Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2005 00:00
Nelerle karşılaşmadık ki şimdiye kadar. Özellikle son dönemde iyice artmaya başladı kimyasal maddelerle işleme tabi tutulmuş ya da direkt olarak kimyasal maddelerle karıştırılmış gıdalar.Sulu kıymalar, boyalı zeytinler, soyalı peynirler, aflatoksinli kırmızı toz veya pul biberler, sığır iç yağlı sucuklar, bolca hindi gerisi karıştırılmış sosisler, sürekli aynı yağda kızartılarak plastikleşmiş cipsler, gıda boyası katılmış ketçaplar. Saymaya kalksam eminim bu hileli gıdalar listesi daha da uzun bitle haline dönüşecek. Eğer aslında hepimizin bildiği şeyleri alt alta yazarsak eminim, şimdi olduğunuzdan çok daha şüpheci bir tüketici alacaksınız ve alışverişleriniz kabusa dönüşecek. Size tavsiye edebileceğim şeyse, tedbirli davranıp, açıkta satılan gıda maddelerini almamanız. Güvendiğiniz marketlerden alışveriş yapmak ve güvenilir markalı mallar kullanmak da riski azaltacaktır. Közlenmiş biberli pirinç pilavı8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı pirinç3 su bardağı sıcak su2 adet közlenmiş biber (konserve biber de kullanabilirsiniz)2 adet orta boy domates5
yemek kaşığı zeytinyağı1 adet kesmeşeker1 çay kaşığı tuz, karabiberPirinci, üzerine 2-3 santim çıkacak kadar ılık tuzlu suda yarım saat bekletin. Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırın. Pirinci yıkayıp süzdükten sonra, kızgın yağa aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Kırmızı dolmalık biberleri fırında çevirerek közleyip zarlarını soyun. İsterseniz konserve kırmızı biber de kullanabilirsiniz. O zaman biberleri kutudan süzerek çıkarıp mutfak robotuna aktardıktan sonra, üzerine rendelenmiş domatesleri ekleyin ve püre haline gelinceye kadar çekin. Bu karışımı tencerede kavrulmakta olan pirincin üzerine ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Tuz ve karabiberi serpiştirip kesmeşekeri katın. Son olarak, sıcak suyu da aktarıp orta ısılı ateşte, pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirerek altını iyice kısın ve kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Tencerenin kapağını hiç açmadan yaklaşık yarım saat dinlendirin. Servise sunmadan önce aşağıdan yukarıya doğru karıştırın. İsterseniz, üzerini ince kıyılmış dereotu ve közlenmiş biberle süsleyerek de servise sunabilirsiniz.Sebze garnitürlü hindi rosto8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 1.5 SaatMalzeme listesi1 adet hindi veya tavuk rosto (yaklaşık 750-800 gr)1 adet orta boy kuru soğan 1 tatlı kaşığı hardal 5 yemek kaşığı zeytinyağı 1/2 tatlı kaşığı tuz, karabiber 1 yemek kaşığı un 10 adet küçük boy taze patates 2 adet orta boy havuç 2 su bardağı brüksel lahanası (100 gr kadar)2 yemek kaşığı sıvıyağ 2 diş sarmısak 1/2 tatlı kaşığı tuz 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz İnce doğranan soğanı ve zeytinyağını kasede karıştırın. Hardal, tuz ve karabiberi ekleyip çırpın. Bu sosu rostoya sürün. Pişirme poşetinin içine un serpiştirin. Rostoyu poşete koyup, ağzını bağlayın. 5 dak. önce 175 dereceye ayarladığınız fırında 1,5 saat pişirin. Et iyice yumuşasın. Patatesleri haşlayıp soyun. Soyduğunuz havuçları ve brüksel lahanasını 15 dak. haşlayıp süzün. Havucu dilimleyin. Sıvıyağı tavada kızdırıp, dövülmüş sarmısak, patates, havuç ve brüksel lahanasını kızgın yağda 8-10 dak. soteleyin. Brüksel lahanasını ve havucu tavadan alın. Patatesin üzerine kıyılmış maydanozu serpiştirip 2-3 dak. soteleyin. Rostoyu poşetten çıkarıp servis tabağına alın. Dilimleyip, garnitürle servise sunun.
button