Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2011 21:15
Malum yaz kapıda, hemen herkesin derdi mevsime daha ince ve formda girmek. Bunun yollarından biri de daha düşük kalorili, daha az yağlı beslenmek.
Lezzetten ödün vermeden, hafif yemekleri tercih edenler için farklı alternatifler üreten mekanların sayısı az değil. Diyetisyenler, gurmeler, yemek yazarları ve doğru beslenmeyi hayat felsefesi haline getirenlerden oluşan jüri üyelerimiz sizin için en iyi hafif tadlar sunan mekanları seçtiler. İşte en iyi 10 listesi.EN İYİ 101. Kitchenette-İSTANBUL2. Kantin-İSTANBUL3. Delicatessen-İSTANBUL 4. Sosa-İSTANBUL5. Mangerie-İSTANBUL6. Lokanta Maya-İSTANBUL7. Zencefil-İSTANBUL8. Guru’s-ANKARA9. Radika-İZMİR10 Fige- ankaraKITCHENETTESekiz yemekli mönüSayıları 10’u bulan restoran zincirinde hafif beslenmeyi tercih edenler için “Fit For You” menüsü oluşturuldu. İçinde 8 çeşit ürün ile bunların kalori ve kolesterol değerleri yer alıyor. istanbul Bebek ve Kanyon’daki şubeleri, ünlülerin gözde buluşma mekanlarından. Marine yeşil mercimekli semiz otu, levrekli sandviç, ızgara tavuk tercih edilen light ürünlerinden. Marine sebze carpaccio 14, buğday salatası 17, fit ızgara tavuk göğsü 20, açık ızgara levrek sandviç 21 lira. Her gün 10.00-01.00 arası açık. www.kitchenette.com.trKANTİNİyi malzeme iyi yağ11 yıl önce Nişantası’nda, mahallenin öğlen lokantası olarak kurulan Kantin, zamanla öğleden sonraları ve akşam yemekleri için de hizmet vermeye başladı. Sahibi Şemsa Denizsel, lokantanın aşçılığını da yapıyor. Mönü hergün değişiyor. Şemsa Denizel, “Aslında hafif yemek yapmak için özel bir çabam yok. İyi malzeme ve iyi yağ kullandığımız için yemeklerimiz iyi oluyor” diyor. Mevsim sebzeleri pişiriyor. Salataları kendilerine özgü. Enginarlı mercimak salatası ile sadece temmuzda servis ettikleri organik domates salatası tadılmaya değer. Sebzeli çıtır 14, enginarlı mercimek salatası 17.50, somon ve tabule 18.50 lira. Tel: (212) 219 31 14DELICATESSENDoğal olmak yeterliGeçtiğimiz yıl Nişanta’nda açıldı. Menüleri, hafif yemek ve sağlıklı yaşamak için, doğal ve normal beslenmek ve yaşamak yeterli felfesinden hareketle hazırlanıyor. Ördekli ravioli, levrekli pilav, kuzu incik yahni, bouillabaisse, enginar bakla ve bezelyeli zeytinyağlı, naneli ve parmesanlı kuşkonmaz illa light yemek isteyenler için birer seçenek. Salata seçenekleri de denenmeye değer. Fiyatları 18-40 lira arasında değişiyor. Her gün 08.00-01.00 arası açık. www.delicatessenistanbul.comSOSAÇalışan kadının gözdesiDört şubesi olan mekan, salatacı. Sağlıklı beslenmeye ve kilo almamaya özen gösteren, beyaz yakalı özellikle kadınların gözde mekanlarından olan Sosa’da ızgara balık, tavuz, organik makarna ve sandviç seçenekleri de var. Özel sosuyla sunulan karışık tahıl salatası mekanın çok talep edilen spesiyalitelerinden. Salata ve sandviçleri sıcak sunara, Türk damak tadına yakınlatırıyor. Yemekler taze meyvelerden üretilen meyve suları eşlinde alınabiliyor. Tavuk salatası 14.75, karışık tahıl salatası 15.75, ızgara somon 24.50, enginar karpaçyo salatası 17.75 lira. Her gün 11.30-22.30 arası açık. www.sosa.com.tr MANGERIEDoyurucu ama hafifBebek’de 7 yıldır hizmet veren bistro-kafenin işletmecisi Elif Yalın. Yemeklerin mevsiminde, doğru ve iyi malzemeyle üretildiği mekanın mönüsünde ana yemekler, salatalar, pateler ve bruschetta’lar yer alıyor. Hem doyurucu hem vitaminli hem de hafif yemekler bulabilirsiniz. Fiyatlar 18-35 lira arasında. Hergün saat 8.00-24.00 arası açık. www.mangeriebebek.comMAYAÖdüllü aşçı mutfaktaKaraköy’deki lokantayı geçen yıl New York’da aşçılık eğitimi alan ve yemek konusunda kitapları bulunan Didem Şenol açtı. Şenol’un hazırladığı menüler mevsimine göre günlük veya haftalık değişiyor. Ege ve Akdeniz mutfağı ağırlıklı. Yaza doğru salata, ızgara balık ve sebze seçenekleri artıyor. Baklagil salatası, rezeneli ızgara levrek salatası, engirarlı kuşkonmaz, deniz börülçesi, keçi peynirli semizotu, çiğ levrek, asma yaprağında sardalya, deniz börülçesi ile ızgara laos, domates salatası hafif ve sağlıklı yemekleri tercih edenler için birer alternatif. Fiyatlar tabak başına 10 lira ile 30 lira arasında. Tel: (212) 252 68 84 ZENCEFİLBuraya et giremezBeyoğlu’nda 1993’de açılan vejetaryen lokanta, başka bir çok mekana ilham verdi. Sahibi Ferda Edinç’in reçeteleri servis ediliyor. Kalori hesabı yapılmıyor ama bütün yemekleri kullanılan malzeme ve pişirme biçimi nedeniyle hafif. Kırmızı et kullanmıyor. Mevsim sebzeleri, tahıl, bakliyat ve baharatlarla ve sızma yağıyla yemekler pişiriliyor. Şeker oranı düşük, lavanta, mercanköşk gibi taze baharat ve sağlıklı otlarla hazırladığı kendi dondurma ve sorbetleri de üretmeye başladı. Yemeklerin fiyatları 11-17 lira arasında değişiyor. Pazar hariç hergün 10.00-24.00 arası açık. Tel: (212) 243 82 34RADİKAHafta sonu kapalı Üç yıl önce, Kordon’un eski ve ünlü balık restoranı Erol’un Yeri’nin sahibi Erol Birkan’ın yemek pişirmeye meraklı kızı Filiz Yılmazoğlulları tarafından açıldı. Yılmazoğulları Alsancak’daki restoranda sunduğu yemeklerini kendi pirişiyor ve sadece sızma zeytinyağı kullanıyor. Mevsim sebzeleri tercih ediliyor. Levrekli şevketibostan, kuru fasulyeli Arap saçı, levrekli bamyası özel yemeklerinden sadece birkaçı. Zeytinyağlılar 13-15, levrekli şevketibostan 15, kuru fasulyeli Arap saçı 12 lira. Kışın pazar, yazın cumartesi-pazar hariç hergün açık. Tel: (232) 465 29 94 FİGEZeytinyağlıda iddialıFigen Altınok’un sahibi olduğu, Çankaya’daki restoran zeytinyağlılarıyla iddialı. Çok hafif, fesleğen soslu levrek fleto beğenilen yemeklerinden. Salatalarını açık büfede sunuyor. Semizotundan ıspanağa kadar farklı seçenekler almak mümkün. Hem zeytinyağlı hem de etli yaprak sarması meşhur. Altınok asma yapraklarını bizzat salamura edip hazırlıyor. Hellim peynirli ızgara sebze 15.50, levrek fleto 26.50, zeytinyağlılar 8.50 lira. Tel: (312) 438 07 21. GURU’S HOUSEListenin en yenisiankara Minasera Alışveriş Merkezi’ndeki restoran açılalı çok kısa zaman oldu ama keşfedilmesi uzun sürmedi. Akdeniz- Uzakdoğu sentezi mönüsünde İspanyol tapas, salata, pizza, ana yemekler de yer alıyor. Küçük tabak ve tapaslar 6-12, ana yemeklerse 16-28 lira arasında değişiyor. Hafta içi 11.30-24.00, hafta sonu 12.00-02.00 arasında açık. Restonanın sahipleri Serhat Çelik ve Altay Ağva, istanbul’a bir şubelerini açmaya hazırlanıyor. Tel: (312) 242 01 11