Güzellik operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Güzellik operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hiç bir kedi, kirlenmiş, keçe gibi olmuş, pire ve kene yuvasına dönüşmüş bir kürke sahip olmaktan hoşlanmaz. Kedi sahipleri de, o güzelim yaratığın böyle görünmesini istemezler.

Evet, kedilerin kürkünün temiz ve bakımlı olması için size de bir hayli iş düşüyor. O canım tüylerini düzenli bir şekilde fırçalamanız gerekiyor. Üstelik bilinçli bir şekilde. Güzelleştireyim derken, kedinizde psikolojik sorunlar yaratmadan.

Pet Magazin Dergisi, kedi bakımında 10 altın kuralı sıralamış. Kurallara uyarsanız, kediniz güzel ve mutlu olacak.

SEVGİYLE TARAYIN

Neden bir kedi aldığınızı düşünün. Dostluğunu ve güzelliğini paylaşmak, onu sevmek, beslemek ve birlikteliğinizden mutlu olmak için. Tarama, hem sizin hem de kediniz için bir işkence haline gelmemeli. Sevgiyle yapılan bir iş olmalı. Bu yüzden fırçayı elinize aldığınızda kediniz bir köşeye saklanırsa, mizah anlayışınızı kaybetmeyin.

BİRAZCIK SABIR LÜTFEN

Kediyi, kucağınıza ya da bir havlunun üzerine yatırın. Kısa tüylüleri haftada bir, orta ve tek at uzun tüylüleri haftada iki, Persian ve Himalayan gibi sık ve uzun tüylüleri her gün tarayın. Bazen, baştan başlayıp, kuyruğa kadar tarama işlemini tamamlayamazsınız. Her gün hayvanın yalnızca bir bölgesini tarayabilirsiniz. Sadece, nerede kaldığınızı unutmayın. Bir de sinirlerinize hakim olun. Çünkü, sesinizi yükseltmeniz, kediyi korkutacak ve işinizi zorlaştıracaktır.

BEN SAHİBİM SEN KEDİ

Kedinize uygun tarama sistemine siz karar vermelisiniz. İşiniz bittiğinde ya da hayvanın tolerans gösterme limitinin zorlandığını hissettiğinizde, kediyi yere bırakın. Atlayıp kaçmasına asla izin vermeyin.

AMAN SIKILMASIN

Kediler, dikkatlerini uzun süre bir noktada toplayamazlar. Bu yüzden tarama seansını kısa tutmaya çalışın. Kuaförve veterinerlerin bir kedi üzerinde çalışmak için tanıdıkları maksimum süre 45 dakikadır. Evde, başlangıç olarak 10 dakika size yetecektir. Bu işi bölümlere ayırabilirsiniz. Bir seansta kulakları ve gözleri temizlersiniz. Bir sonrakinde tırnakları kesersiniz.

SEVGİ KOZU

Köpeklerin tersine, kediler takdire değer bir şey yaptıklarında, hoş sözler işitmekten daha fazlasını isterler.Ona dokunuşunuzdan zevk alırlar.Olağanüstü bir okmaşa ve ilgi ona asla zarar vermeyecektir.Böyle yoğun ilgi isteyen sevgi taşıyan bir hareketi bir kenarda tutun ve tarama seanslarından sonra onu ödüllendirmek için kullanın.Başka zamanlarda kesinlikle böyle davranmayın.

HAZIRLIKLI OLUN

Her tarama seansından önce kullanacağınız alet edevatı hazırlayın.Düzenli bir organizasyon sonuca kolay ulaşmanızı sağlar. Aynı zamanda kediniz de daha az strese girer.

BANYOYA İLK ADIM

Kediler çabuk alışkanlık kazanırlar ve bir kez alıştılar mı bunu değiştirmek çok zordur.Bir yavru kediyi ne kadar erken ve sık elinize alırsanız o kadar sosyal olur. Kediler, sevilip okşamaya bayılırlar ama okşanmaktan hoşlanmazlar. Tarama işlemine başlamadan, yavru kedinizi kucağınıza alın. Onunla oynayın. Pire istilasına karşı ya da tüyleri, temizliğiyle başa çıkmayacağı kadar kirlendiği zamanlar onu yıkamanız gerekebilir. Bu yüzden, banyo yaptırmayı öğrenmek iyi bir fikirdir.

BU BİR HAYIR

Kediniz henüz küçükse, onu taramanızı engellemek için sizi ısırmaya ya da tırmalamaya kalkacaktır.Kediyi nazikçe ama sıkı tutmalısınız. Bir elinizi göğsünün altından uzatın ve ön bacaklarını kavrayın. Diğer elinizle de kedinin arka tarafını sıkı sıkı tutun. Korkmuş bir kedi tehlikelidir. O yüzden, kedinin kendini güvende hissetmesini sağlayın. Eğer, ellerinizin arasından fğırlamaya hazır olduğunu hissediyorsanız, siz onu tararken tutması için birinden de yardım iyi olur. Kedinizi asla masanın üzerinde ya da küvette, yalnız bırakmayın.

UYARI SİNYALLERİ

Kediler, ruh hallerini davranışlarıyla gösterirler. Kedinizi tararken, vücut dilini de hızla öğreneceksiniz. Sadece kulakları bile, onların ruh halinin barometresidir. Her kulakta 20'den fazla kas vardır. Kulaklar, 120 derecelik bir yay çizecek şekilde hareket edebilirler. Kulaklar, dik ve öne dönükse, kedi alarma geçmiştir. Belki de kendisini tehdit altında hissediyordur. Kulaklar geriye kıvrılmışsa, kedi sinirleniyor demektir. Kulaklar, başın üzerinde yatık duruyorsa, kuyruk hızlı hızlı sallanıyorsa, kedi öfkelenmiş ya da korkmuştur. Tüm bu davranışlar saldırganlığın habercisi olabilir. Ne yapıyorsanız, hemen son verin. Ağzı açılmış ve sık nefes alıyorsa, kedinizin dinlenmeye ihtiyacı var. Aşırı tükürük salgılamak, gözlerini bir noktaya dikip bakmak, ayak tabanlarının terlemesi stres belirtileridir. Stres, kedinin sağlığı için tehlikeli olacağından, onun bınırlarını sakın zorlamayın.

7 yavru ortada kaldı

Bülent OVACIK

Bostancı-Suadiye arasındaki Yöre Restoran'ın önünde, geçtiğimiz hafta sonu dört köpek öldürüldü. Bunlardan birisinin tam 7 yavrusu vardı. Ve yavrular ortada kaldı.

Kadıköy Bölgesi'ndeki köpek cinayetleri kelimenin tam anlamıyla faili mechul. İtlaf, altın düğme olsa kimse yakasına dikmmek istemiyor.

Öldürüyorlar ve kayboluyorlar.

Bölgedeki köpek itlaflarına, Ferhat Yüksel'in gönderdiği faks ışık tutuyor.

Bakın ne diyor Ferhat Yüksel faksında:

‘‘Kadıköy'deki sokak hayvanlarını bir grup gönüllü hayvansever olarak kısırlaştırıyoruz. Kuduz aşısı yaptırıyoruz. Bu hayvanlara kırmızı tasma ve Kadıköy Belediyesi Veteriner Hekimi yazılı bir de marka takıyoruz. Onları, hangi mevkiden aldıysak, götürüp oraya bırakıyoruz. 4-5 ay sonra kısırlaştırılan, aşılanan hayvanlar öldürülüyor. Kadıköy Belediyesi yetkilileri öldürmediğini söylüyor. Topu Anakent Belediyesi'ne atıyor.’’

Kadıköy Belediyesi, son altı ayda itlaf şikayetlerinin en çok geldiği bölge.

Belediye öldürmüyorsa kim öldürüyor bu hayvanları.

Bir bilen varsa çıksın ortaya söylesin.

Dört dişi, bir erkek

Kanaryalarınızı üretmek istiyorsanız, iyi bir gözlemci olmanız lazım. işi kanarya, çiftleşme dönemine girince ötmeye başlar. Gagasını sık sık tünek kenarlarına sürter. Bu dönemde, erkek kuşun kafesini yanına getirerek birbirlerini görmelerini sağlayın. Dişi ve erkekğin ayrı ayrı kafeslere konulması, bir erkeğin, üç-dört dişiyle çiftleşmesine olanak veriyor. Kanaryaların çiftleşme arzuları 14 gün sürer. Ancak, erkek ve dişi kanaryanın biraraya gelince mutlaka çiftleşeceği sanılmasın. Çok kere anlaşamazlar.Bazen, 2-3 gün içinde anlaşıp, gagalarıyla seviştikleri görülse de, bu durum çiftleşecekleri anlamına gelmez.Erkek ve dişi anlaşamıyorsa hemen ayrılmalı. Erkek başka bir dişinin yanına konulmalı. Dişi kanarya yuva içinde oturur ve erkeği yanıan çağırır. Genelde çiftleşme yuvada olur. Dişi kanarya, çiftleşmeden 8-10 gün sonra yumurtlamaya başlar. Her gün yumurtlayarak, ortalama 3-4 yumurta yapar ve kuluçkaya yatar.

Köpek ve otomobil

Cihan ÖZYAĞMUR / Köpek Eğitmeni

Kimi köpekler, sahibinin otomobilini kendi evi gibi görür. Otomobil anahtarının sesi ile birlikte ön kapıya doğru koşarlar. Bazıları da, otomobille yolculuk yapacaklarını anladıkları anda paniğe kapılırlar.

Bir otomobilin kısıtlı mekanında sürekli havlayan, el atan, daha kötüsü bir koltuktan diğerine atlayan bir köpek, hem kendisi hem sürücü, hem de diğer yolcular için tehlike yaratır.

Köpeğin otomobille yolculuk etme korkusunun pek çok nedeni olabilir. Genç yaşlardaki olumsuz bir deneyimden kaynaklanabilir. Genç bir köpek, otomobilde yolculuk yapmayı, aşıları için veterinere yaptığı yolculuklarla bağdaştırabilir. Aynı deneyimi yaşamaktansa kaçmayı tercih eder. Ya da daha önceki bir yolculuk sırasında midesinin bulandığını anımsayabilir. Sorun, otomobille yeterince yolculuk yapmamasından kaynaklanabilir.

Köpekler, alışkanlıkları ile yaşarlar. Bu nedenle, kötü yolculuk alışkanlıklarının oluşmasına en baştan izin vermemek gerekir. Önce onu, hareket etmeben bir otomobil içinde oturmaya alıştırın. Mümkünse, arka kısımda, bir parmaklık ya da telörgülü bölmenin gerisinde oturtun. Kısa bir süre onun yanında kalın. Bunu, köpek otomobil içinde mutlu ve sakin oluncaya kadar tekrarlayın. Sonra, motor çalışırken otomobilde birlikte oturmayı deneyin. Köpek, bu durumda da rahat ise kısa mesafelere yolculuk yapın. Ve ona ödül verin. Yavaş yavaş, yolculukların süresini uzatın. Bazen, yolculuklar arasına kısa yürüyüşler ekleyin. Kırlarda bir koşu yapın. Eve dönüşte hemen mama verin. Bu köpeği keyiflendirir ve yolculuğu kafasında olumlu kaydeder.

Köpeğinizle uzun bir otomobil yolculuğunuza çıkacaksanız bu kurallara mutlaka uyun:

Yola çıkmadan önce, köpeğinizin tuvalet gereksinimini giderebilmesi için uzun bir yürüyüş yapın.

En az iki saatte bir, bacaklarını gerebilmesi ve çişini yapabilmesi için mola verin.

Her zaman, yanınızda bir şişe taze su ve su kabı bulundurun.

Yolculuğa başlamadan önce köpeğinizi doyurmayın. Çok uzun yolculuklarda, eğer kusmuyorsa, dört beş saatte bir küçük öğün yiyecek verin.

Köpeğiniz otomobilde rahatsız oluyorsa yanınıza kapaklı bir kova alın. Kovanın içine bir şişe su ve hayvanlar için zararsız dezenfektan koyun. . Bol miktarda kağıt havlu, lastik eldiven bulundurun. Bunlara, köpeğiniz kustuktan sonra temizlik için ihtiyacınız olacak.

Köpeğinizin tasması takılı ve onu tutacak biri olduğuna emin değilseniz asla otomobilin kapısını açmayın. Boynundaki tasmasından sıyrılmayacağından emin olun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!