Habercilikte samimiyet açılımı

Güncelleme Tarihi:

Habercilikte samimiyet açılımı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2009 18:45

Haberci ve spikerlere dair tabular yıkılıyor. Medya kuruluşları ve ekran yüzleri, kimliksizlikten, donuk ifadelerden, kısacası ‘haber okuyan makine’ fikrinden uzaklaşıyor. Televizyon izleyicisi artık evlerine konuk olan yüzleri tanımak, bilmek istiyor. İşte tam da bu nedenle, kuruluşunun 10’uncu yılını kutlayan CNN TÜRK’ün başarılı isimleri Şirin Payzın, İpek Kaplan, Tuğba Dural, Aylin Kuyucu ve Sultan Arınır, Elele dergisine konuştu.

Haberin Devamı

İpek Kaplan  
Başarının sırrı işe aşık olmak

Haber bültenleriyle gündemin nabzını tutan İpek Kaplan, haberciliğin ancak meslekle aşk yaşama koşulunda yapılabileceğinin altını çiziyor.

“Ayazağa Işık Lisesi’nde öğrenimimi bitirdikten sonra, lisansımı Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladım. Yani ben bir ekonomistim. Yayın hayatıma, SKYTurk’te ekonomi bölümünde İMKB muhabiri olarak başladım. Ardından habercilik geldi. Çalışma saatlerimiz haftalık düzenleniyor ancak her an değişebiliyor. Mesai arkadaşlarımızdan biri hastalandığında ya da tatile gittiğinde onun işini de yapmak durumunda oluyoruz. Habercilik, özel hayatınızdan ciddi fedakarlıklar gerektiriyor. Bu işle aynı anda hiçbir profesyonelce yapacağınız iş yürümez. Zaten tüm enerjinizi ve vaktinizi alıyor.”

Haberin Devamı

Sultan Arınır
İnternetin faydası kullanıcısına bağlı

“Net’ten Haber” programını hazırlayan ve sunan Sultan Arınır, internetin bilhassa sıcak haber akışına olan etkisini vurguluyor

“Programda, Cnnturk.com’da yer alan haberleri izleyicilerimize aktarıyorum. Bunun yanı sıra internette paylaşılan, çok izlenen ve yalnızca internet aracılığıyla öğrenebileceğimiz olayların görüntülerine de bu programda yer veriyoruz. İnternette, normal bir kullanıcıdan daha çok vakit geçirmem gerekiyor. Bu yönde işim bana çok katkı sağlıyor. Hem dünyada olup bitenlerden haberdar oluyorum hem de teknolojinin faydalarından yararlanıyorum. Örneğin İran’da son yaşanan olaylar, sansür nedeniyle sadece internet aracılığıyla takip edilebildi.”

Şirin Payzın
Tabularım ve tutucu tarafım yok

Ana haber bülteni “360 Derece” ile izleyiciyle buluşan Payzın, “Ekranda her zaman rahattım” diyor. Haberci, yeni yayın döneminde CNN TÜRK Dış Haberler Müdürü olarak da görev yapacak.

“Televizyon gazeteciliğini seçtim çünkü gazeteciliğin sorgulama, gerçeği arama, tartışma, toplumun sesi olabilme, ülkenin meselelerine kafa yorma ve fikir beyan etme gücünü hayatımın bir parçası haline getirmek istedim. Tabularım, tutucu tarafım yoktur. Pragmatizme, duruma uyum sağlamaya, yenilenmeye, ‘öteki’ olanı anlamaya, karşımdakini dinlemeye inanırım. Bütün bunlar beni gazeteci yaptı ve evet, bu benim yaşam tarzım. Artık kalıp gibi haber okuyan, ifadesiz, seyirciden kopuk, duygusuz spiker ya da anchor dönemi geride kaldı, dünyada da bu böyle. CNN International’a bakın; haber okuyanlar kendi kıyafetleriyle ekrana çıkıyorlar, şakalaşıyorlar. Hata yapıp özür diliyorlar. Yerel aksanlarıyla konuşabiliyorlar. Duygulanıp, ağlayabiliyorlar. Bu bana çok yakın bir tarz. Ben spiker değil, haberciyim.”

Haberin Devamı

Aylin Pınar Kuyucu
Spor, heyecan demek

CNN TÜRK’ün spor haberlerini sunan Aylin Pınar Kuyucu, yaşamını spor ve tarih kavramları üzerine kurgulamış. Spor dünyasının içinde yaşama-sına rağmen eğitimini aldığı tarihle ilgili bağlarını koparmıyor.

“Spor her şeyden önce bir oyun, eğlence. Kazanma, kaybetme, rekabet, motivasyon, iletişim... Kısaca spor, heyecan demek benim için. Bu heyecanı en fazla F1 yarışları ve tenis maçlarını izlerken hissediyorum. Eğitimimi Yeditepe Üniversitesi’nde burslu olarak tarih bölümünde tamamladım. Tarih, hangi meslek dalı seçilirse seçilsin zorunlu olarak okutulmalı. Tarih bilmeyenin ne sağlam bir politik bakışı olur, ne de hayat felsefesi. Osmanlıca’yı iki yıl boyunca üniversitede gördüm. Osmanlıca bilmeyen bir tarihçi olamaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!