Hakan Uzan’a inandık 2.5 trilyon borca battık

Güncelleme Tarihi:

Hakan Uzan’a inandık 2.5 trilyon borca battık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2004 00:13

GORA hakkında çok şey konuşuldu. Çünkü GORA Cem Yılmaz’ın uzay filmi. Çünkü GORA aynı zamanda Uzanlar’ın yapımcılığında çekilmeye başlanan, İmar Bankası’na ve Rumeli Holding’in malvarlığına el konulması sonucunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun malı olmuş bir film. Çünkü GORA’nın çekimi bittikten sonra Petrus şaraplarıyla birlikte raflarda çürüme ihtimali vardı.

Cem Yılmaz, hiçbir zaman GORA’yla ilgili soruları yanıtlamak istemedi, sinirlendi. Bir o konuşmadı, bir de filmin yönetmeni Ömer Faruk Sorak. Sustular, işler tam anlamıyla çözülene kadar. Şimdi GORA, BKM Film’e satıldı. Yasal bir problem kalmadı. 5 Ekim’de kopyaları basılmaya başlanıyor, 29 Ekim’de de vizyona giriyor. Artık yönetmen Ömer Faruk Sorak hazır. GORA’nın başına gelenleri, en başından, tüm detaylarıyla anlatmaya.

Cem Yılmaz, 2002’de Uzanlar’la paket bir anlaşma yaptı. Buna göre onlar için belli miktarda gösteri, reklam ve iki film yapması gerekiyordu. Filmin yapımını Hakan Uzan ve Erol Köse’nin kurduğu Türk Filmi adlı şirket üstlenecekti. O dönemde Cem Yılmaz’ın elinde iki şey vardı: 70 sayfası yazılmış ‘Yıldızlı Pekiyi’ adlı kör bir ressamla ilgili bir filmin senaryosu ve bir uzay filmi fikri. Bu ikincisi, Amerikan standartlarında dekorların kullanılacağı pahalı bir filmdi. Türk Filmi ‘Eğer Cem Yılmaz’la bir film yapacaksak, büyük bir film yapalım’ diye düşündü ve uzay filmini çekmeye karar verdi. Bu kararın alınmasında, özellikle bilimkurgu filmlerine meraklı Hakan Uzan’ın kişisel ısrarının etkisi olduğu da söylendi.

BÜTÇE CEM UZAN’IN SEÇİM KAMPANYASINA KURBAN

2002’nin Temmuz ayıydı, Cem Yılmaz hikayesi kafasında hazır olan GORA’nın senaryosunu yazmak için Levent’teki evine kapandı. 7 gün evden çıkmadı, abisi Can Yılmaz’ın da yardımıyla senaryoyu tamamladı. Türk Filmi, GORA’yla ilgili çok bonkör davranıyordu o dönemde. ‘Eğer istersen’ dediler Yılmaz’a ‘Sana yurtdışından bir yönetmen getirtelim.’ Cem Yılmaz, filmi Vizontele-1’de çalıştığı, ayrıca olsaydı diğer film Yıldızlı Pekiyi’yi de beraber çekmeyi planladığı yönetmen Ömer Faruk Sorak’la yapmak istediğini söyledi. Sorak da kabul etti. Çekimleri üstlenecek taşeron da Sorak’ın şirketi Böcek Yapım olacaktı.

Artık lafta konuşulan paraların kağıda dökülmesinin, yani bütçenin hazırlanmasının vakti gelmişti. Dünyanın en iyi dekor ve kostüm firmalarıyla konuşuldu. Sonuçta 4.5 milyon dolarlık bir bütçe hazırlandı. Ve sorunlar da hemen ortaya çıktı.

Başlangıçta ‘Ne isterseniz, hiçbir masraftan kaçınmayız’ diyen firma bu bütçeyi fazla buldu. Sebep biraz da Cem Uzan’ın seçim kampanyalarına para harcanması sebebiyle Rumeli Holding’in masraflarının beklenenin üstünde artmasıydı. Filmin bütçesi bir anda 2.5 milyona indi.

Bütçe müzakereleri bir süre daha sürdü. Sonuç olarak Cem Yılmaz’ın aldığı ücreti ve kostümlere ayrılan parayı çıkarınca filmin çekilmesi için Ömer Faruk Sorak’ın elinde 1.8 milyon dolarlık bir para kalıyordu. Her şey hazırlandı, toparlanıldı ve cepte 1.8 milyon dolar var duygusuyla Antalya Stüdyoları’na gidildi. Hatta çekimlerin başlamasından bir gün önce Hakan Uzan da oradaydı. Dekorları bizzat inceledi.

BİTİME 2 HAFTA KALA ÇEAŞ VE KEPEZ PATLAK VERDİ

‘Biz gittik, 20 gün sonra sancılar başladı. Henüz ortada İmar Bankası’na el koyma durumu yokken parayı alma sıkıntısına girdik. Ama filmde de çok ciddi yol almıştık. Bitirmeye karar verdik’ diye anlatıyor Sorak. ‘Kendi kaynaklarımızla filmi devam ettirmeye çalıştık. Her hafta 250 milyar para gereken bir setten söz ediyoruz. Tıkanıklığı bize net olarak açıklamadılar. Holding bünyesinde çeşitli kısıtlamalara gidildiğini söylediler. ‘Baştan söylediğimiz rakamları veremeyiz ama şununla idare edin’e döndü iş. Biz de geçici bir problemdir diye Böcek Yapım olarak altından kalkamayacağımız paralara imza attık.’

EĞER BEN BAKANSAM BU FİLM VİZYONA GİRECEK

Filmin son 2-3 haftasında önce ÇEAŞ ve Kepez’e el kondu. Son 20 gün kala da İmar Bankası’na. O sırada Böcek Yapım’ın 2.5 trilyon alacağı vardı ama çekimler bir biçimde tamamlanmıştı.

GORA’ya ticari bir mal olduğu için Rumeli Holding’in diğer bütün mal varlığıyla beraber TMSF tarafından el konuldu. Artık vizyona ne zaman gireceği değil, girip girmeyeceği bile belli değildi. Ömer Faruk Sorak ve Cem Yılmaz sorunu çözmeye yardımı olur belki diye elde tamamlanmış bir film olsun istediler. Montaja başladılar. Fakat Böcek Yapım’ın altına girdiği borçlar artık icra aşamasına gelmişti. Sorak, sık sık adli kovuşturmalarla uğraşmak zorunda kalıyordu. Çünkü filmin çekim aşamasında birçok kişiye çek kesmişlerdi ve şimdi karşılığını bulmakta zorluk çekiyorlardı.

Neyse ki, diğer prodüksiyon çalışmaları sayesinde Böcek Yapım 6 ayda borcunun büyük bölümünü kapattı. Şimdi sıra filmi TMSF’den kurtarmaya gelmişti. Kültür Bakanı Erkan Mumcu bir akşam Böcek Yapım’a geldi ve filmin ilk 20 dakikasını izledi. Ayrılırken de şöyle dedi: Eğer ben de bu ülkenin Kültür Bakanıysam, bu filmin vizyona girmesini sağlamak boynumun borcudur.

CEM YILMAZ’IN EVİNDE VERDİĞİ GORA PARTİLERİ

Mumcu, konuyu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’e aktardı. O da filmin Rumeli Holding’in el konulmuş mallarından bağımsız bir hale getirilmesi için çabaladı. Sonuç olarak film, 2.5 milyon dolara BKM’ye (Beşiktaş Kültür Merkezi) satılarak kurtarıldı. Film BKM’ye bütün alacaklılara paralarını ödemesi gerekeceğini de hesaba katarsak toplamda 4 milyon dolara mal olmuştu. Böcek Yapım alacağı parayı BKM’den istemedi, onun yerine gişe ortaklığı yaptı.

GORA’nın senaryosu ve replikleri, hatta setinden görüntüler izinsiz olarak çeşitli dergilerde yayınlandı. Ömer Faruk Sorak böyle sızdırmaların Türk Filmi’nde çalışan ve bu süreçte canı yanmış insanlar tarafından bir intikam duygusuyla yapılmış olabileceğini düşünüyor. Cem Yılmaz’ın filmin vizyona girmesinden tamamen umudu kesip, filmi evde arkadaşlarına seyrettirip avunduğu ise tamamen uydurma. ‘Cem’in evinde filme ait tek bir kare fotoğraf bile yok’ diyor Sorak.

FİLMİN KÜNYESİ

Oyuncular: Cem Yılmaz (6 farklı karakter), Özge Özberk, Şafak Sezer, Ozan Güven, Rasim Öztekin, İdil Fırat, Cezmi Baskın, Erdal Tosun, Muhittin Korkmaz, Özkan Uğur

Yönetmen: Ömer Faruk Sorak

Senaryo: Cem Yılmaz

Sanat Yönetmeni: Bahattin Demirkol

Müzik: Rahman Altın

FİLMDE NELER OLUYOR

Havaya tabaklar atıp bunların fotoğraflarını çeken, sonra da bunları UFO fotoğrafı çektim diye turistlere satmaya çalışan Şark kurnazı Arif, uzaylılar tarafından kaçırılır. Uzaylılar onu kendi gezegenleri GORA’ya götürürler ama işler hiç de umdukları gibi gitmez. Arif, zamanla GORA’daki bütün dengeleri bozmaya başlar. Bir süre sonra bütün uzay alemi Arif’e benzeyecektir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!