Ayda KAYAR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2004 01:41
Kapalıçarşı’da halı satarken kitapçılığa ilgi duyan Ali Tüysüz, Sultanahmet’te İngilizce yayınlar satan ikinci kitabevini açtı. Türkiye’yi tanıtan zengin kitap seçkisiyle uluslararası seyahat rehberlerine giren Tüysüz, 100’e yakın Avrupalı aydının gönüllü desteğiyle çalışıyor, yurtdışında Türkiye’yle ilgili kitap bastırıyor. Beş katlı ikinci kitabevinde kitap okumak, çalışmak serbest. Kurabiyeler de şirketten.
Ali Tüysüz, 30 yıl önce üniversite eğitimi almak için Kayseri’den İstanbul’a geldi. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ni ikincilikle kazandı. Ancak terör nedeniyle okumaktan vazgeçti. Kayserililerin dillere destan ticaret becerisini kullanıp, Kapalıçarşı’da halı satmaya başladı. Daha sonra yabancılara İngilizce kitap da pazarlar oldu. Kitap tutkusu sadece bu işe yönelmesine neden oldu ve 9 yıl önce Sultanahmet Divanyolu Caddesi’nde ilk dükkanını açtı. Doğduğu şehre vefa duygusuyla adını ‘Galeri Kayseri’ koydu. Dükkanda sadece Türkiye’yi tanıtan ya da Türk yazarların İngilizce’ye çevrilen kitapları bulunuyor. Kitapçı, bugün dünyanın en çok satan seyahat kılavuzlarında yer alıyor. Geçen zaman içinde kitap kurdu turistlerin yanı sıra Türkiye’de yaşayan yabancı misyonun da uğrak yeri oldu. New York Times başta olmak üzere birçok yabancı gazetede tanıtıldı.
ÇAY-KAHVE EŞLİĞİNDE SAATLERCE OKU
Emekli ilkokul öğretmeni eşi ve Paris’te biri inşaat mühendisliği diğeri mimarlık eğitimi gören iki oğluyla birlikte kitapsever bir aile kuran Tüysüz, son 2.5 yılda yeni bir dükkanın hazırlıklarını yaptı. Sonunda Sultanahmet’te eski dükkanlarının tam karşısında 5 katlı, toplam 550 metrekare büyüklüğünde ‘book shop’u açtı. Dışarıdaki gürültünün hiç duyulmadığı kitapçıda üzeri kurabiyelerle bezeli rustik masalarda oturup, ücretsiz çay kahve içerek, saatlerce çalışmak mümkün.
Ali Tüysüz, binaya sahip olmanın ve kira derdi yaşamamanın rantabliteyi artırdığını anlatıyor. Yurt dışından kitap getirtmenin önemli bir maliyeti olduğunu vurgulayan Tüysüz, Avrupa ve ABD fiyatlarıyla satış yapıyor. Galeride arkeoloji, tarih, kültür, el sanatları kitaplarının yanı sıra Türk yazarların, yurtdışında yayımlanan kitapları da yer alıyor. Diğer yabancı dillerde de az sayıda kitaba rastlamak mümkün.
GÖNÜLLÜ DESTEKÇİLER
Galeri Kayseri, 100’e yakın Avrupalı aydının gönüllü desteğiyle çalışıyor. Dünyadaki tüm kitap fuarlarını incelemeye çalışan Tüysüz Ailesi, Türkiye’ye ilişkin buldukları kitapları, profesör ve diplomat ağırlıklı gönüllülerine gönderip, onların yüzde 90 oranında onayını aldıktan sonra raflara yerleştiriyor. Tüysüz, bu işten para kazanmayı amaçlamadıklarını anlatıyor: ‘Binayı kiraya verseydik, şimdi kazandığımızdan kat be kat fazla kazanırdık.’
Dünyada son 200 yılda Türkiye’yle ilgili 250 bine yakın kitap çıktığını belirten Tüysüz, bugün bunların 1000’ini bile bulmanın zor olduğunu belirtiyor.
Tüysüz galerideki kitap sayısında da iddialı: ‘Amazon’a bile girseniz, bu kitapların hepsini bir arada bulamazsınız. Bulsanız bile size ancak 1-2 yıl sonra gönderebileceklerini söylerler. Ben, zaman zaman ABD’de yayınlanan kitabı ABD’liye, İngiltere’de yayınlanan kitabı İngiliz’e satıyorum.’
İSPANYA’DA KİTAP BASILDI
Dünyanın dört bir yanındaki aydınların Türkiye’ye geldiklerinde kendileri ve dostları için kitap aldıkları Galeri Kayseri, artık kendi kitaplarını da bastırıyor. İlk basılan kitap ‘Portrait of a Turkish Family’ oldu. İrfan Olga’nın 1950’de İngilizce yayımlanan kitabı, Galeri Kayseri için İspanya’daki Eland Yayınevi tarafından İngilizce basıldı. Üçüncü baskısı 5 bin adet yapılan kitabı, 2005 yılında yeni kitaplar da izleyecek.