Hangi yöntemle kaça bırakırsınız?

Güncelleme Tarihi:

Hangi yöntemle kaça bırakırsınız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2007 00:00

Tiryaki ile sigarası arasındaki bağ, genellikle aşk ve nefret ilişkisidir. Zararından korkup bırakmak ister, keyfinden vazgeçemez. Araştırmalara göre tiryakilerin yüzde 70’i sigarayı bırakmak istiyor, yüzde 46’sı bırakmayı deniyor. Nedeni, nikotinin uyuşturucular kadar güçlü bağımlılık yapma etkisi. İrade ve kararlılık sigarayı bırakmanın ilk koşulu olsa da, önemli olan devamlılık. Bırakanların yüzde 70’i ilk ayda yeniden başlıyor.

Profesyonel destek, yardımcı yöntemler başarıyı artırıyor. Talebin yüksekliği alternatif patlamasına yol açtı: Tıp fakülteleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, özel hastanelerin sigara bırakma poliklinikleri, kendi yöntemlerini uygulayan özel merkezler, cihazlar, haplar. Sigarayı bırakma polikliniklerinde, doktor kontrolünde ilaç ve nikotin yerine koyma tedavisi uygulanıyor. Gerekirse psikolojik destek veriliyor. Böylece başarı oranları yüzde 35’lere kadar çıkıyor. Piyasadaki çok sayıda yöntem ve merkez ise yüzde 95 başarı vaat ediyor. Ama bilimsel kanıt sunan pek yok. Sadece Bupropion etken maddeli hapın, nikotin bandı ve sakızının başarısı klinik araştırmalarla kanıtlandı, bilimsel dergilerde yayımlandı. İşte alternatifler ve uzman görüşleri.

Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu (Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği)

UMUT TACİRLİĞİ YAPILIYOR

Türkiye’deki her 5 ölümden biri tütüne bağlı hastalıktan kaynaklanıyor. Erkeklerin yüzde 50’si, kadınların yüzde 30’u sigara içiyor. Önlem almazsak 2025 yılında 250 bin vatandaşımızın tütüne bağlı hastalıktan öleceği tahmin ediliyor. Bu konuda atılacak en önemli adım sigaraya başlamanın önlenmesi. Sigarayı bıraktırmayı vaat eden, umut tacirliği yapan, yanlış bilgilendiren ve çare arayanları soyan birçok kişi var. Bildirdikleri etkinlik oranları çok yüksek. Bunların bilimsel kanıtı yok. Yan etkilerini bilmiyoruz. İçiciler bu yöntemlere çok büyük paralar ödedikleri için, bırakma gayretleri de artıyor. Sigara bırakma polikliniklerinde kullanılan tedavi yöntemlerinin bilimsel geçerliliği kanıtlıdır. Biz psikolojik desteğin yanı sıra nikotin yerine koyma ve ilaç tedavisi yapıyoruz. Sigara bırakmak isteyenlere önerimiz, hekim yönetimindeki polikliniklere başvurmaları. Türkiye’de bunların sayısı 60’a yaklaşıyor.

Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan (İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği)

DEFALARCA DENEYİP BIRAKAMAYAN DOKTORA BAŞVURMALI

Sigara bırakma polikliniklerinde uygulanan bupropion (hap) ve nikotin yerine koyma tedavileriyle başarı oranları çok arttı, yüzde 35’lere çıktı. Hap, sigara içme isteğini azaltıyor, nikotine dayalı haz alma fizyolojisini düzenliyor. Tatminsizlik, huzursuzluk, yoksunluk belirtilerini azaltıyor. Nikotin yerine koyma yöntemleri de giderek daha az nikotine ihtiyaç duyulmasına yardımcı oluyor. Aslında bu rakam da büyük bir başarı. Sigarayı bırakmak kolay değil. Nikotin ciddi bir bağımlılık. Motivasyon, eğitim, yönlendirme ve takip de tedavi kadar önemli. Sigarayı bırakmak tabii ki mümkün. Milyonlarca kişi başardı. Defalarca karar verip, denediği halde bırakamayanların bir hekimden yardım alması gerekir. Diğer yöntemlerin etkinliklerini bilmiyoruz. Çünkü sonuçları ciddi araştırmalarla kanıtlanmış değil.

SİGARAYI BIRAKACAKSANIZ BUNLARA DİKKAT EDİN

Sigara içme arzusu keyif arayışından çok, nikotin bağımlılığı sonucunda oluşur. Bırakmaya karar verildiğinde yoksunluk belirtilerine karşı hazırlıklı olmak gerekir.

Yoğun sigara kullanan kişiler, son sigaradan birkaç saat sonra tütün arayışı, huzursuzluk, sinirlilik, keyifsizlik, gerginlik, konsantre olamama gibi yoksunluk belirtileri yaşamaya başlar. Zamanla buna uykusuzluk, iştah artışı ve kalp atış hızında azalma eklenir.

Bu belirtiler sigaraya yeniden başlamanın en önemli nedenidir.

Birkaç hafta sabredince geçer.

Sigara içmeyenlerle birlikte olun.

Spor yapın.

Sigarayı hatırlatacak her şeyden uzaklaşın.

Uğraşılar bulun.

Yaşam, eğlence ve çalışma biçimlerinde değişiklikler yapın.

EN ETKİN NEDEN KALP KRİZİ

4 Tedavi sırasında içicilerin yüzde 80’i bırakıyor.

4 Takiplerde bu oranın yüzde 15-29’lara indiği görülüyor.

4 Yardım almadan bırakanların oranı yüzde 5.

4 Kalp krizi geçirenlerin yüzde 60’ı bırakıyor.


Yöntem Etkisi Fiyatı (YTL) Başarı (%)

Bupropion (Zyban)Hap, nikotin yoksunluğu belirtisini gideriyor 128.40 (kutu)30

Nikotin bandı (Nicotinell) Nikotin veriyo18.39 (kutu)28

Nikotin sakızı (Nicotinell)Nikotin veriyor8.27(kutu) Firma açıklamıyor

Smoke Patch Bitkisel, alıcı hücrelere, vücuduna nikotin girdi hissi veriyor127.9 60 (*)

NicofluidBitkisel takviyeli, sakinleştirici saf su89 (6 şişe)70 (*)

Hipnoz Bilinç altını etkileyerek, sigarayı bıraktırıyor00-200 (seansı) 60 (*)

AkupunkturEndorfin ve serotonin salgılatıp, nikotin yoksunluğu belirtilerini kaldırıyor400 (3 seans)90 (*)

LuxepunturKızıl ötesi ışınlarla endorfin salgılatıyor440 (3 seans)90 (*)

Elektromanyetik akım Kulaktaki 37 noktaya veriliyor, nikotin ihtiyacını azaltıyor660 (5 seans)95 (*)

BiorezonansVücuda titreşim vererek, sigaraya yabancılık hissi geliştiriyor220 (seansı)85 (*)

Elektronik sigara (Ruyan)Sigara biçiminde, nikotin veriyor50480 (*)


(*) Firma ve uygulayıcıların iddiası
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!