Ezgi BAŞARAN
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2007 00:00
Uluslararası Oryantal Halı Konferansı’nın (ICOC) onbirincisi, 19-22 Nisan arasında İstanbul’da düzenlenecek.
Uzmanlar tarihi ve coğrafi konumu, dünyanın en önemli halı üreticilerinden biri olması nedeniyle konferansın Türkiye’de yapılmasının çok anlamlı olduğunu düşünüyor. Konferans kapsamında, akademisyenler tebliğler sunacak, katılanlar tekstil endüstrisinin önemli isimleriyle bir araya gelecek, daha önce gün yüzüne çıkmamış nadir halılar sergilenecek. Swissotel’de yapılacak etkinliğe 600 uluslararası koleksiyonerin katılması bekleniyor. Yine Swissotel’de yabancı ve Türk halı tüccarlarının katılacağı bir de halı fuarı düzenlenecek.
İstanbul St.Petersburg’u nasıl alt etti
Tourag Turizm Hizmetleri Şirketi, 2004 Mayıs’ında, daha önce diğer ICOC konferanslarına katılmış olan birkaç kişiye bu konferansın İstanbul’da yapılması halinde nasıl bir teklif verilmesi gerektiğini sordu. Yurtdışında çok iyi tanınan antika tekstil ve halı galerisi sahibi Mehmet Çetinkaya, El Halıcıları Derneği aracılığıyla Tourag’la iletişime geçti. Dönemin kültür bakanı ve Başbakan’ın da desteğiyle, mükemmel olduğunu düşündükleri bir dosyayla ICOC genel merkezine başvurdular. 15 gün sonra teklifin reddedildiği, konferansın rakip şehir St. Petersburg’da yapılacağı haberi geldi. Fakat pes edilmedi. Tourag, araştırmalar sonucunda St. Petersburg Belediyesi’nin ciddi maddi destek sağlamayı vaat ederek bu işi sonuçlandırdığını fakat Rusya’daki gümrük uygulamalarının konferansın orada düzenlenmesini engelleyecek nitelikte olduğunu belirledi. Kulis çalışmalarını her düzeyde devam ettirdiler. Sonuçta geçtiğimiz kasım ayında Viyana’da toplanan komite, konferansın İstanbul’da yapılmasına karar verdi.
Boncuk konferansı geliyor
En son 1997’de Washington’da yapılan, fakat konferansı düzenleyen profesörün ölmesi sonucu devamı gelmeyen boncuk konferansı da 22-25 Kasım 2007’de İstanbul’da yapılacak. Konferans kapsamında birçok yabancı müze ve koleksiyondan boncuklar sergilenecek.
Konferansta neler anlatılacak?
Konferansta sunulacak 55 tebliğ, Türkçe ve İngilizce olarak yapılacak. Tebliğlerden bazılarının konu başlıkları şöyle: Polonya tablolarındaki Türk halıları, Venedik Rönesans tablolarındaki oryantal halılar, Kuzey Kafkasya halı yapma teknikleri, Alman koleksiyonlarındaki Osmanlı çadırları, barok Roma’daki Polonya halıları, Memlük halıları, halıların orijinalliğinin kanıtlanması konusunda yeni teknikler, Pers kaynaklarına göre klasik halı desenlerinin tarifi, Los Angeles Müzesi’ndeki bir Anadolu halısı.
Kapadokya halısının madalyonu ve canlı renkleri
Bütün ICOC konferanslarında olduğu gibi İstanbul’daki konferans sırasında da, çeşitli mekanlarda halı sergileri olacak. Vakıflar Halı ve Kilim Müzeleri’nde 60 halı sergilenecek. 13-19’uncu yüzyıl arasında yapılmış bu halılardan 12 tanesi daha önce hiçbir yerde sergilenmemiş, hiçbir kataloğa girmemiş. Türk İslam Eserleri Müzesi de, koleksiyonundaki 1600 halıdan 120’sini konferans için sergileyecek. Bunlardan 17. yüzyıla ait Kapadokya halısı, ortasındaki madalyonu ve canlı renkleriyle en nadir ve değerli parçalardan biri. Mehmet Çetinkaya da İslam Eserleri Müzesi’nde kendi koleksiyonundaki kaftanları izleyiciye açacak. Darphane’de ise Josephine Powell’ın eşsiz koleksiyonundaki kilimler sergilenecek. Sadberk Hanım Müzesi’nde Osmanlı çatmaları, Sakıp Sabancı Müzesi’nde Transilvanya’nın Protestan kiliselerinden getirilmiş antik Osmanlı halıları, Topkapı Sarayı’nda yine nadir Osmanlı halıları görülebilecek. Bu arada, Dolmabahçe Sarayı’nın 150’nci yılı dolayısıyla sarayda 25 Aralık 2006’da açılan "Düğümün son halkası: Osmanlı Sarayı Halıları" sergisi, 21 Nisan 2007’ye kadar uzatıldı.