binden fazla öğrenci arasından, dört aşamalı mülakat sonucunda seçilen 16 guru adayı, kampa girdi. Orta Doğu Teknik, Bilkent, Koç, Sabancı, Doğu Akdeniz, Anadolu, Gaziantep, Yıldız Teknik ve Galatasaray üniversitelerinden gençler, üç grup halinde çalıştılar. ‘İstanbul: Dünyanın en ilham veren şehri’, ‘Çocuklara okumayı, düşünmeyi, paylaşmayı sevdirmek’ ve ‘İstanbul’un en güçlü ayrıştırıcısı, iki kıtayı birleştiren boğaz ve Boğaz Köprüsü’ konularında projeler ürettiler.

EN İLHAM VEREN ŞEHİR

Akademiye eğitimci olarak katılan Tınaz Titiz, Kadir Topbaş, İzzet Garih, Selim Şiper, Haluk Ziya Türkmen, Ahmet Buğdaycı, Osman Sınav ve Serdar Erener, deneyimlerini genç guru adaylarıyla paylaştı.

Genç guru adaylarının, önümüzdeki günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a sunacakları yaratıcı fikirler şunlar:

-Kız kulesinde dönen bir platform üstüne yerleştirilen dev bir semazen heykelinin, ‘gel, ne olursan ol gel’ diyerek tüm dünyayı çağırması.

-İstanbul’un, ‘Gel gör beni aşk neyledi’ diyerek tüm dünyayı çağırması. Aşkın şehri neye dönüştürdüğü temasının işlenmesi.

-Dünyaya ilham veren dünyaca ünlü sanatçıları İstanbul’da bir araya getirmek. Boğazda bir yalıda istedikleri zaman gelip çalışabilecekleri odalar sağlanabilir.

-İstanbul’daki çöp bidonlarına kadar her yeri rengarenk hale getirmek. Mimarlık, şehir bölge, sanat bölümlerinin elele vererek şehri boyaması. Halkın da yaratıcılığını kullanacağı imkanlar vererek, İstanbul’u dünyanın tasarım merkezi yapmak.

-Rumeli Hisarı’na dünyanın en ünlü müzisyenlerini çağırarak, doğaçlama ‘İstanbul’un müziğini çalın’ temasını kullanmak.

-Boğazın herkesin aklına gelecek bir simgesinin oluşturulması.

-Savaşlardan korunmak için yapılan surların barış için bir etkinlikle birleştirilip Berlin Meclisi’nin açılışı gibi dünyanın ilgisini çekecek bir şekilde birleştirilerek kullanılması.

-Boğaz Köprüsü’nü, Mısır piramitlerinde yapılan yılbaşı konseri gibi, tüm dünyanın ilgisini çekecek uygun dev aktivitelerde kullanıp ilgi merkezi haline getirmek.

-Köprü üzerinde yürüyen cambaz.

GÜVERCİN UÇURALIM

-Tam 31 Aralık 00.00’da doğu, batı, kuzey, güneye binlerce beyaz güvercin uçurmak.

-Yılbaşında Boğaz Köprüsü’nde dünyaca ünlü şarkıcıların katıldığı konser.

-‘Su şehri’ İstanbul’un Boğazı’nda su oyunları düzenlemek. Hareketli fıskiyelerle bir kilometre boyunca devam eden su duvarı. Bu su duvarının önünde moda şovlarının düzenlenmesi.

-Boğaz Köprüsü’nde Formula 1, köprü üstünde pilotların yapacağı bir futbol maçı.

-Ünlü modacıların sezonluk ilk tanıtımlarının köprüde yapılması.

-Extreme sporlar; köprüden yılbaşı gecesi saat 00.00’da dünyanın dört bir yanından gelen insanların bungee-jumping yapması.

-Köprünün altına camdan denizi gören restoran ve eğlence komplekslerinin oluşturulması.

-NATO gibi büyük organizasyonlar esnasında köprünün kullanılması, gelen ünlülerin köprü üzerinde fotoğraflanması.

KİTAPLAR YENİLENSİN

-Çocukların eğlenerek, zevkle okuma ve düşünme alışkanlığını kazanmasını sağlayacak uçurtma şenliği, çocuk tiyatroları düzenlenmesi.

-İstanbul’da gökyüzünde kitap şeklinde dev balonlar ve zeplinler.

-Klasik sınavlar yerine projelere ve açık kaynak sınavlara (defter ve kitap açık) geçilmesi.

-Ders kitaplarının yenilenmesi, çocuklar için daha eğlendirici, hayal gücünü tahrik eden ve düşündürücü kitaplar yaratılması.

-Şehir içi çocuk komplekslerinin (merkez) oluşturulması. Bu komplekslerde kitap okumak ve tartışmak, oyuncak, müzik, kitapçı, seminer salonları gibi bölümlerin olması.

-Çocuk Esirgeme Kurumları’ndan okuma bilen çocukların huzurevindeki yaşlılara kitap okuması ve okunan kitapların tartışılması.

-Şişme dev kitap ya da kitap okuyan çizgi film kahramanı şeklinde balonların İstanbul’un üstünde uçurulması.

-İstanbul’daki billboard’ların ve otobüs, vapur, tren gibi toplu taşıma araçlarında ‘Çizgi film kahramanlarının kitap okurkenki resimlerinin kullanılması.

PROJELERİNİZİ BEKLİYORUM

Atölyenin açılışına katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul ve Türkiye’yi hak ettiği yere taşıyacak iki şeyin genç yaratıcı beyinler ve bu beyinlerin ürettikleri parlak fikirleri hayata geçirecek yetkililer olduğunu söyledi. Öğrencilerin fikirlerini sabırsızlıkla beklediğini belirten Topbaş, ‘Yaratıcı fikirlerinizi hayata geçirmek için dört gözle bekliyorum’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!