Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2010 12:52
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, hava sıcaklıklarını azalmasıyla soğuk algınlığı ve grip vakaları artmasına dikkat çekerek, özellikle risk gruplarını ‘aşı’ olmaları konusunda uyardı.
Geçen kış ‘domuz gribi’ paniği ile geçti, bu yıl ise havalar yeni soğumaya başlarken, sıcaklıkların düşmesi bu ortamda yaşayan virüsleri ve enfeksiyonları patlattı. Prof. Dr. Çağrı Büke, salgın olmadıkça grip vakalarına klinik olarak tanı koyup laboratuvarda doğrulatmadıklarını, ancak son günlerde soğuk algınlığı, grip ve benzeri enfeksiyon vakalarında mevsimsel artışların görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Büke, “Hava sıcaklığı düşünce hemen hastalıklar ortaya çıkıyor. Nitekim soğuk algınlığı, grip vakalarında her zamanki gibi artış var. Dünya Sağlık örgütü 1- 5 yaş ile 50 yaşın üzerindeki herkesin aşılanmasını öneriyor. Yaşı ne olursa olsun kalp, akciğer, böbrek, şeker gibi hastalıkları olanlar risk grubunda, bunlara mutlaka aşı öneriliyor” dedi.
Prof. Dr. Büke, Türkiye'de grip mevsiminin nisan ayına kadar sürdüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Çağrı Büke, eylül, ekim ayında aşı yaptırmamış, yaptıramamış kişilerin grip geçirmediyse şubat ayına gelinmiş olsa bile aşı yaptırabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Büke, “Aşının koruyucu etkisini göstermesi için 15 gün geçmesi gerekiyor. O nedenle sınırımız yok. Grip geçirmediği takdirde aşı olabilirler. Risk gruplarını aile hekimleri ücretsiz aşılıyor. Aşıyı önermediğimiz grup ise yumurta alerjisi olanlar ile yumurta alerjisi olmadığı halde aşı olduktan sonra solunum güçlüğü, yüzde şişme gibi belirtiler gösteren kişiler. Bunlar aşı yaptırmamalı” diye konuştu.