Nilgün YILDIZ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2009 14:57
Kış aylarında kilo almanın yanı sıra enfeksiyon hastalıkları, grip ve nezle de boy göstermeye başlar.
Beslenmemize dikkat ederek kış aylarında hastalıklardan kurtulmak ve bunları önlemek de mümkün.B unun için bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynayan besin öğeleri, vitamin ve minerallere yer verilmelidir. Vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
- C vitamini, A vitamini, E vitamini ve çinko alınımı bu dönemlerde artırılmalıdır.
- Beslenmeniz günlük ihtiyacımızı karşılayacak enerjiye sahip olmalıdır.
- Kış aylarında C vitamini yönünden çok zengin olan kuşburnu, yeşilbiber, maydanoz, mandalina, portakal, kivi tüketimi biraz daha artırılmalıdır.
- D vitaminin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsimi ile birlikte güneş yavaş yavaş kaybolurken D vitamini alımı da azalır. Bu nedenle kışın güneşli havalarda 20 dakika güneş almak yeterli olacaktır.
- Balık omega 3 yağ asitleri ile beraber D vitamini açısından da zengin olduğundan hastalıklardan korunmayı sağlayacak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.
- B grubu vitaminlerini içerdiğinden, önemli bir enerji kaynağı ve posa içeriği yüksek olduğundan kuru baklagil tüketimi de kış aylarında arttırılmalıdır.
Kış aylarında neden kilo alırız?
- Aktivite ve bazal metabolizma hızının azalması: Kış aylarında metabolizma hızının azalmasının yanı sıra aktivitelerimiz de azalır ve harcanandan daha fazla enerji ile kilo almaya başlarız.
- Gündüzlerin kısa ve gecelerin uzun olması: Gündüzler kısa olduğundan gün içerisinde beslenmemize çok dikkat etmeyiz. Gün boyu acıktığımızı bile hissetmeyiz. Gece olunca gün boyu yaşanan uzun süreli açlıkla yemek yememizi kontrol edemez hale geliriz. Akşamları yavaş olan metabolizma iyiden iş göremez hale gelir ve yağlar depolanır.
- Soğuk hava ile birlikte vücut ısısının azalması: Vücudumuz soğuklardan kendisini korumak için gerekli bir ısıya ulaşmak zorundadır. Bu ısıya ulaşmak için de ek olarak enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerjiyi de besinlerden alır. Biz üşüdükçe enerjiye olan gereksinmemiz artar ve daha fazla besin tüketmeye özellikle de daha fazla enerji veren besinleri tüketmeye başlarız. Yüksek enerjili besinler genellikle karbonhidrattan (şeker, un vb.) ve yağdan zengin gıdalardır. Bu tür gıdaların fazla miktarda tüketilmesiyle kilo alma kaçınılmaz olur.