Güncelleme Tarihi:
Grip çabuk bulaşan bir hastalık olduğu için, özellikle kış aylarında dikkatli olunmasında fayda var. Kendinizi gripten korumaya bitki çaylarından başlayabilirsiniz.
GRİBE ÖZEL ÇAYLAR
Zencefil Çayı
Özellikle solunum yolları rahatsızlıkları için önerilen zencefilli çay, ses kısıklığı, bronşit, öksürük için önerilen bir çaydır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de yardımcı olur. Demleme işleminden sonra fincanınıza biraz da bal koyarak içerseniz boğazlarınızın yumuşamasını da sağlar.
Limon Çayı
C vitamini açısından zengin olan limon, grip için size koruma sağlayacaktır. Limonu bal ile karıştırarak içebileceğiniz gibi normal siyah içinde kullanarak da tüketebilirsiniz. Zevkinize göre çeşitlendirip nane ile birlikte demleyerek içerseniz soğuk algınlığınıza iyi gelecektir.
Ekinezya Çayı
Kış çayı olarak bilinen ekinezya çayı, soğuk algınlığına karşı direnç oluşturmanıza yardımcı olacak çaylardan biridir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir.Kokru ve tadı ile içimi kolay bir çaydır.
Ada Çayı
Kış aylarının diğer vazgeçilmez çaylarından biri de ada çayıdır. Özellikle bademcik ağrıları için önerilmektedir. Ancak ada çayının fazla içilmesinde bazı sakıncalar olabilir bu yüzden dikkatli tüketilmesi gerekir.
Ihlamur Çayı
Ihlamur, özellikle boğaz ağrılarını önleme açısından en sık tüketilen çaylardan biridir. Balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır. Grip olanlara en çok tavsiye edilen çaydır.Limon ve bal karıştırılarak içilebilir.
Kuşburnu Çayı
Vücut direncini artıran ve bağışıklık sistemine destek olan bir çaydır. Soğuk algınlığı için vücudun korunması için kuvvetlenmesine yardımcı olur. Gribe ve nezleye karşı tüketebileceğiniz gibi, cildinizin soğuklardan korunması için de içebileceğiniz bir çaydır.
Böğürtlen Çayı
Vitamin bakımından zengin olan böğürtlen çayı, boğaz ağrılarına iyi gelen bir çaydır. Ayrıca antioksidanlar sayesinde vücudun direncini güçlendirir.
Ayrıca, çaylarınızın içine tarçın koyarak çaylarınıza ayrı bir tat kazandırabilirsiniz. Hoş kokusu ile çayları tüketmeniz daha kolay bir hal alacaktır. Toz tarçın kullanmak yerine çubuk şeklinde olan tarçınları kullanmanız daha yoğun bir tat verecektir; hem süzgeçten geçirdiğinizde size de kolaylık sağlayacaktır.
Çayları hazırlarken bilinmesi gereken önemli püf noktalarından biri de çayı demleme şeklidir. Kısık ateşte kaynatabileceğiniz gibi üzerine sıcak su dökerek demlenmesini beklemek en etkin bitki çayı demleme yöntemidir.