Güncelleme Tarihi:
Mey İçki, son bir kaç yıldır Dünya Rakı Haftası’nı kutluyor. Rakı haftası bugün başladı ama rakının üretimi, bundan 300 yıl öncesine, alkolle anasonun karıştırılıp imbikte damıtılmasına dayanıyor. 1700’lerden itibaren önce kendisi Osmanlı İmparatorluğu sınırlarında boy gösterdi; 1800’lerin ortalarında da meyhaneler...1920’li yıllarda çok sayıda rakı markası çıktı. Üzüm Kızı, Aydın, Nazilli, Yaluva, Aliy-ül Ala, Baküs, Bomonti bunlardan bazıları. 1926’da evlerde rakı üretimine son verildi, alkol ve alkollü içki satışı devlet tekeline alındı. 2004 şubat ayında gerçekleştirilen özelleştirmeyle, ilk özel sektör rakı fabrikası Efe kuruldu. Ardından, Burgaz, Tat-Tariş, Anadolu, Sarper ve Antalya onu izledi. Rakılar eskiden yalnızca ‘rakı’ydı, şimdilerde kategorilere ayrıldı: Klasik, yaş üzüm, üç kez distile, meşe fıçı ve organik... Rekabet, rakıları daha güzel hale getirdi. Rakı genellikle evde veya dışarıda yemekle tüketiliyor. Ancak, çeşitlenince güzel bir aperitif olduğu da keşfedildi. Kısa adı GİSDER olan (Geleneksel İçki Üreticileri Derneği) verilerine göre; eskiden rakı tüketiminde kadınların payı yüzde 10’un altındaydı. Şimdilerde orta sıklıkta rakı tüketenlerin yüzde 36’sı kadınlar. Rakıcılar, marka sadakati en yüksek müşteri grubu. Aradığı markada ısrar eden tüketicilerin endeksi rakıda 50’nin üzerinde, bira ve şarap için ise 30’lar civarında.