Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2005 00:53
Sağlıklı yaşamak için bazı alışkanlıklarımızdan vazgeçmeyi göze alıyoruz. Ancak kendimize göre bir değerlendirme yapıp bıraktıklarımızın yerini daha az zararlı olduğuna inandıklarımıza bırakıyoruz. Aslında bu alışkanlıkların hangisinin daha az zararlı olduğuna karar vermek çok güç.
Sinüzitin gerçekleriSon yıllarda yaygınlaşan bu sorun, solunum yollarındaki sinüs adı verilen kanalları bakterilerin ya da virüslerin tıkaması sonucu ortaya çıkar.
Sinüzitin başlıca belirtileri başağrısı, yüzde başınızı eğdiğiniz zaman şiddetlenen ağrılar, diş ağrısı, koyu sarı renkte burun akıntısıdır. Ağrı kesici ilaçlar ve buğu tedavisi yararlı olur.
Eğer birkaç gün içinde şikayetleriniz sona ermezse, bir doktora başvurun. Büyük bir olasılıkla antibiyotik tedavisi gerekecektir. Çok ağır vak’alarda, tıkanan sinüslerin temizlenmesi için cerrahi müdahale tavsiye edilir.
Akacak kan damarda durmazÇocukların kollarının, bacaklarının yara bere içinde olması doğaldır. Çocuğunuzun kolundan ya da bacağından kan aktığını görünce paniğe kapılmayın. Önce yarayı iyice görebilmek için yavaşça yaralı bölgeyi örten giyeceği çıkarın. Temiz bir bezle ya da bandajla yaranın üzerini kapatın.
Eğer yaranın içinde bir cisim varsa ve de kanama giderek artıyorsa yaranın solunu ve sağını sıkıca bastırın. Sakın yaranın tam üzerine baskı uygulamayın. Eğer kanama artıyorsa, yardım gelinceye kadar yaranın bandajının üzerine ikinci bir bandaj koyun. Ve çocuğu yavaşça yatırın.
Tek kelimeyle hapDoğum kontrol hapları kısaca ‘hap’ adıyla anılıyor. İstenmeyen hamileliğin önlenmesi için kullanılan hap, yıllardan beri de tıp dünyasında tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Aslında kullandığımız her hap gibi, doğum kontrol haplarıyla ilgili iyi
haberler de, kötü haberler de var.
Önce iyi haberleri sıralayalım: Hap, kansere yakalanma tehlikesini azaltabilir. Beş yıldan uzun bir süre hap kullanırsanız, yumurtalık ve kolon kanseri dahil bazı kanser türlerine yakalanma tehlikesi azalır.
Kemikleriniz güçlenir. Yapılan araştırmalardan alınan sonuçlara göre bir yıl doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda kemiklerde mineral yoğunluğu artıyor. Bu arada doğum kontrol haplarının şişmanlığa neden olduğu iddiası da yalanlandı.
Gelelim kötü haberlere: Doğum kontrol hapları ihmale gelmez. Bu hapları kullanmaya başlayınca, programı hiç aksatmamalısınız. Ay içinde bir kez hap yutmayı unutursanız, hamile kalabilirsiniz.
Doğum kontrol hapı kullananlar aynı zamanda sigara içiyorlarsa, sigaranın sağlığa verdiği zarar bir kat daha artar.
Hap ile sigara biraraya gelince, kalp sorunlarına davetiye çıkarırsınız.
Çocuk, köşe yastığı değildirAnnelere de hak vermek gerek. Hareketli çocukları denetim altında tutmak çok zor ve yorucu. Bu yüzden uslu, bırakıldığı yerden uzun süre kalkmayan çocukların özlemi çekilir. Oysa, tıp uzmanları, uslu çocuklar konusunda ebeveynleri uyarıyorlar.
TV karşısında dakikalarca hareketsiz oturan çocuğun kemiklerinin güçlenip gelişmesinin yavaşlayacağı belirtiliyor. 4-7 yaş grubundaki çocukların, hoplayıp zıplayıp, koşuşturmaları, onların sağlıklı gelişmeleri açısından önemli.
Çocuklar üzerinde yapılan incelemeler, hareketli çocuklardaki gelişmenin çok daha çabuk ve istenen düzeyde olduğunu gösterdi.
Çocuklarınızı hareket etmeye yönlendirin. Koşsunlar, zıplasınlar, oynasınlar.
Hareketli ama biraz kilolu olmak mı iyi, yoksa zayıf ama hareketsiz olmak mı?
Fazla kiloların sağlığa zarar verdiği bir gerçek. Ancak bir noktaya dikkat çekmek istiyoruz. Zayıf sayılmayan ama sürekli hareket eden bir kişinin kalp hastalıklarına yakalanma ihtimali, zayıf ama yerinden kalkmak bilmeyen kişilerinkine göre çok daha az. Sağlıklı olmak için öncelikle vücudu hareketsiz bırakmamak gerekiyor.
Günde birkaç sigara içmek mi, yoksa, sigara içilen kapalı bir mekanda iki saat kalmak mı daha kötü?
Doğrusunu isterseniz, bu iki şık birbirinden pek de farklı sayılmaz. Sigara dumanı olan bir ortamda iki saat kalmak, damarlarınıza ve kalbinize zarar verir. Pasif içici olmanın tek artısı, bu uygulamanın bağımlılık yapmamasıdır.
Damak zevkinizden vazgeçip sağlıklı beslenmek mi yoksa, damak zevkinizi tatmin edip vitamin takviyesi yapmak mı daha kötü?
Sağlığınıza zarar verecek yiyeceklerle beslenirken ne kadar vitamin takviyesi yaparsanız yapın, bu hatanızın zararını azaltamazsınız. Bir hapın, doğru beslenmenin sağlayacağı yararları size kazandırması imkansızdır.