Hamilelikte cinsel hayat sakıncalı değil

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte cinsel hayat sakıncalı değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 08:51

Gebelikte kaygılar nedeniyle cinsel yaşamdan kaçınılır. Oysa doktor yasaklamadığı sürece cinsel hayat sürebilir.

Haberin Devamı

Gebeliğin ilk üç ayında anne adayının yaşadığı hormonal etki ve gebeliğin getirdiği ruhsal değişiklikler, bulantı ve kusmalar, fiziksel değişime karşı gelişen kaygı, genital bölgede kanlanmanın artışı sonucu oluşabilecek şişme ve ağrı kadında cinsel istek azalmasına neden olabilir. Ancak gebeliğin ikinci üç ayında cinsel istekte artış olur. Gebe kadın şevkat bekler. Erkek bunu farklı yorumlayıp reddedilme olarak algılayabilir.

Çiftlerin her türlü istek ve kaygılarını birbirlerine açıkça söylemesi yanlış anlamaları engelleyecektir. Bazen erkekler gebe olan eşlerini cinsel obje olarak görememe, kutsallık gibi düşüncelerle cinsellikten kaçınabilirler. Aslında cinsel ve duygusal beraberlik sürdürülmelidir.

Son ay dışında sakıncalı değil

Levent Cerrahi ve Tanı Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Yurdanur Aktan, gebeliğin son üç ayında anne adayının vücut ağırlığının artması, hareket kısıtlılığı gibi nedenlerle cinsel ilişkiden kaçınılabileceğini söylüyor. Aktan'a göre son ay dışında cinsel ilişki kısıtlanmamalı ancak şiddetli ve aşırı olmamalı.

Gebelikte cinsel ilişkide belki de en önemli dikkat gerektiren durum ilişki esnasında prezarvatif kullanılma gerekliliğidir. Erkek spermlerinin bulunduğu sıvı pek çok enzim, hormon, element içerir. Bunlardan biri Prostoglandin’dir. Prostoglandin maddesi rahim ağzını uyarıp rahimde kasılmalara neden olabilir. Bu nedenle prezarvatif kullanarak bu maddenin rahim ağzı ile ilişkisi engellenmiş olur.

Prezarvatif kullanmanın bir başka yararı, erkekte olası bir enfeksiyonun gebeye bulaşmasını engellemesidir. Prezarvatif seçiminde esanslı ve kimyasal madde içeren değil en sade tipinin tercih edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Cinsel ilişkinin yasaklandığı durumlar

Gebelikte cinsel ilişki bazı durumlarda yasaklanır. Bunlar doktor tarafından belirlenir.

• Düşük tehlikelerinde
• Gebeliğin herhangi bir döneminde kanama varsa
• Erken doğum tehtidi
• Suların erken gelmesi
• Çoğul gebeliklerde son üç ay gibi durumlarda, bunların dışında doktorun uygun görmediği durumlarda cinsel ilişkiden kaçınılmaldır.

Haberin Devamı

Eşi hamile olan erkek aldatıyor

Günümüzde eş aldatma olaylarının giderek arttığı bilinmektedir. Kadınların en çok aldatıldığı dönemler araştırmalara göre gebelik ve menopozdur. Aslında her iki dönemde de eşler arası cinsel ilişki olabileceği halde her iki tarafın bazı duygusal çekinceleri bu dönemlerde seks yapılmasını kısıtlar. Kadınların bu dönemlerde bilinçlenmesi ve doktor kontrollerini yaptırması gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!