Hamilelere diş uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Hamilelere diş uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Diş hekimleri, hamilelik planlayan veya hamile kadınların, ağız ve diş sağlığı konusunda ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçebilmek için dişhekimlerine başvurmaları gerektiği uyarısı yapıyorlar.

İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, hamilelik sırasında anne dişlerinde kalsiyum kaybı görüldüğü ve her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği inançlarının yanlış olduğunu söyledi. Hamilelikte östrojen ve progesteron hormonlarının artışına bağlı dişler üzerinde plak biriminin arttığını belirten Prof. Dr. Yücel, önlem alınmaması halinde ‘hamilelik dişeti iltihapları’nın oluşabileceğini söyledi.

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası'nda işlenen temalardan biri de ‘Hamilelik ve Ağız-Diş Sağlığı’ olarak belirlendi. Ağız ve diş sağlığına yönelik tedavilerin hamilelikten önce başlanmasının uygun olduğunu ancak hamilelik oluşmuşsa genellikle 3 aydan sonrasını tercih ettiklerini belirten Prof. Dr. Yücel, ‘‘Annenin anestezik solüsyonlardan veya dolgu materyallerinden etkilenmesi sözkonusu değil. Ama annenin korku nedeniyle psikolojik travma yaşamaması için 3 aydan sonrasını tercih ediyoruz’’ dedi. Anne adaylarının bebeklerini besleme kaygısıyla ‘çok yeme’ye yöneldiklerini, genellikle de şekerli gıdalara eğilim gösterdiklerini söyleyen Prof. Dr. Yücel, ‘‘Şeker, diş ve dişeti sorunlarını artırıyor. Bebek doğduğunda da bir süre anne kendi ağız ve diş sağlığını ihmal ediyor’’ dedi.

Hamilelerde ‘hamilelik tümörü’ gelişme riskinin de bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yücel, ‘‘Bunlar dişeti büyümelerinin irritasyonu sonucu oluşan iltihabi lezyonlardır. Genellikle kendi haline bırakılmakla beraber, hastaya rahatsızlık veriyorsa veya çiğneme, fırçalama ve diğer ağız bakım işlemlerini engelliyorsa dişhekimi tarafından alınmalı’’ dedi.

İlk 3 ay röntgen filmi sakıncalı

Hamilelikte diş tedavisi için en uygun zaman 4-6'ncı aylar arası. İlk 3 ay film çekilmesinden kaçınmalı. Şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Anestezi ve ilaç verilmesini gerektiren durumlarda jinekologla irtibat kurulmalı. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılmalı. Dişhekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon miktarı çok az ve karın bölgesine yakın olmasa da bebeğin ışın almasını önlemek için kurşun önlük kullanılmalı.

Dişeti iltihabı önlenebilir

Dişeti iltihapları, dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesiyle önlenebilir. Günde en az 2 kez, hatta her yemekten sonra dişler fırçalanmalı.

Diş ipiyle temizlik yapılmalı.

Sabahları diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa, ağız, su, antiplak ve floridli gargaralarla çalkalanabilir. Dengeli beslenmenin yanısıra, C ve B12 vitamin destekleri de verilebilir. Dişhekimine daha sık gidilerek etkin plak kontrolü yapılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!