Gümüş ekran

Güncelleme Tarihi:

Gümüş ekran
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 1999 00:00

Osman GİRİTLİ
Haberin Devamı

Görünenin ötesine bakmak

Gerçek bir büyücü Robin Williams. Elinin değdiği her şeyi anında değiştiriyor. Patch Adams filminde bir kez daha devleşiyor.

Bu kez aykırı bir tıp öğrencisi olarak karşımızda. İntihar eğilimi yüzünden kendi isteğiyle bir süre psikolojik tedavi görmüş. Ama orada işinin bittiğine de gene kendi karar veriyor. Akıl hastanesindeki insanlara yardım edince problemlerinden sıyrıldığını ve kendini daha iyi hissettiğini farkediyor çünkü. Durum böyle olunca da seçilebilecek tek meslek kalıyor, doktorluk.

Katı kuralları, kemikleşmiş meslek ilkeleriyle tipik bir tıp fakültesi. Patch'in yaşıyla olduğu gibi hayata bakışıyla da farklılığı hemen çıkıyor ortaya.

Çünkü o, hasta doktor ilişkisinin kalıplarına sığmıyor. 'Hasta' olarak görmüyor karşısındakini. Ona önce insan olarak yaklaşmayı deniyor. Anlayacağınız, mesafeli, karşısındakine üstten bakan, hatta hiç bakmayan o doktorluk karizmasını yerle bir ediyor.

Tabii bütün idealistler gibi başı da beladan kurtulmuyor. Notları çok iyi olmasa anında kapının önüne konulacak ama inanılmaz bir yetenek.

Bütün beyaz gömleklerin arasında yaşamın bütün canlılığını yansıtan, cıvıl cıvıl renklerden oluşan gömleğiyle hemen seçiliyor.

Peki idealistlerin umutlarının kırıldığı hiç olmaz mı? İnsanlara karşı güvenlerinin sarsıldığı anlar yok mudur?

Patch kendi idealizmini aşıladığı ve bu yolda kaybettiği sevgilisinden sonra yaşıyor bu yıkımı. Ama madem dünyada yaşamak zorunda, idealizmini sürdürmeli. Yoksa ölüden ne farkı kalır?

Görünenin arkasındaki gerçeğe bakmaya çağrıyor insanları Patch Adams. Bunu da hasta doktor ilişkisiyle veriyor. Karşısındaki bir hasta ama her şeyden önce insan. Tedavi etmenin de ilk şartı o insana ulaşmak.

Film bir yandan da mesleki yabancılaşmayı sorguluyor aslında.

Olağanüstü bir oyunculuk ve hoş bir film.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!