Havuz suyunun temizliğine dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Havuz suyunun temizliğine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uzmanlar, çok iyi dezenfekte edilmiş havuzların bile sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek yüzücüleri uyarıyor: Kulaklarınıza ve gözlerinize dikkat edin! Havaların ısınmasıyla havuzlar yine gözde mekanlar haline geldi. Kış boyunca, sadece düzenli spor yapanların uğrak yeri olan yüzme havuzları serinlemek isteyen ve parasına kıyan her yaştan kentlinin uğrak yerleri arasına girdi.

Yoğun kullanımla birlikte, havuzların yol açtığı sağlık sorunları da yeniden konuşulmaya başlandı. Uzmanlar kulak ve gözlerde oluşabilecek enfeksiyonlar için yüzücüleri uyarıyorlar.

Aşırı klor zararlı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Toprak, havuz suyundaki klorun göz kadar kulak için de zararlı olabileceğini belirterek yüzücülerin kulak tıkacı kullanmalarını tavsiye ediyor.

İyi dezenfekte edilmemiş havuzların yanı sıra suyu belli bir ısının altında olan ya da aşırı klorlanmış havuzlarda yüzmenin de kulak için sakıncalar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Toprak ‘‘Yüzdüğünüz havuzun temizliğinden emin olun, mutlaka kulak tıkacı kullanın ve en küçük bir şikayette bile hekime başvurun. Kulak zarı geçirgen olmadığı için kulağı dışarıdan gelen suya karşı korur. Ancak klor, kulağın asit dengesini değiştirir; koruyucu sarımsı sıvının yok olmasına neden olabilir. Bağışıklık sistemi bozulan kulak hassaslaşır, enfeksiyonlardan etkilenebilir hale gelir. Bu tehlikeden korunmanın en kolay yolu, yüzerken kulak tıkacı kullanmaktır’’ diyor.

Doç. Dr. Toprak, 15 dereceden soğuk suda yüzmenin bazı hassas bünyelerde kulak deformasyonuna yol açabileceğini belirtiyor: ‘‘Biz buna yüzücü hastalığı diyoruz. Kulak yolu daralıyor, kulağa giren su kolayca dışarı çıkamadığı için enfeksiyonlara neden olabiliyor. Daralma kulakta tokluk hissine, düşük de olsa işitme kaybına neden olabiliyor. Eğer şikayetler ciddi boyutlardaysa ameliyatla kulak yolu genişletiliyor.’’

Tıkaca dikkat

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Ada da bazı kulaklık türlerinin, kulak kirlerini geri iterek sorun yarattığını belirtiyor. Kendisi de yüzücü olan ve yaz - kış haftanın üç günü birer saatini havuzda geçiren Ada, kısa süre önce 'teknoloji harikası' olarak piyasaya sürülen tıkaçların zararlı olabileceğini vurguluyor: ‘‘Vazelinli pamuk duymayı engelliyor. Amerika'dan ithal edilen bu tıkaçlar, içindeki zar benzeri donanım sayesinde duymayı engellemediği için tercih edilmekte. Ancak yapısı yüzünden kulak kirini zara doğru itiyor ve sorunlara yol açıyor. Bu nedenle eczanelerde satılan vazelinli pamuk tıkaçlar en uygun seçim.’’

Doç. Ada, yüzücülerin sıkı silikon bone ve kulak çevresini kapatan şerit kullanarak da ek önlem alabileceklerini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!