Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2004 00:32
Tahtakale piyasasında hac heyecanı yaşanıyor. Binlerce hacı adayı kutsal topraklara gitmeden önce alışveriş yapmak için Tahtakale’de hac malzemeleri satan dükkanlara gidiyor. Hac ibadeti sırasında gerekli olan ihram ve diğer aksesuvarların yanı sıra hediyelik olarak alınan seccade, takke, tespih, esans, yüzük, kolye, zemzem takımı, başörtüsü, kına, misvak ve sürme ürünlerin fiyatı da marka ve kalitesine göre değişiyor.
Tahtakale’deki dükkanlarda hem toptan hem de perakende satış yapılıyor. Hac malzemeleri satan esnaf, durumdan memnun. Hacı adaylarının Tahtakale’ye bıraktıkları para, kişi başına 350 milyonla 1 milyar lira arasında değişiyor. Esnafın ifadesine göre, zengin hacı adaylarının hac alışverişi, ortalamanın çok üstüne çıkarak, 5 milyar lirayı buluyor.
Bu konuda Tahtakale’nin en büyük şirketlerinden biri olan Hacıbaba’nın Müdürü Mehmet Öztürk, kutsal yolculuk öncesi hacı adaylarının mutlaka almaları gereken iihtiyaçları şöyle sıralıyor: ‘İhram, terlik çantası, para kesesi, dikişsiz terlik (erkekler için), ihram sabunu (kokusuz sabun), hacı adaylarının tercihine göre hediyelik eşya.’
Tahtakale, birçok üründe olduğu gibi hac malzemelerinde de fiyatların çok değişken olduğu bir piyasa. Seccade, takke, tespih, esans, yüzük, kolye, zemzem takımı, başörtüsü, kına, misvak ve sürme gibi, hac dönüşü dağıtılacak hediyelik ürünlerin fiyatları marka ve kalitesine göre değişiyor. Tahtakale sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin diğer kentlerinin ve Avrupa’daki hacı adaylarının da ihtiyaçlarını karşılıyor.
Hacı adaylarının 200’e yakın çeşit arasından hediyelik olarak aldıkları ürünler arasında hacdan farklı kesitlerin gösterildiği basit slayt makineleri, ezanlı saat, cevşen, bilezik, kolye ve gülsuyu gibi hediyelikler de bulunuyor.
Hac malzemelerinin ve hediyelik eşyaların yüzde sekseni Türkiye’de üretiliyor. Başörtüleri Çin’den ithal ediliyor. Hacılar dönüşte Suudi Arabistan’tan sadece hurma, zemzem ve misvak getiriyorlar. Bunların dışındaki tüm ürünler Tahtakale’den alınıyor.
Aldıkları takke, tespih ve diğer hediyelikleri önce kutsal topraklara götürüp, sonra Türkiye’ye geri getiren hacılar var mı? Bu soruya Mehmet Öztürk şu cevabı veriyor: ‘Yıllar önce oluyordu. Bazı hacı adayları hediyelik eşyaları hacca götürüp sonra Türkiye’ye getiriyorlardı. Hediyelerin kutsal yerlerden geldiğini bilmek alana da verene de farklı duygular yaşatıyordu. Ancak artık böyle bir uygulama yok. Çünkü hacı adayları oldukça fazla alışveriş yapıyorlar. Bunları taşımaları zor. Zaten oradan en önemli olan hurma ve zemzemi getiriyorlar.’
HAC ALIŞVERİŞİ SÖZLÜĞÜ
İhram: Hacı adaylarının giydikleri pamuklu dikişsiz elbiseye ihram deniyor. İki parçadan oluşan elbiseyi sadece erkek hacı adayları giyiyor. Kadın hacı adayları için böyle bir zorunluluk yok. İhramın saf pamuktan yapılanı tercih edilmeli. Çünkü düşük kaliteli ve polyester ağırlıklı ihramlar sıcak bir iklime sahip olan Suudi Arabistan’da yakıcı bir giysiye dönüşüyor. İhramların fiyatı kalitesine göre 20 milyon lira ile 35 milyon lira arasında değişiyor.
n Dikişsiz terlik: Erkeklerin hac sırasında ihramın altına dikişsiz terlik giymeleri gerekiyor. Hacı adayları için üretilmiş dikişsiz terlikleri Tahtakale’de bulmak mümkün.
n Terlik çantası: Erkek hacı adaylarının hac ibadetinin en önemli kısımlarından biri olan tavafı çıplak ayakla yapmaları zorunlu. Kadınlar için böyle bir zorunluluk yok. Hacı adayları satın aldıkları terlik çantasına hem özel eşyalarını hem de terliklerini koyuyor.
n Para kesesi: Hac sırasında olması gereken önemli aksesuvarlardan biri de para kemeri. İhramın içinde para taşımak mümkün değil. O nedenle ihramın altına bağlanan para kemeri sayesinde güvenli bir hac yapmanız mümkün.
n İhram sabunu: Erkek ve kadın hacı adaylarının ihrama girdikten sonra kokulu sabun kullanmaları yasak. İçinde herhangi bir esans barındırmayan doğal sabun kullanılması gerekiyor.
Bunlara dikkat edin
Mağazalarda tek ürün fiyatı sormayın. Fiyat listesi isteyin. Liste fiyatlarını inceledikten sonra alışveriş yapın.
Ürünleri aldıktan sonra listeden mutlaka fiyat ve adet kontrolü yapın.
Özellikle ihram ve seccade alırken fiyata göre değil, kaliteye göre hareket edin.
Hac malzemelerinin satıldığı mağazalar Eminönü’nde Tahtakale ve Süleymaniye’de yoğunlaşıyor. Tahtakale Caddesi ve Fetva Yokuşu’ndaki mağazaların çoğu perakende satış yapan mağazalar. Her iki bölgedeki fiyatları gözden geçirip, sonra alışveriş yapın.
Fiyat aralıkları
(Hacı Baba Hacı Malzemeleri fiyatları) (TL)
Seccadeler: 1 milyon 750 bin - 6 milyon 500 bin
Tespihler: 1 milyon 750 bin - 16 milyon
Takkeler: 2 milyon - 14 milyon
Esanslar: 2 milyon - 30 milyon
İhramlar: 20 milyon - 35 milyon
Hacı kadın giyim: 20 milyon - 30 milyon
Hacı erkek giyim: 10 milyon - 50 milyon
Yüzük çeşitleri: 250 bin - 35 milyon
Bilezik: 250 bin - 2 milyon
Kolyeler: 3 milyon - 5 milyon
Zemzem takımları: 20 milyon - 40 milyon
Başörtüleri: 1 milyon - 4 milyon 500 bin