Güncelleme Tarihi:
Spor hekimi ve egzersiz fizyolojisi uzmanı Dr. Çağlayan Yergin, bu tür çılgıncasına spor yapmanın ‘‘ani ölümlere’’ yol açabileceği uyarısında bulundu. Vücudun tek gün yapılan yüksek tempolu egzersizlere uyum sağlamasının zor olduğunu hatırlatan Dr. Yergin, ‘‘Egzersizden yarar görmek için haftada en az 3-4 gün, 30-40 dakika yapılması gerekiyor’’ dedi.
Egzersiz sırasında kan akımının hızlandığını, buna bağlı olarak damar sistemi içindeki ‘‘ateron’’ plakların yerinden koparak tıkanmalara, dolasıyla ölümlere yol açabileceğini belirten Dr. Yergin, ‘‘Herkesin kendi kolestrol düzeyini, damar sisteminin içini bilmesi mümkün değil. Bu nedenle özellikle orta ve orta yaş üstü kişilerin dikkat etmesi ve çok şiddetli egzersizden kaçınmaları gerekiyor. Haftada 3-4 gün, 30-40 dakika yürümek, hafif koşular yapmak yararlı olabilir. Spor beden sağlığı yanında, zindelik hissi vermesi nedeniyle kişilerin duygusal olarak kendilerini daha iyi hissetmelerini de sağlıyor’’ dedi.
SÜREKLİ YAPILMALI
Egzersizin yapılırken çok ‘‘sadık bir dost’’ olduğunu, ancak bırakıldığında, 2 hafta içinde vücuda sağladığı yararların azaldığını, 2-8 ay içinde ise hiç egzersiz yapılmamış düzeye tekrar dönüldüğünü belirten Dr. Yergin, ‘‘Egzersizi sürekli hale getirmek lazım. Bütün hafta aktif olmayan, büro işinde çalışan, çok hareket etmeyenler, sadece hafta sonlarında egzersiz yapmak istiyorlar’’ dedi.
Bütün hafta hareketsiz olanların haftasonu birden egzersiz yapmaya başlayınca, bazı sakatlıklara da zemin hazırladıklarını söyleyen Dr. Yergin, ‘‘Çeşitli kas ve tendon sakatlıkları, ağrılar, bel ağrılarıyla karşımıza geliyorlar. Spor öncesi ısınma, sonrası soğuma hareketlerini öğrenmeliler. Spordan önce yapılacak germe egzersizleri sakatlanma riskini azaltır’’ dedi. Özellikle orta yaş üstünde, kolestrolleri yüksek, ailelerinde kalp ve damar hastalığı olanlar, hipertansiyon hastaları, sigara içenlerin yaptıkları egzersizin şiddetini ayarlamaları gerektiğini vurgulayan Dr. Yergin, ‘‘Spora başlamadan önce ilgili uzmanlara danışılmalı ve sağlık açısından risk oluşturmayacak egzersiz programlarının düzenlenmesi gerekiyor’’ dedi.
Egzersizin yararları
Tansiyonu düşüyor
Zayıflatıyor
Kolestrolü düşürüyor
HDL'yi (iyi kolestrol) artırıyor
LDL'yi (kötü kolestrol) azaltıyor
Trigliseriti düşürüyor
Bazı kanser (kolon ve meme) türlerine yakalanma riskini azaltıyor
Kas-iskelet sistemini güçlendiriyor
Hormon sistemini olumlu etkiliyor
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Uykuyu düzenliyor