Haliç’te bir cazibe fuarı

Güncelleme Tarihi:

Haliç’te bir cazibe fuarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2006 00:00

Geçtiğimiz yıl birincisi yapılan ve 50 bin kişinin ziyaret ettiği Istanbul Design Week- IDW 06 (İstanbul Tasarım Haftası 2006), bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Hürriyet Gazetesi ve dDf işbirliğiyle 12-17 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Dünyanın dört bir yanından tasarımcıları İstanbul’a getiren, sergiler ve atölyeler sunan IDW, amatör profesyonel herkese yönelik bir cazibe fuarı.

Basın sponsorluğunu Maison Française ve Elle Decor dergilerinin üstlendiği, FG ve Lounge FM’in destek verdiği IDW, geçen yıl olduğu gibi, Balat kıyısındaki Eski Galata Köprüsü üzerinde gerçekleşiyor. IDW’ye bu yıl uluslararası tasarım dünyasının prestijli yayınları Frame ve I.D. de destek veriyor. Wallpaper ve Icon gibi tasarım ve yaşam stili alanında prestijli dergilerin editörleri fuarı izleyecek.

Fuar, dünyadan ve Türkiye’den ünlü tasarımcılara ev sahipliği yapacak. Atölye çalışmaları, sergiler ve Türk tasarımının çağdaş yüzünü temsil eden üniversite, firma ve bağımsız katılımcıları ağırlayacak.



DÖRT SERGİ VAR

Köprü girişindeki parkları da kapsayarak 12 bin metrekare alana yayılan IDW’de, 4 yabancı sergi yer alacak. Bunlar; İngiltere’den ünlü tasarım grubu Designer’s Block’un İstanbul’a özel sergisi, İtalya’dan OPOS tasarım grubunun Made For China sergisi, 2020’de mutfakların nasıl olacağını sorgulayan Electrolux Design Lab yarışmasının sonuçlarının yer aldığı sergi ve Global Local Helsinki adını alan Çağdaş Finlandiya Tasarımı Sergisi.

Readymade Atölyesi, tasarım yapmaya meraklı olanlar için bir ürünü başka bir ürüne dönüştürme deneyimi yaşatacak ilginç bir fırsat.

Alberto Meda (İtalya), Shin Azumi (Japonya) ve Matali Crasset (Fransa) gibi pek çok tasarım yıldızı, beş gün boyunca tasarıma dair bilgi ve deneyimlerini Türk meslektaşları, tasarımcı adayları ve tasarım meraklıları ile paylaşacak.

Japon Uzay Havacılık Dairesi Jaxa’da, Uzay-Fizik Departmanı ekip başkanlığı yapan Türk Mimar Serkan Anılır uluslararası davetli tasarımcılardan. Diğer Türk tasarımcılar arasında Alev Ebuzziya, Can Yalman, Faruk Malhan, Mirzat Koç (Almanya), Atilla Kuzu, Ayşe Birsel (New York) ve Defne Koz bulunuyor.

IDW’de yer alacak kurum ve kuruluşlar arasında; Addressİstanbul, Adyton, AHK İnteriors, Ariston, Braun, Bosch, Burgaz, Decaneo, IDO, IKEA, Kale Seramik, Mavi Jeans, Renault Mais ve Vitra var. Bağımsız tasarımcılar ve tasarım stüdyoları arasında ise Cahide Erel, Grafiti, İsmail Acar, Joel Hançerli, Lunapark, Phare Aydınlatma, Pinocchio, Riella Baruh, RME Design, Yiğit Yazıcı bulunuyor. www.istanbuldesignweek.com

Önder Küçükerman (IDW Proje Koordinatörü):

SAĞLIK BULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ


"Tasarım" kelimesinden herkes kendince bir şey anlıyor. Tasarımın amatör ve profesyonel iki ayağı vardır. İnsanlık hakkı olarak herkes yaratıcı olabilir, tasarım yapabilir. Ama endüstri için ürün tasarımı yapmak farklıdır, bu iş yapana bir sorumluluk yükler. IDW’de ikisi birbirinden ayrılmıştır. Bu fuar 5 yaşındaki çocuktan 90 yaşında eski bir İstanbullu’ya, İstanbul için binlerce tasarım yapmış mimarlardan eşarp üstüne desen çizene kadar herkese yönelik. Normalde hastalık bulaşır ama ben İstanbul Tasarım Haftası’nın sağlığı bulaşıcı hale getireceğine inanıyorum. Biz pozitif anlamda bir orman yangını çıkarmaya çalışıyoruz.

Türkiye’nin profesyonel alanda yarışması için en önemli olay endüstrinin tasarımcıya güvenmesidir. Türkiye’de tüm dünyayla yarışmakta ve yarışacak güçte ürün tasarımcıları var. İklim, yaratıcı olmadığı takdirde, başarılı olamayacağını hisseden sektörlerin desteğinde gelişiyor. Türkiye’de ortam, yaratıcılık mahsulünü iyi değerlendiremiyor. Bireysel yaratılıcılıklara prim veren sistem henüz ortada yok.

Arhan Kayar (dDF):

ASIL HEDEF 2010

Bu sene bu işi planlarken uluslararası olması yönünde bir adım attık. 2010 yılında İstanbul Avrupa kültür başkenti olduğunda, Design 2010 isimli büyük bir proje oluşturmayı planlıyoruz. Bu yılı planlarken de 2006 ve 2007’yi beraber ele aldık. Mekanın çevredeki parklarla sarılı olması bizi aynı zamanda çevresel tasarımlara ilişkin bir alanı yaratmaya itti. Endüstri Ürünleri Tasarımı, İletişim Tasarımı, Moda Tasarımı, Çevre Tasarımı ve Mühendislik ve Tasarım olarak 5 ana başlığımız var. Ana sorumuz da "Tasarımın Geleceği"!

Tülin Ersöz (İBB İstanbul Turizm Atölyesi):

GELECEĞİN FUARI OLMALI


Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’ın "Bu fuar dünya tasarım geleceğinin fuarı olmalı" talimatı var. Gerçekten de çok iddialıyız. Bu sene sevinçliyiz Hürriyet de bizim partnerimiz, artık büyük ölçekte uluslararası olduk. Tasarımın çok güzel örneklerini sergileyeceğiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!