Güncelleme Tarihi:
ABD'de yeni piyasaya çıkan Relenza adlı bir ilaç, yüzyıllardan beri tedavisi bulunamayan gribe karşı kullanılmaya başlandı. Ancak şikayetin en yüksek olduğu bu hastalıkta uzmanlar öncelikle bir sorunun çözümlenmesi gerektiğini söylüyor: Soğukalgınlığı ile grip hastalığı arasındaki farkı iyi bilmek gerekiyor. Grip, virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olarak tanımlanırken, soğukalgınlığının ise virüslerle ilgisi bulunmuyor. Ve ne yazık ki, halk bu iki hastalığı birbirinden ayırmakta her zaman zorlanıyor.
Yeni geliştirilen Relenza isimli ilaç ise gribe karşı etkili. Relenza özel bir aygıtın yardımıyla burundan solunum sistemine çekiliyor. Grip belirtileri başladıktan sonra kırk sekiz saat içinde ilacın uygulanması gerekiyor.
İlaç gribe karşı kuvvetli bir etki göstermesine rağmen, uzmanlar Relenza'nın gribi hemen, mucizevi bir şekilde geçirdiğinin sanılmaması konusunda uyarıyorlar. Bu ilaç sadece hastalığın belirtilerini hafifletiyor. Beş gün süreyle kullanılan Relenza, gribin eklem , başağrıları ve halsizlik gibi belirtilerini azaltıyor.
Özellikle yaşlılar ve çocuklar için tehlike oluşturan grip, sadece İngiltere'de yılda üç bin kişinin ölümüne sebep olurken, senede 150 iş gününün bu hastalık yüzünden kaybedildiği vurgulanıyor.
ABD'de satışa çıkartılan Relenza için Avrupa ülkelerinde de araştırmalar sürüyor. Verilen bilgiye göre, kış gelmeden, grip salgınları başlamadan Relenza satışa çıkacak.
Doktorlar, Relenza yüzünden grip aşısı olmaktan kaçınmayı sakıncalı buluyorlar. Özellikle yaşlıların grip aşılarını ihmal etmemeleri gerektiği belirtiliyor.