Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2000 00:00
Diyetisyen Güneş AYNACISICAKLAR, hız kesmeden devam ediyor. ‘‘Bu sıcaklarda hafif yiyecekleri tercih edin, bol sıvı alın’’ diyoruz. İyi ama hangi yiyecekler hafif? Az yağlı sebze yemeği, dolma, meyve, yoğurt, ayran hafif yiyecek olarak nitelendirilebilir. Yazın meyve çok. Hangi meyve daha yararlı? Hangisinde daha çok vitamin var? Meyveler şişmanlatır mı? Meyve yemesek olmaz mı? Bu konudaki sorular sürer gider...KIŞIN C vitamini deposu portakal, mandalina olmasa ne yapardık? Peki yazın C vitamini almasak olmaz mı? C vitamini yalnızca bizim hastalıklara karşı direncimizi artırmıyor. Damarlarımızın kuvvetli olmasını sağlıyor. Demirin, kalsiyumun, A, B ve E vitaminlerinin vücutta kullanılmasını artırıyor. Kanser yapıcı öğelerin oluşumunu da önlüyor. Demek ki C vitaminini sürekli ve düzenli almalıyız. Meyveler en iyi C vitamini kaynağıdır. Ayrıca meyvelerde A vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum gibi mineraller de vardır. Protein ve yağ, yok denecek kadar azdır. Posa içeriği yüksek olduğu için barsak hareketlerini artırır. Böylece kanser yapıcı maddelerin atılmasına yardımcı olur.‘‘ŞU veya bu meyve daha iyi’’ demek yanlış olur. Mümkün olduğunca çok çeşitli meyve yemekte yarar var. Çünkü her meyve kendi bünyesinde bir mineral, ya da vitamini diğerine göre fazla içerir. Ancak hastalık durumunda, meyve çeşidi ve miktarı önemlidir. Örneğin şeker hastaları, meyveleri kendi
diyet programlarına göre ölçülü tüketmeliler. Böbrek yetmezliği olanlar potasyumu çok içeren muz, kavun, kayısı gibi meyvelerden uzak durmalı. Kabızlık çekenler de kayısı, erik, incir gibi barsak hareketlerini artıranları tercih etmeliler. Kabızlık sorunu olanların yalnızca şeftali, muz ve ayva yemeleri bu problemi daha da arttıracaktır.MEYVELERİ
kalori değerlerine göre sınıflamak pek doğru olmaz. Onun yerine porsiyon ölçülerini belirlemek gerekir. Aşağıda yaz meyvelerinin porsiyon ölçüleri var. Günde en az iki porsiyon meyve, normal bir kişinin ihtiyacını karşılar. Her bir porsiyon yaklaşık 60 kalori içeriyor.SAĞLIKLI insan için hangi çeşit meyve olduğu değil ölçülü ve yerinde yenilen meyve yararlıdır.250 gram karpuz (kabuklu)200 gram kavun (kabuklu)100 gram kayısı(3 adet)100 gram kiraz (12 adet)150 gram şeftali (1 orta boy)100 gram üzüm (15-20 tane) 100 gram erik (4-5 adet)
button