Gündüz doktor gece rock’çı!

Güncelleme Tarihi:

Gündüz doktor gece rock’çı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2004 00:23

Onu gündüz görenler doktor, gece görenler rock’çı olarak tanıyor. Psikiyatri eğitimi alan Cevdet Tosyalı ‘çocukluk aşkı’ müzikten de vazgeçemediği için iki kariyeri birlikte götürüyor. Bir süre Rock Grubu Mavi Sakal’ın solistliğini yapan Tosyalı şimdi yeni kurulan Karapaks grubunun solisti.

İkisinden de vazgeçemedi

Cevdet Tosyalı uzun zaman yalnızca müziğe ya da yalnızca tıbba odaklanmayı çok düşünmüş. Ancak her iki işi de çok severek yapması nedeniyle ikisine de devam etmiş: ‘Başka bir şey okumuş olsam belki daha kolay olurdu. Fakat tıbba girdiğinizde insan sağlığıyla, hayatıyla uğraşıyorsunuz. Yarım yamalak yapamıyorsunuz. İhtisasta ters yöne gittim. Keşke müziği bıraksam kendimi doktorluğa versem diye düşündüm. Ama gitarı elinize alıp 10 saat şarkı söylediğiniz oluyor. Demek ki özlemişim diyorum.’


Gençler yakın hissediyor

Cevdet Tosyalı’nın hastalarının çoğu onun müzik kariyerinden haberdar. Müzisyen kimliğinin hastalarını rahatsız etmediğini söylüyor.

Tam tersine bu durum gençlerde olumlu bir etki bile bırakıyormuş. Psikiyatra gitmeye pek de hevesli olmayan gençlerin onun rock müzisyeni kimliği sayesinde kendilerini yakın hissettiklerini söylüyor.

Hatta bazen gece konserde izleyenler ertesi gün hastası olarak karşısına çıkıyor.


Cevdet Tosyalı birbirinden çok farklı iki işi aynı beceriyle yapabilen ‘farklı’ insanlardan biri. Öğlen 12 civarı ofise koşturuyor. Akşam sekize kadar çalıştıktan sonra apar topar hazırlanıp gece yarısına kadar sürecek provalara gidiyor. Gündüzleri psikiyatr kimliğiyle hastalarının problemlerine çözüm arıyor, akşam belli bir saatten sonra ‘iş şalterini’ kapatıp, ‘müzik şalterini’ açıyor. Bir süre rock grubu Mavi Sakal’ın solistliğini yapan Tosyalı artık Karapaks isimli yeni bir grubun solisti olarak sahnelerde...

Uzun zaman iki işi birden yürütmenin zorluğunu yaşamış. Artık ikisinde de uzmanlaştığı için bir koltuğa iki karpuzu sığdırmayı öğrenmiş. İki işi birden başarıyla yapmasının sırrını ‘İş yaparken kendimi hastalarıma, sahnedeyken müziğe veriyorum’ şeklinde açıklıyor.

Bir doktorun oğlu. Babası Dr. Ali Muhsin Tosyalı, uzun yıllar New York’ta bir hastanede çocuk doktoru olarak çalışmış. Bu nedenle 1965’te Brooklyn’de doğan Cevdet Tosyalı ilkokulu bitirene kadar orada kalmış. İlkokul ikinci sınıftayken keman, gitar, trompet gibi birçok farklı aleti çalmayı öğrenmiş. Beşinci sınıftan sonra Türkiye’ye gelince müzik yaşantısı kesintiye uğramış.

Tarsus Amerikan Lisesi’ne girdikten sonra durum değişmiş. 1979’da liseden arkadaşları Murat Tümer, Kaan Altan ve Tibet Ağırtan Mavi Sakal isimli bir rock grubu kurmuşlar. Tosyalı 1982’de gruba solist olarak katılmış.

İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmış. Tıp eğitiminin zorluğuna karşın müzikten vazgeçememiş: ‘O dönemde bir yandan tıp bir yandan müzikle uğraştım. Turneye gittiğimizde koltuğumun altında kitaplarım oluyordu. Otel odasında ders çalışıyordum. Zor oldu ama bir şekilde hem müzik yürüdü hem de tıp bitti.’

1989’da Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra hem müzikle uğraşmak hem de uzmanlığını yapmak üzere ABD’nin yolunu tutmuş. Birkaç grupta çalmış. Ancak, hem okulu hem de müziği ‘yarım yamalak’ götürmek istemediği için bir süre müziğe ara vermiş.

1992-1994 arasında New York Hillside Hospital- Long Island Jewish Medical Center’da psikiyatri ihtisasını yapmış. 1994-1998 arasında New York College of Physicians and Surgeons of Columbia University’de Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi üzerine üst ihtisasını tamamlamış.

Müzikten uzun süre ayrı kalamayacağını görmüş. Akustik gitarla New York’ta çeşitli yerlerde konser vermiş. Tek başına küçük bir Amerika turnesine çıkmış. Bir yandan da açtığı muayenehanede psikiyatri kariyerine devam ediyormuş. ‘Amerika’daki kariyer hedeflerine ulaştığı’ düşüncesiyle 2002’de Türkiye’ye dönmüş.

Zaman içinde Mavi Sakal gençler arasında sevilen ünlü bir grup haline gelmiş. Çektir Git, İki, Kan Kokusu adlı üç albüm yapmışlar. 1997’de Londra’da Wembley Arena’da bir konser vermişler. Tosyalı, Türkiye’ye döner dönmez gruba yeniden dahil olmuş.

Diğer yandan ‘psikiyatri’ alanında Türkiye’de bir şeyler yapmak için harekete geçmiş. Çocuk ve ergen psikiyatrisi alanında fazla uzman olmaması onu bu alanda çalışmaya teşvik etmiş.

Bir süre önce Mavi Sakal’dan bir grup müzisyenle birlikte Karapaks isimli grubu kurmuşlar. Bu grubun solistliğini yapan Tosyalı kısa süre içinde bir albüm çıkarmayı planladıklarını söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!