Hamamda erkek duası

Güncelleme Tarihi:

Hamamda erkek duası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 00:00

20 Kasım'da vizyona girecek "7 Kocalı Hürmüz" filminin hamam çekimlerinde kadınlar "El Hubb" şarkısıyla erkek duası etti.

Haberin Devamı

FİLMİN FRAGMANI (WEB TV)      

FİLMİN KAMERA ARKASINDAN FOTOĞRAFLAR

Nurgül Yeşilçay ve Gülse Birsel'in seslendirdiği şarkıyla dans eden kadınlara bu sahnelerde Shaman dans grubu da eşlik etti. "Derler ki bu gece yatsıdan sonra gökten yağmur gibi herif yağacak" sözleriyle dikkat çeken şarkıyı filmin senaryosunu da kaleme alan Gürsel Korat yazdı.

 EDEPSİZ BİR FİLM OLDU 
"7 Kocalı Hürmüz", Ezel Akay ve Haluk Bilginer'in üçüncü birlikteliği. İkili, argonun dilimizdeki yerini, erotizm ve kadın erkek ilişkilerini konuştu. Ömür Gedik'in röportajı...

Hamamda erkek duası


Türkiye’nin en üretken ayrılmaz yönetmen-oyuncu ikilisiyle beraberim. Üçte üç yaptınız. Neler söyleyeceksiniz?
- Haluk Bilginer: Ben Ezel’in her çektiği filmde oynamak istiyorum. Teklif gelmezse kapıyı kırıp girerim içeri. O kadar yani.
? Haluk Bilginer her filminizde var. Bir yönetmen niye bunu yapar acaba?
- E.A.: Haluk, sette de kurgu sırasında da tek bir hata bile görmediğim bir oyuncu. Haluk’un sete gelip de ezberim yok dediğini hatırlamıyorum. Tarif ettiğimi zenginleştirerek bana veren bir oyuncu.
? Peki Haluk Bey sizin tercih nedeniniz nedir?
- H.B.: Ezel pamuk gibi bir adam. Ayrıca setteki bir sürü krizin ortasında sükunetini koruyabiliyor. Bu da setin tamamının moralini anında düzelten bir şey.
? Ezop ne ifade ediyor sizin için?
- H.B.: Ezel çok iyi bir masalcı. Güzel masal anlatıyor, aracı da kamera. Onun çektiği iki film de benim kariyerimde çok özel yeri olan, gururla taşıdığım filmler.
? Ezel Akay, neden 7 Kocalı Hürmüz hikâyesini seçti?
- E.A.: Kamuya mal olmuş bir hikâye olması seçimimde etkili oldu. Ben daha çok bilinen hikâyelerle, hikâyenin yeniden anlatımıyla ilgileniyorum. Böyle hikayeler anlatıcının yeteneğini ortaya çıkarır.
HALK EDEBıYATIMIZ  ÇOK EDEPSıZDıR
? 7 Kocalı Hürmüz modern çağa uygun bir hikaye mi?
- E.A.: Bence günümüz insanının kafasını karıştırıp, ilham verecek bir hikâye. Bizim her zaman rastladığımız şey bir erkeğin bir sürü sevgilisi olması, bu hikâyede ise tam tersi yaşanıyor. Üstelik hikayenin Osmanlı’da geçmesi bizim için daha da dehşet verici. Artı o dönemde böyle bir şey yaşanmasına rağmen bir kişi de kalkıp bu kadına ahlaksız demedi.
- H.B.: Bizim resmi ideolojimiz çok terbiyelidir ama halk edebiyatımız çok edepsizdir. Örneğin, Karagöz Hacivat, Nasrettin Hoca çok edepsizdir ama biz bunları ayıklayıp kendimize edepli bir şey yaratmışız nedense.
YORGAN ALTINDA DURUM FARKLI
? Toplumun giderek daha da muhafazakâr hale gelmeye başladığı günümüz Türkiye’sinde böyle bir film tepki görür mü sizce?
- E.A.: Biz devleti muhafazakâr olarak görüyoruz ama yorgan altında, kapı arkasında, mahallede, kahvede durum böyle değil. Ben filmdeki edepsizliği bir estetik ve zenginlik olarak görüyorum. Argo, dilin zenginleşmesine neden olan bir şey.
? Peki ya kadının birden fazla erkeği aynı anda denemesi?
- E.A.: Bu filmden çıkan biri “tek eşlilik iyidir ama kocasını kadın seçmelidir” diyebilir. Bu bile bir devrimdir. Bir yığın kadının görücü usulüyle evlendiği bir ülkede yaşıyoruz sonuçta.
- H.B.: Benim babaannem, kocasını evlendiği gün görmüş. Düşünsenize onu bir odaya sokuyorlar, peçe açılıyor ve “A, kocam bu adam demek ki” diyor.
ERKEKLER APTALLIğI
KENDıLERıNE KONDURMAZ

? “7 Kocalı Hürmüz”de kadınların erkekleri elinde oynatma durumu var. Erkekler bu filmden rahatsız olur mu acaba?
- H.B.: Tam tersi çok sevecekler.
- E.A.: Çünkü her erkek ben o değilim ki diyecek. Kimse aptallığı ve kullanılıyor olmayı üstüne alınmaz.
? Filmde Kuşçu karakterini canlan-dırıyorsunuz. Ve bildiğim kadarıyla orijinalinde böyle bir karakter yok. Siz neden kocalardan biri olmadınız da kuşçu oldunuz?
- H.B.: Evet Ezel, neden kocalardan biri olmadım gerçekten?
- E.A.: Sen evli barklı adamsın, olmazdı. Aile ortamına nifak girmesin diye teklif bile etmedim... şaka bir yana biz bu oyunu modernleştirmek istedik. 40 yıl sonrasına adapte ettik. Hürmüz kendisine görücü geleceği zaman bir baba icat etmek zorunda ve yaşlı bir paşa baba kılığına giriyor. Biz bunu bugünün izleyicisine yutturamayız. Bir de bu kadar üçkağıt yapıyor ve mahalleli nasıl oluyor da bundan haberdar olmuyor diye düşündük. Ve iki öğe yarattık. Dedikoducular ve mahallenin delisi, kuşçu Cebrail.
- H.B.: Bu karakter çok ilgimi çekti. Kuşçu seyircinin bildiğini bilen tek kişi. Bir anlamda filmin anlatıcısı diyebilirim. Kız isteme söz konusu olduğunda gidip paşa babayı oynayan da yine Kuşçu oluyor. Kuşçu, maniler söyleyen, keman çalan ilginç bir adam.
- E.A.: Ve tabii o da erkek ve diğerleri gibi kuşuna düşkün. Film zaten kuş esprileriyle başlıyor. Fragmanda filmin “kuş muhabbetine düşkün erkeklerin filmi” olduğunu söyledim zaten.
? Nedir bu erkeklerin kuş muhabbeti?
- E.A.: Kadınlar olduğu sürece bizim kuş muhabbetimiz bitmez.
KıMLE ÇıFTLEşECEğı
KARARINI VEREN KADINDIR

? “7 Kocalı Hürmüz, bir anlamda da akıllı bir kadının erkekleri nasıl elinde oynattığının filmi.
- H.B.: Ama zaten kadınlar bizden daha akıllı. Biz bunu kabul etmiş durumdayız.
- E.A: Kim benimle çiftleşecek kararını veren kadındır. Türün devam etmesi için içgüdülerini de kullanarak sağlıklı erkeği seçiyor. Bu filmde Hürmüz, 7’sini de deniyor aslında. Ve sonunda kendisi seçiyor.
? Haluk Bey siz de seçildiğinizi düşünüyor musunuz?
- H.B.: Evet, erkek seçtiğini zanneder ama biz bu konuda hep yanılmışızdır. Kadın bizi seçer aslında.
? Kadınlar neye göre seçiyor sizce?
- E.A.: Koku alıyor herhalde. Ve önce her birini deniyor aslında.
? Filmin içindeki argoyu bayağı olmaktan kurtarmak için neler yaptınız?
- E.A.: Estetik değerler kattık.
- H.B.: Küfür hayatın içinden bir şeydir.
- E.A.: Argoyu birine küfretmek olarak algılamamak lazım. Bu film çok erotik bir film ama açık saçık hiçbir şey yok. Ama filmin içinde bir şey var ki onu çok erotik yapıyor. Kadınlar ve erkeklerin iç içe olması filmi erotik yapmaya yetti de arttı bile.

Haberin Devamı

GÖKTEN HERİF YAĞACAK

Haberin Devamı

? “7 Kocalı Hürmüz”e yaş sınırı gelir mi acaba?
- Benim 11 yaşındaki oğlum izledi ve kıkır kıkır güldü filme. Yaş sınırı almasını gerektirecek hiçbir şey yok. Zaten ben şu yaşın altı izlemesin diyecek bir ahlaka sahibim.
? Ezel Akay filmi denilince akla hemen müzikler geliyor. Müzikler bu filmin ne kadar içinde?
- Bu müzikli bir oyun. Biz de müziklere yeni sözler yazarak filme entegre ettik. Filmdeki durumları anlatan sözler yazıldı. It’s Rainig Men’den yola çıkan “Gökten Herif yağacak” diye bir şarkı da var.

ZEKı MÜREN’ıN KARıYERı BıR YALAN ıÇıNDE YÜRÜDÜ

? Sizi yine birlikte göreceğimize kesin gözüyle bakmaya başladım bile. Bir sonraki projeniz belli mi?
- H.B.: Bilin bakalım hangi şarkıcının hayatını yapacağız?
? E.A.: Ömür, Karagöz ve Hacıvat Neden Öldürüldü setindeki taklitleri hatırlıyor musun?
? Unutmam mümkün mü? O gece asla unutmayacağım birkaç geceden biridir. Hele Haluk Bey’in o taklitleri. Zeki Müren mi yoksa?
- H.B.: Evet. Ben bunu çekebilecek tek insan olarak Ezel’i görüyorum. Zeki Müren ve Türkiye o kadar birbirine benziyor ki. Bir yalan içinde yürüdü o kariyer, aynı Türkiye gibi. Senaryo aşaması zahmetli olacak olsa da bu ikiliden bir Zeki Müren filmi geliyor diyebiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!