Hamilelere solaryum uyarısı geldi

Güncelleme Tarihi:

Hamilelere solaryum uyarısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2009 12:41

Yazın mevsiminin güneşli günlerinin geride kalması ve deniz sezonunun sona ermesiyle artık pek çok kişi bronzlaşmak için solaryum seçeneğine başvuruyor.

Haberin Devamı

Ancak uzmanlar, gebelik olsun ya da olmasın solaryumun birçok olumsuz etkisinin olduğuna dikkat çekerek, özellikle hamilelerin solaryumdan uzak durması gerektiğini vurguluyor. Zira solaryumun, kanserojen etkisi bir yana, hamileler için en çok gerekli olan folik asiti parçaladığı ve bebek gelişimini olumsuz etkilediği belirtiliyor. Alman Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Vefa Gönenç, gebelikte solaryumun zararları konusunda şu bilgileri verdi:

Solaryum bir halk sağlı sorunu

Gebelik olsun ya da olmasın solaryum veya güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmanın kanserojen etkileri ve diğer olumsuz etkileri konusunda bütün bilim adamları hemfikirdirler. Sorun yalnızca bir gebelik değil, bir halk sağlığı sorunudur. Burada vurgulanması gereken; gebelikte solaryum veya uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmanın, anne karnındaki çocuğa ve gebeye olan etkilerinin normal insana göre nasıl olduğudur. Peki, gebelikte solaryuma girilmeli mi, girilmemeli mi, solaryumun gebelere ne gibi zararları olabilir?

Haberin Devamı

Gebelikte melanin artışı oluyor!Â

Gebelik bütün vücudun dengesinin değiştiği fizyolojik bir süreçtir. Gebelik doğal bir süreç olsa da vücudun bilinen dengelerden daha farklı dengelerle düzene konmaya çalıştığını unutmamak gerekir. Bizi oldukça fazla ilgilendiren hormonal değişimler mevcuttur. Bronzlaşmayı sağlayan ‘melanin’ adını verdiğimiz bir maddedir. Gebelikte artış gösteren MSH isimli bir hormon melanin maddesinin artmasına da neden olmaktadır. Bu nedenle gebeler güneş ışınları karşısında kolaylıkla ‘kloasma’ denilen hamilelik lekeleri geliştirirler. Ayrıca vücutta benlerin sayısında, çapında ve şekillerinde de değişimler olur. Bunun sebebi derinin gerilmesine olduğu kadar, bilinmeyen başka mekanizmalara da bağlanır. Bütün bunlar bile gebelerin güneş ışınlarına daha hassas olduklarını gösterebilir.

Işınlar folik asiti parçalıyor!

Anne karnındaki çocuğa güneş ışınlarının etkisi konusunda elimizde kesin bilgiler yoktur. Bazı araştırmalar gebelerin güneş ışınlarına (dolayısıyla solaryumlara) maruz kalmalarının folik asidin parçalanmasına yol açtığını belirtmektedir. Folik asit gebeliğin erken evrelerinde bebek gelişimi için elzem bir maddedir. Bazı doğumsal sorunların ortaya çıkma olasılığını önemli ölçüde azaltır. Son yıllarda bu yüzden gebelere folik asit takviyesi erken dönemlerde başlanmaktadır. Yani azaldığından şüphe duyulan madde böylesine önemli bir maddedir. Solaryumların Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘birinci derece kanserojen’ olarak tanımlandığını unutmamalıyız. Elimizde ‘Gebelikte Solaryum’ konusunda yeterli çalışma yoktur ama yine de özetle şunları söyleyebiliriz ki; tümü bilimsel gerçeklerdir.

Haberin Devamı

Solaryumun verdiÄŸi zararlar:

-Solaryumda maruz kalınan ışınlar kanserojen olup deri kanserlerine neden olur,
-Gebelikte bu ışınlara hassasiyet artar,
-Annede folik asidin azalması riski vardır,
-Benlerin değişimini hızlandırır,
-Bağışıklık sistemini bozduğu için çeşitli viral enfeksiyonların gelişme olasılığı artar (örneğin herpes enfeksiyonları),
-Yüksek ısı tansiyon değişimlerine sebep olabilir, gebelikte tansiyon zaten artma eğilimindedir,
-Bacaklarda ödem gelişimine neden olurlar.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!