Hamsinin en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Hamsinin en iyi 10 adresi
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 03, 2006 00:00

Temel fıkraları, mısır ekmeği ve kara lahana ile birlikte Karadeniz’in en ünlü unsurlarından biri hamsi. Karadenizliler o kadar düşkün olur ki, balıktan ayrı tutarlar. Tüm diğer balıklar bir yana, hamsi diğer yana.

Kızartması, buğulaması, pilavı, ekmeği, dolması, böreği, köftesi, mücveri yapılır. Şimdi hamsinin tam zamanı. Biz de jüri üyelerimize lezzetli hamsinin adreslerini sorduk. Bu hafta listemizin iki ikincisi var.

EN Ä°YÄ°Â10

1. Pafuli- Ä°STANBUL
/images/100/0x0/55eaa63cf018fbb8f88dd523


2. Koço- İSTANBUL

2. Vonalı Celal’in Yeri- ORDU

3. Beşiktaş Balık - İSTANBUL

4. Tarihi Karaköy Balıkçısı - İSTANBUL

5. Çerkez Restoran - GİRESUN

6. Balıkçı Dede- TRABZON

7. Ham-Pi - ADANA

8. Kumsal - ANKARA

9. Refik - Ä°STANBUL

10. Adem Baba - Ä°STANBUL


PAFULÄ°

Sadece Karadeniz yemekleri


Kuruçeşme’deki Pafuli, Rizeli Yaşar Tezcan tarafından 1985’te kurulan bir Karadeniz yemekleri restoranı. Karalahana sarma, karalahana bible, mıhlama, fasulye turşusu kavurması, pazı kavurma, lazböreği tatlısı gibi Karadeniz yemeklerinin yanı sıra, günlük taze balıklar da bulunuyor. Yaşar Kemal, Mahsun Kırmızıgül, Aykut Oray restoranın müdavimleri arasında. Mısır unlu hamsi tava az miktarda yağ ile teflon tavada kızartılıyor. Genellikle ara sıcak olarak yenen "hamsikuşu" ise kılçığı alınmış iki hamsinin içine domates, sebze, baharat konarak, mısır unuyla kızgın yağda yapılıyor. Hamsili pilav ve hamsi buğulama da var. Hamşikuşunun tanesi 2,5, iki kişilik hamsili pilav 10, hamsi tava 10 YTL. www.pafuli.com.tr Tel: (212) 263 66 38

Hamsi tava çok seviliyor

Kadıköy Moda Caddesi’nde bulunan Koço, bir balık restoranı olmasına rağmen her çeşit et yemeği ve mezeye de sahip. Günlük olarak sezonun tüm taze balıklarını bulunduruyorlar. Hamsiyi ızgara, tava veya buğulama olarak yemek mümkün. Üç yemeğin de porsiyonu 7 YTL. Tel: (216) 336 07 95

VONALI CELAL’İN YERİ

Mönüde 17 çeşit


Ordu-Samsun karayolu üzerinde, Perşembe’nin Ramazan Köyü, Vona mevkiinde hizmet veriyor. Sahibi Vonalı Celal lakabı ile tanınan 47 yaşındaki Celal Öztürk. Babasının 1960’ta açtığı lokantayı bugünlere getirmiş. Turşusuyla ün yapıp, hamsili yemekleriyle bu ünü sürdüren Öztürk, hamsinin tam 17 çeşit yemeğini yapıyor. Müşterinin talebine göre mönüyü hazırlıyorlar. Hamsinin hazırlanan çeşidine göre fiyatı, porsiyon başına 6 ile 20 YTL arasında değişiyor. Haluk Levent, Haluk Bilginer, Nurseli İdiz gibi ünlü sanatçıların yanı sıra çok sayıda işadamı ve politikacının da uğrak yeri. 07.00-24.00 arası açık. Tel: (452) 587 21 37

BEŞİKTAŞ BALIK LOKANTASI

Özel formülleri var


Mekanın sahibi Turgut Vidinli, Barcelona’da balık haşlama ve pişirme usulleri üzerine araştırma yapmış. Kağıtta hamsi kapama, ayçiçek yağında marine edilmiş Karadeniz hamsisinin domates ve kekikle birlikte özel kağıtlara sarılıp, çelik kalıpların içinde közde pişmesiyle yapılıyor. Restoranın Sinop usulü hamsisi de, dökme demir kapta önce kısık kömür ateşinde ardından fıranda hazırlanıyor. Kaygana, hamsi tava, hamsi şiş de diğer çeşitler. Tel: (212) 261 31 94

TARİHİ KARAKÖY BALIK LOKANTASI

Sadece öğle yemeği için açık


1924’te açılan Tarihi Karaköy Balık Lokantası, sadece öğle yemeklerinde hizmet veriyor. Alkolsüz lokantada kırlangıç, iskorpit, veya lipsos’dan yapılan balık çorbası, kağıtta levrek, palamut şiş, kalkan ızgara, levrek şiş, levrek fileto ve çinekop gibi birçok çeşit mevcut. Hamside iki çeşit mevcut. Kılçıksız hamsi, domates ve biberle birlikte yapılan hamsi şiş ile kömürlü ızgarada yapılan hamsi ızgara. Fiyatları 13 YTL. Karaköy Balıkçısı pazar hariç her gün sadece 11.30 - 15.00 saatleri arasında açık.

Tel: (212) 251 13 71

ÇERKEZ RESTORAN

Soğanlamayı hiç duydunuz mu


Ali-Avni Yolasığmaz ve Ali Küçükaydın tarafından, 1986’da Giresun’da, deniz kenarına kayalıklar üzerine kuruldu. 150 kişilik yazlık bölümü ve 25 kişilik iskele bölümü var.Giresun Adası manzaralı mekan, hamsi buğulama (çıtıratma), ızgara, mısır unu ile tava, soğanlama, hamsi böreği ve hamsili ekmek seçenekleri sunuyor. Hamsi porsiyon 6 YTL. Rahmi Koç, Ferhan Şensoy, Cüneyt Arkın, Kenan Işık, Sadettin Teksoy, Mümtaz Sevinç burada balık yiyenlerden Tel: (454) 216 31 39

BALIKÇI DEDE RESTORAN

Izgara, tava, buÄŸulama


Trabzon’un Akyazı Beldesi’nde deniz kenarında kurulu Balıkçı Dede Restoran’da, hamsinin ızgara, tava ve buğulaması yapılıyor. Lokantada 4’ü aşçı, 11 personel görev yapıyor. Hamsinin yanı sıra mevsim balıkları, yöresel yemekler de bulunuyor. Restoranın ayva tatlısı ile Laz böreği de hamsisi kadar meşhur. İçki servisi yapılan Balıkçı Dede’de 15 çeşit soğuk meze, yaz kış müşterilere sunuluyor. Tel: (462) 221 03 98

HAM-PÄ°

Tatlısını bile yaptılar


Adana’da 4 yıldır hizmet veren Ham-Pi Restoran, taş fırında yağ kullanmadan yaptığı hamsi yemekleriyle tanınıyor. Hamsiyi Akçaabat’tan, mısır ununu Vakfıkebir’den getirtiyorlar. Mönüdeki hamsi yemekleri arasında tava, pilav, köfte, hamsikuşu, buğulama ve hamsi tatlısı yer alıyor. Restoran yaz aylarında derin dondurucuda eksi 60 derecede şoklanmış hamsi kullanarak yazın da hamsi satıyor. Hamsi tava ve hamsi pilavı 5, buğulama 7,50 YTL.Tel: (322) 458 85 85/ 459 66 44

KUMSAL

Az yağda mısır unuyla

Sakarya Caddesi’nde 3.5 yıl önce açılan Kumsal Restoran’ı, dokuz ortak işletiyor. Ortakların en büyük özelliği ise 32 yıldır Ankara’da faaliyet gösteren Körfez Restoran’ın eski çalışanları oluşu. Arnavut ciğeri ve tereyağında yapılan işkembesi ile adını duyuran mekanın, en çok tercih edilen ürünlerinden biri de hamsi. Buzhane hamsisi kullanılmıyor. Karadeniz’den gelen hamsi, mısır unuyla az yağda pişirilerek servis ediliyor. Porsiyonu 6.5 YTL. Her gün 11.00-24.00 arası açık. Tel: (212) 434 53 61

REFÄ°K RESTORAN

Kağıtta buğulamayı deneyin


Beyoğlu Asmalı Mescit’teki 50 yıllık tarihi meyhane. Balıkta çinekop, sarıkanat, hamsi, tekir, barbun, levrek, çipura, özel soslu palamut gibi birçok çeşit sunuluyor. Kağıtta buğulama hamsi, kılçıksız hamsinin 10 dakika şarapta bekletilip, domates, biber soğan, limon ve defne yaprağıyla karıştırılarak, kağıda sarılıp ızgara edilmesiyle hazırlanıyor. Soğanlı hamsi kavurma, tepside buğulama, hamsi ızgara, kılçıksız hamsi tava ve hamsi şiş de yenebilir. Tüm hamsi çeşitleri 10 YTL .Tel: (212) 243 28 34

ADEM BABA

Paket servisi de var


Ordulu bir ailenin en büyük oğlu Adem Akbulut’un, 1992’de Arnavutköy’de kurduğu Adem Baba, alkolsüz bir balık lokantası. Günlük taze balık satan lokanta tekir, dil, kalkan, çinekop, levrek, çipura, palamut, istavrit, mezgit, somon, pisi, kalamar, karides gibi akla gelen tüm deniz ürünlerini satıyor. Mönüde hamsi ızgara ve tava da var. Beyaz unla, bol yağda pişirilen ve yağı çekmeden sunulan hamsinin fiyatı 7 YTL. Evlere paket servisi de yapıyorlar. Paket servis için Tel: (212) 287 26 48. Lokanta Tel (212) 263 29 33 www.adembaba.com
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!