Güncelleme Tarihi:
Gündüz panikleri, herhangi bir neden yokken ortaya çıkoydr. Kalbin hızlı çarpması, nefes alamama, boğazda tıkanıklık hissi, kontrolü kaybetme ve ölüm korkularının eşlik ettiği gündüz panikleri, her 100 kişiden 2-3'ünde görülüyor ve günlük yaşamı kâbusa çeviriyor.
İnsana kalp kriziymiş gibi dehşetli dakikalar yaşatan ve 10-15 dakikada zirveye ulaşan panik nöbetleri, geldiği gibi aniden kayboluyor. Tekrar yaşanma kaygısı hastayı sokağa yalnız çıkmaktan alıkoyuyor. Toplu taşıma araçlarına, asansöre binemiyor. Araba kullanamıyor. Hastalığın nedenleri tam olarak bilinmese de kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha sık görülüyor. Depresyon ve Panik Bozukluk Merkezi (DEPAM) Koordinatörü Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, hastalık konusunda şunları söyledi:
‘‘Hastalığın kaynağı net olarak henüz ortaya koyulmadı. Ancak, psikolojik etkilenmeler, örselenmeler etken olabilir. Bazı uzmanlara göre de sorunun temeli biyolojik. Psikolojik görüşe göre, ebeveynlerden birinin ölmesinin çocukluk yıllarına denk gelmesiyle, çocuğun fobik reaksiyonlarına yaktınlığı artıyor.’’
Dr. Kaya, ayrıca duygu ve düşüncelerini dışarıya yansıtamayan, pasif, çekingen ve başkalarıyla çelişkilere girmekten korkan kişilerin panik ve fobilere yatkınlığının daha fazla olduğunu söyledi.
ALKOLE ZEMİN
Bir yakının ölümü, trafik kazası, hakarete uğrama, gururun zedelenmesi gibi faktörlerin de panik nöbetlerini başlatabildiğini hatırlatan Dr. Kaya, ‘‘Panik bozukluğu, nedeni ne olursa olsun, ciddi bir krizdir. Ağır bir bunaltı ve korku fırtınasıdır. Bu fırtınayı dindirmek için çoğu kere ilaç ya da alkole baş vuruluyor. Alkol ve madde bağımlılarının bir kısmının temelinde panik, fobik ya da başka bir bunaltı bozukluğu yatıyor’’ dedi. Dr. Kaya, şunları söyledi: ‘‘Panik nöbeti geçiren erkekler daha az yardım arayışına giriyor, belirtileri bastırmak için alkole başvuruyorlar. Ayrıca genel olarak bunaltı bozuklukları ve depresyonlar kadınlarda daha sık görülüyor. Çünkü kadınlar, hem ruhsal hem de biyolojik açıdan daha fazla strese maruz kalıyorlar.’’
Hastalığın birçok belirtisi var
Kalp çarpıntısı
Nefes darlığı
Boğuluyor hissi
Göğüs ağrısı
Bazen sol kolda ağrı
Titreme
Terleme
Soğuk-sıcak basmaları
Baş dönmesi
Göz kararması
Baygınlık hissi
Vücutta uyuşma ve karıncalanma
Olayları, nesneleri, bir sis perdesinin arkasından görme
Bulantı ya da karın ağrısı
Şiddetli ölüm korkusu ve kontrolü kaybetme
Çıldırmaktan korkma