Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2010 00:00
Bebekler düşündüğümüzden çok daha erken yiyeceklerin tatlarını ayırt edebiliyor. Gebeliğin 12’inci haftasından itibaren damak tatları gelişmeye başlıyor. Dolasıyla besin algılarını geliştirmek sanıldığı kadar zor bir iş değil. Bunun için önerilen yöntemlerden biri; gebelik ve emzirme döneminde kokusu ve lezzeti keskin sebzelerin tüketilmesi
Bebekler henüz anne karnındayken sevdiği lezzetleri hissettirmeye başlıyor. 12 haftalık minicik canlı, amniyo sıvısından geçen besinlerle ilgili, deyim yerindeyse fikrini belli ediyor. Hatta 28’inci haftaya doğru, amniyo sıvısının alınan gıdalara göre değişen tadıyla bebeğin tepkileri bilinçli bir şekilde değişmeye başlıyor. Artık ‘gurme bir bebek’ haline geliyor!
Peki bebekler her tadı sever mi? Ya da bebek, annesinin her yediğinden hoşlanır mı? Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, “Hayır” diyor: “Gebenin diyetindeki lezzetler, amniyotik sıvıya geçiyor ve bu sıvı bebek tarafından yutuluyor. Yapılan araştırmalarda anne adaylarının tatlı besinler yemesinden sonra bebeklerin yutkunmalarının arttığı saptandı. Acı ve ekşi besinler tükettikten sonraysa yutkunmaları azalıyor. Bu da bebeklerin tatlıyı daha çok sevdiklerinin göstergesi.”
BUNLARI UNUTMAYIN
* Anne karnındaki bebekler 12’inci haftadan itibaren anneyle aynı tabaktan yiyor. Bu nedenle anne adayının en geç 12 haftalık hamileyken beslenmesini düzenlemesi gerekiyor.
* Ailedeki beslenme kültürü değerlendirilmeli ve ailenin sağlık öyküsü öğrenilerek gerekiyorsa değişikliklere gidilmeli.
* Hamilelik süresince mevsimlere uygun yiyecekler tüketmeye özen gösterilmeli.
* Sebze tüketiminin bebeğin ve annenin sağlığı kadar, farklı tatların yerleşmesi açısından da önemi büyük.
* Tatlı bir kere algılandıktan sonra tadının hafızalardan silinmesi çok zor. Gebelik ve emziklilik döneminde hızlı çalışan metabolizmanın karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için genelde tatlı tüketimi artırılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, artan karbonhidrat ihtiyacının çoğunu meyve, sebze ve tahıllarla karşılamaya özen göstermek. Seçimin daha çok sütlü veya dondurma gibi hafif tatlılardan yana olmasına dikkat edin.
* Öğün saatlerinin düzenli olması, 2-2,5 saat aralıklarla bol çeşitli beslenmek gebelik ve emziklilik süresince bebeğinize vereceğiniz en güzel beslenme davranışı eğitimi. Bu duruma özen göstermek, bebeğinizin daha düzenli aralıklarla acıkmasına katkıda bulunur.
* Ek gıdalara başlayıncaya kadar, gebelik ve emzirme 15-16 aylık süreci kapsar. Bu süreç bütün mevsimleri içeriyor. Mevsimine uygun ve çeşitli meyve ve sebzeler, bebeğin besin algısının gelişmesi de sağlar.
* Yağ, şeker ve tuz içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalı. Bu yiyecekler hafızaya daha çabuk kaydoluyor. Gebelik ve emziklilik süresinde fazla tüketildikleri taktirde, hem anne hem de bebek olumsuz etkileniyor.
BEBEK DAMAK TADINA HAVUÇ DENEYİ
Bebeğin annenin diyetindeki lezzetleri algılayıp algılamadığına dair yapılan birçok çalışma var. Havuç suyu çalışması en fazla ilgi çekenlerden biri oldu. Bu test için gebeler üç gruba ayrıldı:
1’inci grup: Gebeliğinin son ayına girmiş olan anne adaylarına birbirini takip eden üç haftanın her dört gününde, 300 ml’lik havuç suyu verildi. Doğumdan sonraysa su tüketmeleri istendi.
2’inci grup: Gebeliği esnasında su tüketirken, emzirme döneminde üç haftanın her dört gününde 300 ml’lik havuç suyu tüketti.
3’üncü grup: Kontrol grubu. Hem gebelik hem de emzirirken su tükettiler.
Bebeklerde ise ek gıdaya başlandıktan dört hafta sonra havuç suyu denendi. Her gruptaki bebeğe ilk önce su ile hazırlanmış tahıl, daha sonra da havuç suyuyla hazırlanmış tahıl verildi. Annelerden de 9 puanlık bir skalayla bebeklerinin mimiklerinden hangi tahıl karışımını daha çok sevdiklerini anlamaları ve skalaya işaretlemeleri söylendi.
Anlaşıldı ki, 1 ve 2’inci gruptaki annelerin bebekleri havuç suyuyla hazırlanmış tahıl gevreklerini, suyla hazırlanmışlara göre daha çok sevdi. 3’üncü gruptaki bebeklerse suyla hazırlanmış tahıl grubunu daha çok beğendi.