Güncelleme Tarihi:
En çılgın özelliğiyse piyanonun sadece tuşlarını değil, içindeki telleri de kullanması. İşte tüm bu yetenekleri sayesinde geçen yıl, Almanya’da Steinway Piyano Yarışması’nda birincilik kazandı. Bobby Mc Ferrin ve Chick Corea ile konserde 4 el piyano da çalan yetenekli genç müzisyen Utku Yurttaş, hikâyesini anlattı.
10 PARMAĞINDA 10 MARİFET
Utku Yurttaş (30), 7 yaşında amatörce keyboard ve sythesizer çalarak başlayan müzik hayatını, 13 yaşında profesyonel anlamda piyano çalarak devam ettirdi. Yeteneğiniyse aileden almış belli ki; dedesi klarnet ve trompet, babası da ud çalarmış. Sadece tek bir enstrümanla yetinmeyen Yurttaş, 16 yaşındayken trompete merak saldı. Piyanodaki yeteneğini perküsyon, cajoon’a da taşıdı. Öğrenmenin yaşı olmadığını, şu sıralar Yunan Rembetiko müziğinde kullanılan ‘bağlamadaki’ adlı enstrümanı çalmayı öğrenmesiyle gösteriyor. Bu arada evde bir de kopuzu olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Bugünlere gelmesinde beraber çaldığı ve dinlediği bir sürü kişinin etkisi olmasına rağmen Miles Davis’in ayrı bir yeri var hayatında. Aynı zamanda Steve Coleman, Robin Eubanks, Stevie Wonder gibi isimlerle çalmayı hayal eden sanatçı, son nefesini verene kadar çalacağını ve bugünü yaşadığını söyleyerek “Carpe diem” diyor.
PİYANONUN TUŞLARI YETMİYOR TELLERİNİ DE KULLANIYORUM
Piyano çok büyük ve imkânları olan bir enstrüman. Kapaktan içeri girdiğiniz zaman neler neler oluyor bir bilseniz... Kullandığım bir dolu farklı alet var. Farklı boylarda stick’lerim var mesela. Bunlarla piyanoyu bazen santur şeklinde kullanıyorum. Bazen de parmaklarımla telleri çektirerek çalıyorum. Kanun gibi yani. Bu teknik, Türkiye’de yeni yeni görülmesine rağmen Japonya, Amerika ve Avrupa’nın birçok ülkesinde piyanonun içini de kullanan besteciler var. Ama caz müziğinde veya başka grup müziklerinde genellikle piyanistleri tuşların üstünde çalarken görüyoruz hâlâ.
MCFERRIN VE COREA İLE 4 EL
Bobby Mc Ferrin ve Chick Corea ile aynı sahnede 4 el piyano çaldı Utku Yurttaş geçen zamanda. Parçalardan biri Chick Corea’nın ‘Spain’iydi. Diğerleriyse doğaçlama gelişti. Yurttaş, “Bu tip güzel anları tarif etmesi gerçekten zor. Zaten o esnada rüya mı gerçek mi her şey birbirine karışıyor. Chick bana müzisyenliğimle ilgili çok iyi şeyler söyledi. Bunları duyunca mutluluğum iki katına çıktı tabii. Bobby ise beni New York’a davet etti. 24 Ağustos’ta buluşuyoruz. Bunlar çok heyecan verici gelişmeler” diyor.
MÜZİĞİME İSİM BULAMIYORUM
“Cazın dinlendiği Avrupa ve Amerika’da havasız, tıka basa insan dolu bir sürü mekân var. Müzik anlamındaysa içeride inanılmaz şeyler oluyor. Buralarda caz, salon müziği olmaktan çıkmasına rağmen Türkiye’de hâlâ acayip kıyafetler giyip ellerinde purolarla, gayet kasıntı bir şekilde caz kulübüne gidiyor insanlar. Bu görmemişlik işte!” diyor ve cazı özgürleştirdiği gibi sınıf ayrımını da ortadan kaldırıyor Utku Yurttaş. Kendisi de üç yıl önce yaptığı hem free jazz hem de Anadolu müziğini içinde barındırdığı !Free Anatolian Jazz! tarzıyla cazı özgürleştirdiğini göstermişti. Hatta artık o kadar özgür ki, kendisi de yaptığı müziğe isim takamıyor bir türlü, onu sınırlandıramıyor.
TÜRKİYE’DE YETERLİ EĞİTİM YOK
“2006 yılında İstanbul’un dertli müzik ortamlarından sıkılıp Paris’e gittim,” diyor Utku Yurttaş. Bir süre sonra aynı zamanda yüksek lisans eğitimine başladığı Almanya’ya yerleşti. Bunun nedeni, klasik müzik alanında Türkiye’de birçok şehirde iyi konservatuvarlar olmasına rağmen caz eğitimi iyi olan bir kurum olmadığını düşünmesi. Almanya’da her alanda insanların işini ciddiye aldığını söylüyor. İşte bu yüzden de kariyerini Almanya’da devam ettiriyor. Ama bir yandan da kendini dünya vatandaşı gördüğü için bu durumdan rahatsız olmayan cazcı, Türkiye’de özellikle Hakkari veya Artvin’de çalmak istediğini vurguluyor. Bunu zamana bırakan piyanist, şu anki plânlara göre haftaya New York’a gidiyor ve orada Bobby Mcferrin’la çalacak. Onun dışında eylül ayında Almanya turnesi, Marcus Strickland ve Lonnie Plaxico ile provaları olacak.
KİMDİR
*1982 doğumlu Utku Yurttaş İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü mezunu.
* Almanya Essen’deki Folkwang Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde yüksek lisansını yapıyor.
* ‘Utku Yurttaş Quartet’, ‘Gosia Rogala Quintet’ ve ‘Solo Piano’ gibi birçok proje ve grupta yer aldı.
* Geçen yıl Almanya’nın müzik dalında önemli yarışmalarından ‘Steinway Piyano Yarışması’nda birinci oldu.