Güncelleme Tarihi:
Hakan GENCE
Görüntüler Youtube’da onlarca kez tıklandı. Özcan bu kadar kılsız mı, dedirten sahnelerin ardından “X Factor”ın yaratıcısı ünlü şovmen Simon Cowell, ağda yaptırmanın ne kadar acı verdiğini test etti. Bir güzellik salonunda göğüs kıllarını aldıran Cowell, her bir ağda bandının çekilişinde çığlıklar attı.
Testin sonunda kadınların güzellik uğruna gerçekten büyük acılara katlandığını kabul etti. Bunu Wall Street Journal’da yayınlanan bir makale izledi: “Yakası açık gömlek ve trikolar geri dönüyor”. Derin V yaka giyen ve gömlek düğmelerini açan erkeklerin sayısı önümüzdeki günlerde artacak gibi gözüküyor. Peki ne yapmalı? Doğal mı kalmalı, yoksa kökten çözüm mü bulmalı?
Erkek modası her geçen gün daha cesur hale geliyor. Mağazalarda dekolteli trikolar, slim fit (dar kesim) gömlekler var. Göğüs dekolteleri o kadar derin ki, erkek gündeminin birinci sırasına tüyler yerleşti ister istemez.
Geçmişte fazla tüylü olmak, bunları sergilemek erkekliğin sembolüyken, günümüzde erkeklerden bakımlı olmaları, dış görünüşlerine önem vermeleri bekleniyor. Bazı kadınlar tamamen tüyden arınmış parlak vücutları erkekliğin doğasına ters ve itici buluyor. Bazılarıysa tam tersi kıllı erkeklere dokunamıyor bile.
Erkek cephesinde de kimi halinden son derece memnun; göğüsünü bağrını açıyor. Kimileri ise spor yaparken ya da deniz, havuz gibi yerlerde kıllarından dolayı sorun yaşıyor. Pek çok erkek, hayatı boyunca en az bir kez ağda deneyimi yaşıyor. Fakat tüyler çok yoğun ve çok kalın, alan da çok büyük olduğunda bu yöntem büyük bir acıya dönüşüyor. Tüy dökücü kullanıldığında da işlemin ömrü uzun olmuyor. Kısa aralıklarla vakit ayırmak gerekiyor. Üçüncü alternatif lazer epilasyon.
TÜYLERİN YOĞUN OLMASI MODA ANLAYIŞINA TERS
Dermatolog Güneş Ertürk, günümüzde aşırı tüylenmenin erkeklerde bile hoş karşılanmadığını söylüyor: “Gövde ve yüz bölgesinde kılların yoğun olması günümüzün moda anlayışına ters düşüyor. Moda dergilerinde ve reklamlarda sunulan erkek figürü, eskiye göre daha az tüylü. Ayrıca fazla tüy yazın terleme sorunu yapabiliyor. Sakal bölgesinde batıklar olabiliyor. Tüm bu nedenlerle lazer epilasyon talep ediliyor.”
Lazer epilasyon, tüylerin özel ışınlarla köklerinden yakılma işlemine deniyor. Lazer cihazından çıkan ışınlar, doğrudan kıl köklerini tahrip ediyor. Bu sayede kıl kökü yeni kıllar oluşturmuyor.
Türkiye’de yaygınlaşması 2000’li yılların başına denk gelen lazer epilasyon, farklı bölgelerde kullanılabiliyor. Cilt yapısı, kıl ve ten rengi bu işlemlerde önem taşıyor. Kadın ve erkeklere aynı cihazlar kullanılıyor. Ancak erkeklerde hormon yapısı ve kıl köklerinin derinde olması nedeniyle seans sayısı daha fazla oluyor. Kıl köklerinin yoğunluğu işlemi ağrılı hale de getirebiliyor.
EPİLASYONA KARŞI MAHALLE BASKISI
Amerikan Lazer Merkezi Koordinatörü Sengül Giray, erkeklerde en sorunlu bölgelerden birinin göğüs olduğunu söylüyor: “Bazı erkekler açık yakalı gömlek ya da atlet bile giyemiyor. Fakat göğüs bölgesi vücudun en çabuk cevap veren bölgesi. Genellikle dört seans hastayı memnun etmeye yetiyor.”
Epilasyona her yaştan erkek talep gösteriyor. Orta yaş ve altındakiler boyun, elmacık kemiği, sırt, göğüs ve kol gibi bölgelerine, orta yaş üzeri gruplar burun üstü ve kulak tüylerine epilasyonu daha çok istiyor.
Üst sınır yok ama epilasyonda bir alt sınır var. Kozmed Lazer Merkezi’nden Nebiye Olcar, bu iş için 16 yaşına kadar beklemek gerektiğini söylüyor: “Feminen bir uygulama olarak düşünenler de var. Yaptırmaktan çok yaptırırken tanıdıklarına görünmekten çekiniyorlar. Bir nevi mahalle baskısı. Tedirginlikleri ilk seansta farkediliyor.”
KREMLER ACISIZ AMA GEÇİCİ
Tüy dökücü kremler, probleme geçici çözüm olabiliyor. Ancak özel durumlar için, tek seferlik çözüm arayanlara hitap edebilir. Cilde sürülüp 10 dakika bekletildikten sonra yıkanıyor. Üç gün içinde tüyler yeniden uzamaya başlıyor. Jilet kullanmayı ise aklınıza bile getirmeyin; tüylerin daha sert ve yoğun çıkmasına sebep oluyor. Epihouse Lazer Epilasyon Merkezi Müdürü Eylül Arzu Bayar, tüy dökücü kremlerin jiletle almaktan hiçbir farkı olmadığını söylüyor. Bu arada bir de doğal içeriğiyle, ağda sonrası sürüldüğünde tüylerin çıkışını geciktiren, incelten kremler var. Bunları ağda veya epilasyon sonrasındaki 3 gün kullanabiliyorsunuz. Uzun vadede sonuç alma şansı var.
SEANS SAYISI TENE GÖRE DEĞİŞİYOR
Lazer epilasyon tüylerden kalıcı kurtulma değil, azalma ve seyrelmeyi hedefliyor. Bu hedefe de yüzde 70-90 oranında ulaşıyor. Lazer epilasyon uygulamaları seanslar halinde yapılıyor. Seans süreleri ve sayıları uygulama yapılan bölgeye ve kişiye göre değişiyor. Koltukaltı ve boyun 10-15 dakikada tamamlanırken göğüs taramaları bir saati bulabiliyor. Seans aralıkları 6-8 hafta. Seans sayısı ise kişinin ten ve tüy rengine, tüylerin yoğunluğuna göre değişiyor.
Sırt bölgesi için seans sayısı oldukça fazla olabiliyor. Kullanılan cihazların soğutma sistemleri, teknolojileri ve güçleri farklı. Ve bu sistemlere göre işlem esnasında duyulan acı, seans sayısı ve süresi değişebiliyor. Tüm dünyada kullanılan lazerler başlıca alexandirite, diode, long pulsed ND:YAG ve IPL olarak adlandırılıyor.
NURAN SULTAN TÜYLÜ SEVİYOR BEDÜK LAZER YAPTIRABİLİRİM DİYOR
Bedük (Müzisyen): Bir kez jiletle almayı denemiştim. İleride lazer epilasyon da yaptırabilirim. Neden olmasın?
Suat Ateşdağlı (DJ): Ben zaten beyaz bir adamım, göğsüm çok kıllı değil. Göğüs kıllarımı hayatta aldırmam. Tabii temiz görünmek önemli ama temizlik demek, bu değil.
Tülin Şahin: Bu bir ihtiyaç. Sırt bölgesinin temiz görünmesi hoşuma gider.
Nuran Sultan: Bence tüylü erkek seksi. Erkeklerde göğüs dekoltesini seviyorum ama mutlaka kılları gözükmeli. Tüysüz vücutlar bana kadınsı geliyor.
Candan Tezel (110 grubu): Lazer epilasyon yaptırmayı çok düşündüm. Bayağı araştırdım. Fakat seans süreleri çok uzun sürdüğü için vazgeçtim. Şimdi tüylerimle bir problemim yok. Ama ileride ihtiyaç duyarsam yaptırabilirim.