Hamburgerin çöküşü!!!

Güncelleme Tarihi:

Hamburgerin çöküşü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2004 00:00

Hamburgerin ülkemizdeki rakipleri, ekmek arası köfte veya döner, kokoreç, çöp midye değildir. Hamburger esas darbeyi dürümden yemiştir.Ayaküstü kebap yemeye formül arayan kebapçılar, taa 11’inci yüzyıldan beri Türk mutfağında olan dürümü dükkanlara, büfelere, tekerlekli, yürüyen karavanlara taşıdılar. Zaten tadına aşina olduğumuz ve vazgeçemediğimiz kebaplar, böylece ayaküstü yeme kolaylığına erişti. Yabancıların "wrap" dedikleri bizim dürüm, şimdi de bir anda hızla tırmanışa geçti. İstanbul’un her semtinde beliren simit sarayları, aynı hamur ve susamıyla ancak kaşar, sucuk, zeytin, hatta çikolata gibi katılımlarla zenginleşerek, moda oluverdi. Böylece hamburgerin önlenemez çöküşü hızlandı.Güveçte yemek pişirmeye meraklıysanız, satın aldığınız güveci yıkamadan kuru bezle silin. Sonra içini margarinle yağlayıp, ısıtılmış fırında yarım saat bekletin. Soğuyunca temizce yıkayın.PRATİK TARİFLERBodrum çökertmesi6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi4 adet biftek2 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, karabiber, kekik4 adet patates1 çay bardağı sıvıyağ2 su bardağı yoğurtİstenirse; pilav ve kiraz domatesÖnce biftekleri bir kesme tahtasının üzerinde uzunlamasına parmak şeklinde doğrayalım. Bir tavaya koyduğumuz sıvıyağda etleri 5 dakika kadar kızartalım. Tuz, karabiber ve kekik ekleyerek 10 dakika daha, önlü-arkalı çevire çevire kızartıp, etleri ocaktan alalım. Bir tarafta patatesleri soyup, yıkayalım. İster halka halka, ister çubuk çubuk doğrayalım. Bir başka tavaya koyduğumuz ve kızdırdığımız sıvıyağda patatesleri çevirerek iyice kızartalım. Aynı yağda, yıkanmış, kurulanmış ve sadece sapları kesilmiş sivri biberleri de kızartalım. Öte yandan yoğurdu, çukur bir tasın içinde çatalla iyice çırpalım. Şimdi de bir servis tabağını önümüze alalım. En alta kızarmış patatesleri dizelim, üzerine yoğurdu düzgünce serelim. En üste kızarmış parmak etleri yerleştirip, yeşil biberlerle süsleyelim. Yanına pilav ile kiraz domatesler ekleyerek servis yaparsak, yemeğimiz daha şık ve doyurucu olacaktır.Sütlü kabak çorbası6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi4 adet orta boy dolmalık kabak1/2 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı un3 su bardağı süt3 su bardağı su1 çay kaşığı tuz, karabiber1 demet dereotu (çok ince kıyılmış)Önce kabakların kabuklarını kazıyıp yıkadıktan sonra, iri parçalara bölüp, üzerini kapatacak kadar su ekleyip, haşlanmaya bırakalım. İyice yumuşayan kabakları süzelim. Birkaç dilim süsleme için ayırıp, kalanları robotta ya da çatalla ezip, püre haline getirelim. Öte yandan orta boy bir tencerede yağı eritip, hemen unu ekleyelim. Un hafifçe sararıncaya kadar, 1-2 dakika kavuralım. Üzerine sütü yavaşça ilave edip, karıştırmaya devam edelim. Hemen suyu ve püre kabakları da katarak, çorba kaynayıncaya kadar karıştıra karıştıra pişirelim. 5 dakika daha kaynatıp, ocaktan alalım. Tuz, karabiber ekleyip, karıştıralım. İnce kıyılmış dereotuyla süsleyerek servise sunalım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!