Tuncay DAĞLI/ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2006 18:03
ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Balcalı Hastanesi’nce düzenlenen ‘Salgından Korunma-Kuş Gribi’ konulu panele katılan sağlık uzmaları, hastalığın göçmen kuşlar nedeniyle her yıl yeniden gündeme geleceğini ve bunun için her türlü önlemi alıp, dikkatli davranmak gerektiğini söyledi.
Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Z. Aksu, Türkiye’nin Afrika’dan gelen göçmen kuşların geçiş güzergahı üzerinde olması nedeniyle her zaman için bir kuş gribi salgınıyla karşılaşabileceğini belirtti. Prof. Dr. Aksu, “Hastalık öncelikle Uzakdoğu’da kanatlı hayvanlar arasında ortaya çıktı, güney ve kuzey yarım küre arasında göç eden kuşların naklettiği hastalık da kendini gösterdi. Vietnam, Kamboçya, Çin ve Endonezya’da çok sayıda insan ölümüne neden oldu. Ülkemizde de geçen yıl 12 insanda enfeksiyon görülüp bunlardan 4’ü yaşamını kaybetti. Bu hastalık nedeniyle Avrupa ülkelerinde de milyonlarca kanatlı hayvan itlaf edildi. Göçmen kuşlar arasında Yeşilbaşlı Ördek olarak bilinen kanatlıdan geçen hastalık insan sağlığını tehdit eder durumda olduğu için gerekli önlemleri almak zorundayız” dedi.
Kuş gribi konusunda telaşa gerek olmadığını, korunma tedbirleri iyi alındığı takdirde panik oluşmayacağını söyleyen Pediatrik Enfeksiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksaray ise toplumun herhangi bir salgın karşısında ne yapılacağını bilmesi gerektiğini belirtti. Toplu ölümlere neden olan hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenlere uyarıda bulunan Prof. Dr. Aksaray, “Bu ülkelerden gelenler 7-12 gün içinde 38.5 derece ateş, kusma, öksürük ve ciddi kulak ağrısı hissederse mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çocuklardaki tedaviye mutlaka antibiyotik ve sıvı tedavisi uygulanmalıdır” dedi.
SALGINA KARŞI TEDBİR ALDIK
Kuş gribine karşı sağlık çalışanlarının da mutlaka tedbirli olması gerektiğini vurgulayan Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu’da, şu an bir salgın olmasa da her şeye hazır durumda tedbir alarak beklediklerini söyledi. Prof. Dr. Saltoğlu, sağlık çalışanlarının virüs kapmamak için ellerini mutlaka sabunla yıkaması gerektiğini, kağıt havlu ve ayakla çalışan çöp kutuları kullanması gerektiğini kaydetti.
Çukurova Bölgesi’nin göçmen kuşların geçiş noktalarından biri olması nedeniyle kuş gribi konusunda risk altında bulunduğunu belirten Dr. İdil Boyer ise İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alınan tedbirleri anlattı. Dr. Boyer, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) hazırladığı salgın hastalık senaryolarına göre gerekli tedbirleri alıp, personeli eğittiklerini söyledi.
Kuş gribi ile ilgili toplantıyı, vatandaşların yanı sıra doktor, hemşire ve hastane yardımcı personeli de izleyerek, merak ettikleri konularda sorular yöneltti.