Havuza dikkat

Güncelleme Tarihi:

Havuza dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2006 00:00

Havuz mevsimi başladı. Peki havuza girerken nelere dikkat etmeliyiz? Elle dergisi, bu soruları Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Esra Özgüroğlu’na yöneltti.

Mantar hastalığı vücudumuzun nerelerinde görülür?

Mantar vücudumuzda her yere yerleşebilir. Ancak en çok vücudumuzdaki kıvrım yerlerine yerleşmeyi severler. Yani en sık parmak arası, koltuk altı, kasık gibi yerlere yerleşir. Buraları sevmeleri rastlantısal değildir. Bu bölgelerin nemli olmaları, mantarların çoğalabilmesi için doğal bir ortam yaratmaktadır. Bunun dışında sırt, göğüs ve ayak tırnakları da diğer sık rastladığımız lokalizasyonlar.

- Peki belirtileri neler?

Saydığımız lokalizasyonlarda kızarıklık, soyulma, beyaz kabuklanmalar, şiddetli kaşıntı, kötü koku mantar hastalıklarının en sık rastladığımız belirtileridir. Martar hastalıklarında oluşan kaşıntı genellikle çok şiddetlidir veçoğu kez hastaşı doktora getiren en önemli nedendir. Tırnağın mantar hastalığında ise tırnakta boşalma, kalınlaşma, renk ve şekil değişiklikleri görülür. Gövdede görülen beyaz ya da kahverengi lekeler halinde olabilen farklı bir mantar türünde ise hastanın leke dışında şikayet ettiği hiçbir bulgu yoktur.

- Mantar hastalıklarına yakalanmamızı kolaylaştıran faktörler nelerdir?

En önemli faktör nem yani ıslaklıktır. Vücudumuzun nemli, terli kalabilen kıvrım yerlerinde, derimizin normal florasında bulunan mantarlar çoğalıp hastalık yapabilir hale gelir. Kum ve havuz kenarları nem oranı yüksek yerlerdir. Bu ortamlarda mantarlar çok çabuk çoğalarak insanlara kolayca bulaşabilir. Havuz sonrası duş alınır ve iyi kurulanılırsa mantar enfeksiyonlarının olması çok mümkün değildir.

- Mantar hastalıklarından korunmak için ne yapmalıyız?

Korunmada en önemli faktör, nemden uzak durmaktır. Ayrıca pamuklu çoraplar, terlemeyi önleyici pamuklu giysiler giyilmeli, terlediğimiz zaman ve banyo-havuz-deniz sefası sonrası çok iyi kurulanmalı, toplu kullanılan nemli alanlarda çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.

- Mantar hastalıklarının tedavisi nasıl oluyor?

Derinin mantar hastalıklarında genellikle lokal kremler kullanılıyor. Çok yaygın deri enfeksiyonlarında ise mantar ilaçları daha etkin.

HAVUZ PROBLEMLERİ

Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Elif Hakko, havuzla bulaşan hastalıkların mantarla sınırlı kalmadığını söylüyor: "Dezenfeksiyonun yetersiz olduğu havuz sularından ishale neden olan mikroplar, hepatit A virüsü ve parazitler bulaşabilir. Ayrıca kadınlarda vajinal akıntıya neden olan mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar da görülebilir. Gözde kızarıklık ve kaşıntı meydana gelir. Ayrıca ’yüzücü kulağı’ diye isimlendirilen kulak enfeksiyonları görülebilir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!