Ezgi BAŞARAN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2007 00:00
İstanbul’un zeka seviyesi yüksek, ruhu oyuncu, karakteri iddiacı gençleri ve Las Vegas deneyimi sahibi orta yaşlıları hafta sonları Maslak’taki Telesport stüdyosunda buluşuyor. Amaç, Telesport Medya Anonim Şirketi’nin düzenlediği Türkiye’nin ilk Hold’Em Poker Turnuvası’na katılmak. Bu oyuncuların hepsi o kadar çok poker kitabı okumuş ki neredeyse birer poker teorisyenine dönüşmüşler.
Çoğu, aynı zamanda satranç ya da bilardo ve tavla turnuvalarına da katılan derece sahibi kişiler. Hold’Em tarzı pokeri internetten öğrendikleri için oyunu İngilizce terimlerle oynuyor, bir dakikalık düşünme sürelerini kafalarında müthiş olasılık hesapları yapıp istatistik şecereler tutarak değerlendiriyorlar. Zaten hepsinin ortak cümlesi pokerin kağıt değil, akıl oyunu olduğu. 12 hafta sürecek turnuvanın ikinci hafta finalinin yapıldığı pazar gecesi Telesport stüdyolarındaydık, oyuncular nasıl kişilerdir, şu anda dünyanın en popüler oyunlarından biri kabul edilen Hold’Em Poker neyin nesidir, sabaha kadar bekleyip öğrenmeye çalıştık.
Henry Fonda "My Darling Clementine" filminde şöyle der: "Pokeri seviyorum çünkü her el başka bir problemdir." İstanbul’da, Maslak’taki Telesport stüdyolarında Turk Hold’Em Poker Star turnuvasına katılan gençler de oyunu aynı Henry Fonda’nın dediği gibi bir matematik problemi gibi görüyor. 52’lik bir desteden karşılarına çıkacak 2 milyon 598 bin 960 ihtimali en iyi nasıl değerlendirebileceklerini hesaplamaya çalışıyorlar. Bunu yapabilecek kadar zekiler de...
Cem Duran (32) aynı zamanda tavlada İstanbul şampiyonu. "İyi tavla bildiğim için şanslıyım. Çünkü kafamda olasılık hesabı yapmaya alışığım. Poker de aslında bundan ibaret. Elinde viskisiyle poker oynayan kalantor adam imajını burada göremezsiniz" diyor. Onun işi Türkiye’deki zeka oyunlarıyla ilgili
haberler vermek. İnternet sitesi www.oyununicindeoyun.com’da satranç, dama, tavla, poker ve beyin olimpiyatlarıyla ilgili son gelişmeleri aktarıyor.
Muhasebecilik yapan ve aynı zamanda yarı profesyonel bir satranç oyuncusu olan Erdem Kayar (30) da web sitesi sahibi. Turk Poker Pro adlı sitesinde poker teorisiyle ilgili bilgiler yer alıyor. Ona göre poker belirsizliğe dayanan bir zeka oyunu, risk yönetimini iyi yapan kazanır.
BALIK MOLALARDA TEST ÇÖZÜYOR
Gong çalıyor, saat 19.00 gibi turnuva başlıyor. Üç ayrı masaya dağılıyor yarışmacılar. Bir bilgisayar programcısı olan geçen haftanın ikincisi Serkan Güre’nin (32) önündeki markalara bakınca oyundaki durumunun iyiye gittiği anlaşılıyor. Hold’Em pokeri ABD’den gelen bir akrabasından öğrenmiş, beş yıldır internette oynuyor. Pokercilerin tabiriyle o bir köpekbalığı, yani iyi oyuncu. Sadece gerektiği zaman agresifleşiyor, geri kalan zamanda gayet cool bir tavırla işaret parmağını masaya üç kez vuruyor. Bu, oyundayım ama artırmıyorum anlamına geliyor. Turnuvanın en genç yarışmacısı Emir (18) bir balık, yani biraz tecrübesiz ve önündeki markaları biraz cömertçe saçanlardan. İstanbul’un en iyi liselerinden birine gidiyor ve ÖSS’ye hazırlanıyor. Hatta turnuvanın molalarında çantasından çıkarttığı geometri testlerini çözüyor.
Pokerde başarılı olmanın önemli kriterlerinden biri rakiplerinin hareketlerini iyi okuyabilmek. Zaten birçok oyuncu ruh halini ve ifadesini gizlemek için şapka ve gözlük takıyor, genelde kafasını önüne eğiyor. Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nde okuyan Volkan’ın (19) kendine has bir teorisi var bununla ilgili: "Eğer rakip oyuncu boşluğa dalıp gidiyorsa, elinde ya 2 As ya da 2 Papaz vardır."
Volkan gençliğine rağmen turnuvanın en iddialı tiplerinden. İnternette World of Warcraft oynarken tanıştığı ağabeylerinden Hold’Em pokeri öğrenmiş, sonra poker teorisi ve taktikleriyle ilgili 20 kitap okumuş. Türkiye’de internette pokerden en çok para kazanan isimlerden olmuş.
Bir sanayi kuruluşunda yöneticilik yapan ve çocukluğundan beri bilardo oynayan Uğur Kıymaz (40) turnuvanın ilk 15 dakikasında resti çekiyor ve ne yazık ki eleniyor. Bu oyunu daha önce birçok kez Las Vegas’ta ve Uzakdoğu’da oynamasına rağmen bu kez şansının yaver gitmediğini söylüyor. Yıllardır internetteki strateji oyunu Magic’i oynayan Şiar’a (26) göre ise şans, bu oyunun sadece yüzde 25’i, kalan yüzde 75’i aklı iyi kullanmaya dayanıyor: "Bu tip ortamları çok seviyorum çünkü burası sohbet edebildiğim ortalamanın çok üstünde insanlarla dolu. Esprilerden bile bu anlaşılıyor."
Gerçekten masalar birbirleriyle İngilizce terimlerle konuşan, sadece konuyu bilenlerin anlayabileceği espriler yapan renkli tiplerle dolu. Mesela "Abi sen de beni amma bully ettin" diyor biri. Anlamı, çok üstüme geliyorsun, sıkıştırıyorsun. Ya da "Oğlum hangi akla hizmet all-in diyorsun ki! Poker akıl oyunu, kullansana kafanın içindekini." Yani, bütün markalarını ortaya sürüp rest çekmek yanlış bir hareketti!
TEK KADINIM AMA EZİLMİYORUM
Turnuvaya uğurlarıyla gelenler var. Bu haftanın ikincisi olan ve Telesport’un önümüzdeki günlerde başlatacağı poker okulunda öğretmenlik yapacak Sarp (29) dağıtılan kartların üstüne minik bir Çinli kadın biblosu yerleştiriyor. Yanında oturan Emir’in uğuru ise üstünde 100 dolar işareti bulunan bir çakmak ve sarı bir tenis topu.
Turnuvanın tek kadın oyuncusu Şerçin’in (solda, 33) de ilginç bir alışkanlığı var. Oyun esnasında sürekli i-pod’unda metal parçalar dinliyor: "Konsantrasyon bu oyunda çok önemli, ben ancak böyle kendimi kaptırabiliyorum. Bu oyunu eşimden öğrendim ve beni rahatlattığı için oynuyorum. Genelde kadınlar hayatta daha temel şeylerle ilgilendiği için bu tür oyunları fuzuli buluyor. Kadınlarda oyunculuk hırsı yok. Bu yüzden burada tek kadınım ama hiç de ezilmiyorum. Gördüğünüz gibi final masasına kadar geldim."
Sözkonusu final masasının dealer’ı Güneş (23). Kollarında dövmeleri, dilinde piercing’i, kulağında küpeleri var. "Pokeri internetten öğrendim. Casinolardaki profesyonel dealer’lar gibi kağıtları uçurup şov yapmıyorum ama kimsenin hata veya hile yapmasına izin vermeyecek kadar dikkatli ve bilgiliyim" diyor.
TÜRK POKER TAKIMI KURULACAKÖncelikle bu bir televizyon prodüksiyonu. Yabancı versiyonlarını e2 ve Eurosport kanallarında izliyoruz. Programın henüz hangi kanalda yayınlanacağı belli değil ama görüşmeler sürüyor. Yani televizyonda görünmek istemeyenler katılmamalı. Bu şartı kabul eden 18 yaşını bitirmiş herkesin 250 YTL tutarındaki bedeli vererek katılabileceği turnuvada şu anda kayıtlı 170 yarışmacı var. Turnuva 12 hafta sürecek. Her hafta cumartesi eleme turları yapılıyor, pazar ise final oynanıyor. Her haftanın birincileri on ikinci haftada tekrar bir araya gelecek ve büyük usta seçilecek. Sonunda para ödülü yok çünkü bu bir beyin sporu. Hafta birincileri ve büyük usta ABD ve Avrupa’daki poker turnuvalarına gönderilecek. Bu turnuvalarda bir Türk Hold’Em takımı olarak yarışacaklar. Büyük finalden sonra en iyi 5 yarışmacı, seçilecek 5 ünlü ile karşılaşacak. Her biri kendi seçeceği bir yardım kuruluşuna bağış için oynayacak. Para SMS’ler ve sponsorlar aracılığıyla artırılacak.
NEDEN BU KADAR POPÜLERTam adı Teksas Hold’Em Poker olan bu oyun için "ABD’nin hava karardıktan sonra yapılan ikinci en popüler aktivitesi. Birincisi seks ama poker daha uzun sürüyor" deniyor. Klasik pokerden farkı oyunculara 5 kart yerine 2 kart dağıtılması ve çok fazla karar aşaması bulunması. Önce o 2 karta bakarak oyuna girip girmemeye karar veriyorsunuz. Sonra ortaya 3 kart açılıyor. Bu noktada bir karar daha veriyorsunuz. Sonra birer birer 2 kart daha açılıyor. Ortadaki 5 kart ve elinizdeki 2 karttan en iyi 5’li sizin eliniz oluyor. Hold’Em’in bu kadar popülerleşmesinin bir sebebi bu çok uzun süren karar aşamaları ve şov yanı. Yani masada esprilerin yapılması, masaya yerleştirilen kameralar sayesinde televizyon izleyicilerinin yarışmacıların ellerini görüp kararları neye göre aldıklarını bütün çıplaklığıyla izleyebilmesi.
AKLINIZDA KALSINPoker biliyorum diye gidip masaya oturduğunuzda, kent, renk, rest, döper gibi terimleri kullanırsanız, dışlanabilirsiniz. Çünkü bütün herkes oyunu internetteki yabancı sitelerden öğrendiği için kent yerine "straight", döper yerine "2 pairs", rest yerine all-in filan diyor.