DHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 11:16
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, başta yemeklerde kullanılan tuz olmak üzere, stres, hava kirliliği, beslenme biçimi ve sigara kullanımının hipertansiyonu tetiklediğini söyledi.
Ordu'da Uzunisa Köyü Aile Sağlık Merkezi’nin düzenlediği ’Hipertansiyon ve Kalp Hastalıkları’ seminerinde vatandaşlara özellikle hipertansiyon konusunda uyarılarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, hipertansiyon hastalığı, nedenleri ve tedavi yöntemleri konusunda mutlaka bilgi sahibi olunması gerektiğine dikkat çekti.
Dr. Köşüş, "Kan basıncının normalden fazla olmasına hipertansiyon denir. Hipertansiyonun bir diğer ismi de yüksek tansiyondur. Bunların başlıca belirtileri arasında baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk, burun kanaması, yol yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, çok sık idrara çıkma, gece uyurken uykudan kalkıp idrar yapma ve bacaklarda sişlik, çift görme gibi rahatsızlıklar sayılabilir" dedi.
Stres, hava kirliliği, beslenme biçimi ve sigara kullanımı ile fazla tuz tüketiminin hipertansiyonu en çok etkileyen faktörler arasında olduğunu da dile getiren Dr. Köşüş, "Bu nedenle hipertansiyona neden olan unsurlardan kaçınmaya çalışmalı ve yemeklerimizde kullandığımız tuz oranına dikkat etmeliyiz. Ayrıca yılda en az iki kez kan basıncımızı ölçtürmeyi unutmamalıyız" diye konuştu.