Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 00:00
Mesleksel astım nedir? İşyerinde bulunan bazı maddeler nedeniyle meydana gelen astıma mesleksel astım deniyor. Mesleksel astımı iş yerlerinde bulunan ve solunum veya temas yoluyla alınan inorganik, organik maddeler ve tahriş edici gazların etkisiyle gelişiyor.
Bunların solunmasıyla bronşlarda bronkospazm ve bronş ödemi gelişiyor. Özetle bu daha çok iş yerine gelindiğinde oluşan, nefes darlığı ve öksürük ile ortaya çıkan astım tablosu.
l Hafta sonları (çalışılmayan günler) bu belirtiler oluyor mu?
Hayır. Özellikle hafta sonu tatili sonrası işe başlayan hastalar, göğüste yanma, öksürük, hışırtılı solunum, balgam çıkarma ve ateş yükselmesiyle kendini göstermektedir. Ayrıca mesleksel astımı ayırt etmenin en kolay yollarından biri de aynı işyerinde çalışan birden fazla kişide benzer şikayetlerin görülmesi.
l Mesleksel astımda en çok hangi sektörlerde risk bulunuyor?
Dokuma, unlu mamuller (fırın, un değirmeni), sprey boyama, orman ürünleri (mobilya, marangoz), sağlık, kuaförlük, tarım ürünleri sektörü, tekstil, kimya (deterjan, ilaç vb.), petrol (plastik, reçine, lastik, poliüretan), basın-yayın (matbaa), yağ, madencilik, gemi inşa, enerji sektörü koşulları uygun zemin oluşturuyor.
l Mesleksel astım nasıl anlaşılır?
Çalışan kişilerin aşağıdaki soruların tümüne ‘evet’ yanıtını vermesi durumunda mesleksel astım hastalığının o kişide bulunduğunu anlamak mümkün olabilir.
1- İş yerinizde aynı yakınmalara sahip başka kişiler var mı?
2- Yakınmalarınızın işinizle ilişkili olduğunu düşünüyor musunuz?
3- Yakınmalarınız iş yerinde artıyor mu?
4- Yakınmalarınız tatil günlerinde, işten uzaklaştığınızda azalıyor mu?
l Nasıl tedavi edilir?
Birinci basamak tedavi allerji geliştirilmiş olan maddeden uzak durmak. Uygun öneriler doğrultusunda alınacak çevre önlemleri ile hastalık belirtilerinin ve bronşlardaki aşırı duyarlılığın belirgin derecede azalması mümkün. Çevre önlemlerinin yeterli olmadığı, ilaç tedavisinin uygun görüldüğü hastalarda havayolu ile akciğerlere çekilip bronşları tedavi eden sprey ilaçlar kullanılır.
Hazırlayan:
Mesude ERŞAN