Gölgeniz sizden küçükse dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Gölgeniz sizden küçükse dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2011 09:54

Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümünden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde gölge boyunun kişilerin boyundan kısa olduğunu, bu durumda güneş altında kalınmaması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Kavaklı, yaptığı yazılı açıklamada, aniden bastıran sıcak havaların, mevsim normallerine alışkın olan vücudun dengesini bir anda alt üst ettiğini, güneş, havuz ve denizin keyfini yaşamak bir kenara insanların zaman zaman sokağa çıkmaya korkar hale geldiğini belirtti.
Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpmasının, önemli bir tehlike olduğunu ifade eden Kavaklı, şu bilgileri verdi:
“Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.
Genellikle kol ve bacaklarda veya karında aşırı sıcaktan tuz kaybıyla sıcak kramplarının görülebildiğini anlatan Kavaklı, bu gibi durumlarda 1-2 bardak tuz içeren sıvı verilmesi, kramp girmiş kasa masaj yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceğinin unutulmaması gerekir. Bu nedenle özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde korunulmalı, bunun için gerekirse koruyucu kremler kullanılmalıdır. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği bu saatleri gölge boyunuza bakarak da anlayabilirsiniz. Gölge boyunuz sizin boyunuzdan kısa ise bu durum güneş altında fazla kalmamanız gerektiği anlamına gelir.”

“BOL SU VE SULU GIDALAR TÜKETİN”

Yaz aylarında bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirten Kavaklı, şu bilgileri verdi:
“Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Çok sıcak havalarda ve aşırı egzersiz durumlarında bu miktar artırılabilir. Susamamış olsanız bile su içilmelidir, susamak vücudun su ihtiyacını belirten güvenilir bir işaret değildir.
Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar. Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizden kaçınılmalıdır. Açıkta çalışmak zorunda olanlar mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, sık sık bol sıvı ve mineral almaya dikkat etmelidirler. Kıyafet seçimi doğru yapılmalı, hafif, teri emen, ince, pamuklu, bol giysiler giyilmelidir. Geniş kenarlı şapkalar güneş ışınlarından korunmada yararlı olabilir. Ayaklarda mantar oluşumunu engellemek için pamuklu çoraplar giyilmeli, ayaklar her gün yıkandıktan sonra iyice kurulanmalıdır. Sıcak havalarda serinlemek için duş almak iyi bir seçenek olacaktır. Böylelikle kişi hem ferahlamış hem de sıcak havanın olumsuz etkilerini üzerinden atmış olur. Duş alma süresi için 5 dakika yeterlidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!