Güncelleme Tarihi:
Karaköy'de üç katlı bir kültür mekanına kendi adını veren Hafriyat, 16 kişilik Hafriyat sanatçı grubu ve genç sanatçıların buluşacağı bir sanat evi olacak. İlk olarak Hafriyat Grubu'ndan 15 sanatçının çalışmalarıyla sanat dünyasına merhaba diyen mekan, ileride sadeceye sergiyle değil söyleşiler, workshoplar, film gösterimleri ve performanslarla da etkinliklerine devam edecek.
"Aynı dertlerden muzdarip ressamların, heykeltıraşların bir araya geldiği, özerk, sivil bir grup hareketi. Bu grup olmadık yerlerde sergi açar, katalog yapar, söyleşi düzenler. Sokağa ve hayata bakarak klişe resim konularının dışına çıkmayı başarır. Resim konusu ile yapma biçimi arasındaki tutucu duvarı çatlatır. Sanat piyasasında birilerine yanaşmadan sergi açılamayacağı tabusunu yıkar. Asıl işi ise kent ressamlığıdır. Bu sayede seyircinin ve toplumun belleği ile iletişim kurmayı başarır."
Hafriyat Grubu'nun 11 yıldır neler yaptığını, derdini ve mücadelesini böyle özetliyor üyelerinden Hakan Gürsoytrak. Şimdiye kadar bu tanımlara birebir uyan onlarca sıradışı çalışmayla isimlerinden birçok yerde söz ettirmeyi başaran Hafriyat Grubu, 1 Mayıs'ta bilinen sergi mekanlarının dışında kalan Karaköy'de bir mekan açarak farkını yine ortaya koydu. Daha önce Karaköy'de İstanbul Sanat Müzesi Vakfı tarafından kullanılan bir galeriyi onların da yardımıyla farklı bir kültür mekanına dönüştürdü.
STENSİLLER İÇİN TADİLAT YAPILMADAN AÇILDI
Giriş katı dışında asma ve bodrum katın bulunduğu 150 metrekarelik mekanda şu sıralar Hafriyat Grubu'nun 15 üyesinin işleri yer alıyor. Murat Akagündüz, Banu Birecikligil, Charlie, Antonio Cosentino, Fulya Çetin, Nazım Dikbaş, Extramücadele, İnci Furni, Tan Cemal Genç, Hakan Gürsoytrak, Ceren Oykut, İrfan Önürmen, Eyüp Öz, Mustafa Pancar, Neriman Polat ve Nalan Yırtmaç'a ait her biri yeni olan yaklaşık 60 çalışmanın arasında video, çizim ve resimler yer alıyor. Sanatçıların "Çeşitli sanatlar alemi”nin dünyaya gelişi olarak nitelediği Hafriyat Karaköy, onlar için bir kutlama niteliği taşıyor. Ancak mekanın klasik bir sergi görünümündeki giriş katından sonra bodrum katına indiğinizde karşılaşacağınız manzara sizi biraz da olsa ürkütebilir. Çünkü henüz iki ay önce Hafriyat'ın kontrolüne geçen mekanda çok fazla tadilat yapılmamış. Sanatçılar ilk sergi için stensil tekniği kullanmak amacıyla, mekanın olduğu gibi kalmasını tercih etmişler. Ama neyse ki 25 Mayıs'ta bitecek olan serginin ardından kapsamlı bir tadilat çalışması yapılarak mekan kullanıma daha elverişli bir hale getirilecek.
SADECE SERGİ İÇİN DEĞİL
Hiçbir hiyerarşi kullanılmadan sadece Hafriyat Grubu sanatçıları tarafından demokratik bir ortamda yönetilecek olan Hafriyat Karaköy'de göreceğimiz diğer çalışmalarda da yine derdi olan sanatçılar görülecek. Mekanda ayrıca sadece sergilere değil söyleşi, workshop, film gösterimi ve performanslara da yer verilecek. Daha önce İstanbul Defterdarları gibi çizim kitaplarını da hazırlayan grup yeni yerleriyle birlikte hem kendilerinin, hem de diğer alternatif çalışmaların kitaplarını da basmaya başlayacak.
15 Hafriyat Grubu sanatçısının yeni çalışmalarının yer aldığı sıra dışı sergi 25 Mayıs'a kadar görülebilir. www.art-hafriyat.com
Adres: Necati Bey Caddesi, No:79 Karaköy
Tel: 0212 245 31 68