Havada çiçek kokusu var

Güncelleme Tarihi:

Havada çiçek kokusu var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Baharla birlikte hepimizde hissedilen canlanma, en çok doğada kendini gösteriyor. Güzellikleriyle bizi mutlu etmeye yeten çiçekler de sanki her zamankinden daha canlı... Mayıs da onlarla biraz daha yakından ilgilenmek için en uygun ay.

Benjamin, menekşe, Japon şemsiyesi, begonya... Ya da sizin en çok sevdiğiniz hangisiyse işte o... Hepsi, evimizde kendimizi en rahat, en mutlu hissettiğimiz köşelerinin vazgeçilmez üyeleri... Renkleri, kokuları ve görüntüleriyle vazgeçilmez birer parçamız... Çünkü modern yaşamın gereği, bahçelerimiz birer birer elimizden alınınca artık sadece pencere önlerinde ya da balkonlarımızda birer küçük bahçe yaratıyoruz. Özel, yalnızca bize ait gizli bir bahçe...

Bitkiler de diğer canlılar gibi özen istiyor. Sevgi ve ilgi ile yetişiyor. Tıpkı bizler gibi... Onlarla konuşuyoruz, duygularımızı paylaşıyoruz, sevinç ya da mutluluğumuza ortak ediyoruz. Onlar da tüm güzelliklerini bizlere sunuyorlar.

Özellikle bahar ve yaz aylarında doğanın canlanışıyla birlikte çiçeklerde gözlenen de bu değil mi? Kış uykusundan uyanıp gelişerek daha da güzelleşecekleri bir dönemin içindeyiz artık. Evlerimizde, bürolarımızda doğal kaynaklardan yararlanma olanakları kısıtlı olan bitkilerimizin bu gelişmeyi sağlıklı sürdürebilmeleri yine bizim elimizde.

Çiçekçilik Haftası

Interflora Çiçekçileri Derneği, 3-10 mayıs arasında kutlanacak Çiçekçilik Haftası için bir dizi etkinlik düzenledi. Carousel Alışveriş Merkezi’nde gerçekleşecek etkinliklerle birlikte aynı dönem içinde Bakırköy bölgesinde ağaçlandırma ve çiçeklendirme çalışmaları da yapılacak.

Lale Festivali

Laleler ülkesi Hollanda’da bu yıl 26-24 mayıs arasında Lale Festivali düzenleniyor. Festival için Hollanda Keukenhof’ta 80 hektarlık bir arazi üzerine 6 milyon lale, nergis çiçeği, fulya, eski ağaçlar ve göletlerden oluşan özel bir festival parkı kuruldu. Bu görsel şölenin içinde birbirinden ilginç bahçeler, yeldeğirmenleri ve sanat eserleri yer alıyor.

Bu dönemde biraz daha özenle ilgilenmemiz yeterli. Günümüzde çoğunlukla süs bitkileri plastik saksılarda yetiştiriliyor. Bu saksıların en büyük özelliği de uzun süre dayanıklı olmaları. Ayrıca bitki kökünün daha çabuk ısı alması, alt kısmının hafif yüksek ve delikli olması hava ve su sağlamada çok daha elverişli.

SAKSI NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELİ?

Gelişen bitkinin kökleri zamanla saksıyı doldurur; bir boy büyük saksıya aktarmak için bitki toprağı kuruyken bu işlem yapılabilir. Sadece toprak değişimi yapılacaksa yine bitki kökünün, nispeten kuru olduğu zamanı seçmek gerekir. Genelde saksı bitkilerinde en uygun toprak, funda toprağı, odur çürüntüsü, çürümüş yaprak ve çok az kum ile yapılan karışımdır.

DOĞRU GÜBRELEME

Bilinçli bir gübreleme için dikkat edilmesi gereken nokta gübre verilecek bitkinin çiçekli veya çiçeksiz oluşu ile seçilecek gübrenin, nisan ayından itibaren 15-20 günlük aralarla bitkiye uygulanmasıdır. Ancak yeni dikilmiş ya da hasta olan bitkilerin gübrelenmeyeceğini de unutmamak gerekir.

Yine bahar mevsimi, bitkilerin budama, çelik ve filizle daldırma yoluyla çoğaltılabileceği bir dönem.

SULAMANIN ÖNEMİ

Çiçek bakımında önemli bir diğer konu da doğru ve ölçülü sulama. Su vermeden önce toprak iyice kontrol edilmeli, nemli toprağa rağmen solgun ve baygın durum görülürse bitki kökünün hasta olduğu da unutulmamalı. Bunun nedeni ise parazitlerin tahribatı, toprağın fazla soğuk olması ya da toprak harcının yaşlılığıdır.

Bilinçli bir bakımın karşılığının rengarenk ve çeşit çeşit canlılıktaki güzel görünümlerle bize döneceğini unutmamalıyız.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!