Göz tansiyonuna dikkat

Güncelleme Tarihi:

Göz tansiyonuna dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2009 12:03

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İclal Yücel, ‘12 Mart Dünya Glokom Günü’ nedeniyle bugün yaptığı açıklamada, görme sinirinin göz içinde kalan bölümünün ilerleyici hasarıyla oluşan bir hastalık olan Glokom’a karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Glokom hastalığının halk arasında ‘Karasu’ ve ‘Göz Tansiyonu’ olarak bilindiğini belirten Prof. Dr. İclal Yücel, görme bilgisini beyine taşıyan görme sinirinin ilerleyici hasarına sebep olan hastalığa ‘glokom’ adı verildiğini belirtti. Bu hastalığın belirgin bir şikayet oluşturmadan yavaş yavaş ilerlediğini ve tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilecek görme azlığına neden olabildiğini anlatan Prof. Dr. Yücel, “Zamanında tanınamaz ve tedavi edilmez ise herhangi bir belirti vermeksizin, görme sinirinin yavaşça ölmesine, görmenin yavaşça bozulmasına ve körlükle sonlanmasına yol açar. Görme sinirinin hasarı ve buna bağlı görmenin bozulması geri dönüşümsüzdür. Bu nedenle hastalığa ‘sessiz körlük hastalığı’ da denir” diye konuştu.

KÖRLÜK NEDENİNDE İKİNCİ

Glokom'un, dünyadaki körlük nedenlerinin ikinci sırasında yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Yücel, “Bugün dünyada yaklaşık 4,5 milyon kişi glokom nedeniyle kördür. Bu sayının 2020 yılına kadar 11.2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Glokom'da en önemli risk faktörü, göz içi basıncının yüksek olmasıdır. Bunun yanında ailede glokom'un olması ve yaş diğer önemli risk faktörleridir” dedi.

Hastalık sessiz seyrettiği için erken tanı almanın güç olduğunu kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İclal Yücel şöyle konuştu:
“Bu nedenle erken tanı için toplum taramaları önemlidir. Bu çalışmalarda, göz muayenesi sırasında bu yöne dikkat etmek önemlidir. Tanı bir göz muayenesi sonunda koyulabilir. Bugün için Glokom'un tam tedavisi yoktur. İlaçlarla tedavi olmuyorsa, lazer ve glokom ameliyatları ile hastalık hangi seviyede yakalanmış ise o seviyede tutulmalıdır. Bunun için erken tanı önemlidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!